«Όχι» στο άνοιγμα των καταστημάτων την Κυριακή από εμπόρους σε Πειραιά, Θεσσαλονίκη και Πάτρα

Ρομίνα Νικηφόρου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Όχι» στο άνοιγμα των καταστημάτων την Κυριακή από εμπόρους σε Πειραιά, Θεσσαλονίκη και Πάτρα
Σε ανακοινώσεις τους καλούν τα μέλη τους να μην ανοίξουν τα καταστήματα τους την προσεχή Κυριακή.

Αντίθετοι στο άνοιγμα των καταστημάτων την Κυριακή 23 Μαΐου εμφανίζονται οι Εμπορικοί Σύλλογοι Πειραιώς, Θεσσαλονίκης και Πάτρας που καλούν τα μέλη τους να μην ανοίξουν τα καταστήματά τους.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την ΚΥΑ του υπουργείου Ανάπτυξης τα εμπορικά καταστήματα και τα κομμωτήρια μπορούν να λειτουργήσουν την προσεχή Κυριακή, όπως προαιρετικά λειτούργησαν και την προηγούμενη.

Όπως επισημαίνουν μεταξύ άλλων η λειτουργία των καταστημάτων αυξάνει το κόστος λειτουργίας των καταστημάτων τους και δεν βοηθά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην τόνωση του τζίρου τους.

«Η εμπειρία από τη λειτουργία των καταστημάτων την προηγούμενη Κυριακή 16/5 επιβεβαίωσε την άποψή μας, ότι πρόκειται για ένα μέτρο που δεν βοηθά ουσιαστικά τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, απορροφά τον τζίρο των προηγούμενων και επόμενων ημερών, εξυπηρετεί συμφέροντα μεγάλων πολυεθνικών ομίλων, αλυσίδων, εμπορικών κέντρων και malls, μεταφέροντας τζίρο και κατανάλωση σε συγκεκριμένες περιοχές και αυξάνει το κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεων» σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιά.

Επισημαίνει παράλληλα ότι οι «εικόνες συνωστισμού που είδαμε την προηγούμενη Κυριακή με καταναλωτές έξω από συγκεκριμένα καταστήματα, χωρίς να τηρούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης, όπως είναι οι αποστάσεις, μας προκάλεσαν ιδιαίτερη ανησυχία σε μια περίοδο, που το κορυφαίο στοίχημα είναι η δημόσια υγεία και η διαφύλαξη της συνέχισης λειτουργίας της αγοράς. Παράλληλα επαληθεύτηκαν οι προβλέψεις μας, ότι δεν θα προκύψει θετικό αποτέλεσμα για τις επιχειρήσεις, καθώς δεν αναμένονταν να αυξηθεί η κατανάλωση».

Τονίζει ωστόσο ότι «δεν εκφράζει καμία αντίθεση για τις 8 θεσμοθετημένες Κυριακές, τις οποίες ο εμπορικός κόσμος έχει αποδεχθεί, όμως είναι αντίθετος σε κάθε σχέδιο ή σενάριο πλήρους απελευθέρωσης της Κυριακάτικης αργίας και καλεί τα μέλη του να μην συμμετέχουν στο άνοιγμα της Κυριακής 23 Μαΐου».

Από την πλευρά του ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης επισημαίνει ότι «για αυτή την απόφαση δεν λάβαμε ποτέ ενημέρωση και δεν υπήρξε ποτέ σύμφωνη γνώμη από τους εκπροσώπους του εμπορίου στη χώρα μας».

«Οι εμπορικές επιχειρήσεις της Θεσσαλονίκης έχουν δώσει επανειλημμένα ηχηρά μηνύματα στο παρελθόν ότι δεν επιθυμούν το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, υπερασπιζόμενοι το δικαίωμα της Κυριακάτικης αργίας» τονίζει ο ΕΣΘ καλώντας παράλληλα του καταναλωτές να επισκεφθούν τα καταστήματα της πόλης από Δευτέρα έως Σάββατο. «Η Κυριακή είναι η μέρα που μπορούμε να περάσουμε δημιουργικό χρόνο με τις οικογένειές μας, να ξεκουραστούμε ή να απολαύσουμε τις χαρές που προσφέρει η χώρα μας», επισημαίνει.

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι έμποροι της Πάτρας. «Tην προηγούμενη Κυριακή ακόμη και μεγάλες ελληνικές αλυσίδες και σούπερ μάρκετ κράτησαν τα καταστήματά τους κλειστά και έχουν δηλώσει την αντίθεσή τους. Φάνηκε πόσο ανεδαφικά είναι τα επιχειρήματα περί «αντίδωρου» ενίσχυσης της αγοράς έναντι των πολύμηνων καταστροφικών και αναποτελεσματικών lockdown και των διάφορων «έξυπνων» click» τονίζει μεταξύ άλλων ο Εμπορικός Σύλλογος της πόλης και προσθέτει: «Είναι πλέον σαφές ότι η προσπάθεια κατάργησης της Κυριακάτικης αργίας εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων σε βάρος της κοινωνίας και προς όφελος μιας χούφτας μεγάλων συμφερόντων».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider