«Πράσινο φως» για ΣΔΙΤ απορριμμάτων 100 εκατ. ευρώ στη Δυτική Θεσσαλονίκη

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Πράσινο φως» για ΣΔΙΤ απορριμμάτων 100 εκατ. ευρώ στη Δυτική Θεσσαλονίκη
Την προκήρυξη δημόσιου διεθνούς διαγωνισμού για την κατασκευή ΜΕΑ ενέκρινε ο ΦοΔΣΑ. Τι προβλέπεται για το project.

Την προκήρυξη δημόσιου διεθνούς διαγωνισμού, μέσω ΣΔΙΤ, για την κατασκευή της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) Δυτικού Τομέα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ενέκρινε η Εκτελεστική Επιτροπή του Περιφερειακού Συνδέσμου ΦοΔΣΑ Κ. Μακεδονίας την περασμένη Παρασκευή 21 Μαΐου.

Όπως προκύπτει από προχτεσινή ανάρτηση στη «Διαύγεια», πρόκειται για την «ΕΓΚΡΙΣΗ ΤΕΥΧΟΥΣ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗΣ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ (Α’ ΦΑΣΗ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ)», που αποφασίστηκε δια τηλεδιασκέψεως στη 15η συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του Περιφερειακού Συνδέσμου ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας, παρουσία και του κ. Μανώλη Γραφάκου, Γενικού Γραμματέα Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων Υπουργείου Περιβάλλοντος.

Πρόκειται για επένδυση περίπου 100 εκατ. ευρώ, η οποία, όπως αναφέρεται σχετικά, έχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από δημόσια κεφάλαια έως 60 εκατ. ευρώ κατά μέγιστο. Περιλαμβάνει εγκαταστάσεις υποδοχής και διαχωρισμού ανακυκλώσιμων υλικών, μονάδα παραγωγής δευτερογενών προϊόντων κ.α.

Η μέγιστη ονομαστική δυναμικότητα της νέας ΜΕΑ θα ανέρχεται σε περίπου 300.000 τόνους απορριμμάτων ανά έτος. Θα εξυπηρετεί 9 δήμους της δυτικής πλευράς του νομού Θεσσαλονίκης, το 60% του κεντρικού Δήμου Θεσσαλονίκης, το σύνολο των δήμων των νομών Πέλλας, Ημαθίας και Πιερίας, καθώς και τον Δήμο Παιονίας Κιλκίς. Η εγκατάσταση θα γίνει σε περιοχή πλησίον του ΧΥΤΑ Μαυρορράχης.

Η διαδικασία ανάθεσης για την παρούσα σύμπραξη περιλαμβάνει δύο φάσεις: (α) Την A’ Φάση (προεπιλογή), που διέπεται από την υπό έγκριση Πρόσκληση, σε ανταπόκριση προς την οποία θα πρέπει να υποβληθεί ο Φάκελος Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος, σύμφωνα με το Άρθρο 9 αυτής (β) τη Β’ Φάση (διάλογος και υποβολή προσφορών), η οποία διακρίνεται περαιτέρω σε επιμέρους στάδια, ήτοι: (i) Στάδιο Β.Ι, που διέπεται από την Πρόσκληση Συμμετοχής σε Διάλογο, και (ii) Στάδιο Β.ΙΙ, που διέπεται από την Πρόσκληση Υποβολής Προσφορών, με την οποία ζητείται η υποβολή δεσμευτικών προσφορών για τη σύναψη της Σύμβασης Σύμπραξης.

Για το έργο έχει εκδοθεί Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων, στα πλαίσια της σύμβασης με τίτλο: «ΩΡΙΜΑΝΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ 3 ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ (ΜΕΑ) ΔΥΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ (ΠΚΜ)».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider