ΕΛΠΕ: Αύριο η έκτακτη Γενική Συνέλευση για τις αλλαγές στο καταστατικό

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΕΛΠΕ: Αύριο η έκτακτη Γενική Συνέλευση για τις αλλαγές στο καταστατικό
Στο πλαίσιο εναρμόνισης με τον Ν. 4706/2020 για την εταιρική διακυβέρνηση, προτείνεται η μείωση των μελών του Δ.Σ. σε 11, από 13 που είναι σήμερα, τα οποία πλέον θα εκλέγονται στο σύνολό τους από τη Γενική Συνέλευση των μετόχων.

Νέα «σελίδα» στον τρόπο διοίκησης των Ελληνικών Πετρελαίων αναμένεται να ανοίξει η έκτακτη Γενική Συνέλευση που είναι προγραμματισμένη για αύριο, με βασικό θέμα τις αλλαγές του καταστατικού του Ομίλου, για την εναρμόνισή του με τις διατάξεις του νόμου 4706/2020 περί εταιρικής διακυβέρνησης. Στον «πυρήνα» των αλλαγών αυτών βρίσκεται η μείωση των μελών του Δ.Σ. σε 11, από 13 που είναι σήμερα, με την εκλογή πλέον του συνόλου τους από τη Γενική Συνέλευση.

Οι τροποποιήσεις αυτές αποτελούν εισήγηση του Δ.Σ. των ΕΛΠΕ, με σχετική απόφαση που έλαβε κατά τη συνεδρίασή του την Πέμπτη 29 Απριλίου, όπου επίσης όρισε τη σύγκληση της έκτακτης Γενικής Συνέλευσης. Επίσης, δρομολογούνται με τη συμφωνία των δύο μεγαλομετόχων του Ομίλου, δηλαδή του Δημόσιου και της Paneuropean, που κατέχουν το 35,5% και το 47% αντίστοιχα των μετοχών.

Παράλληλα, η εισήγηση προβλέπει τη μείωση της θητείας του Δ.Σ. σε τρία έτη, αντί για πενταετή που ορίζει το ισχύον καταστατικό. Επίσης, προτείνεται η εισαγωγή ρύθμισης ώστε ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου να είναι υποχρεωτικά μη εκτελεστικό μέλος.

Αναβάθμιση της εταιρικής διακυβέρνησης

Με βάση το ισχύον καθεστώς, το οποίο αποτελεί προϊόν της συμφωνίας του 2003 μεταξύ της Paneuropean και του ελληνικού Δημοσίου, τα 7 μέλη του 13μελούς Δ.Σ. διορίζονται από το Δημόσιο, ενώ 2 από την Paneuropean. Επίσης, στο Δ.Σ. συμμετέχουν 2 εκπρόσωποι των εργαζομένων, ενώ 2 μέλη εκλέγονται από την ειδική συνέλευση των υπολοίπων μετόχων της μειοψηφίας. Οι σχετικές αυτές προβλέψεις καταργούνται με τον νέο τρόπο εκλογής.

Όπως είχε δηλώσει σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ, Ανδρέας Σιάμισιης, αφετηρία των εισηγούμενων τροποποιήσεων αποτέλεσε η εναρμόνιση με τον νόμο που ψηφίστηκε από το ελληνικό Κοινοβούλιο. Ωστόσο, στόχος ήταν να προωθηθούν παρεμβάσεις οι οποίες δεν θα διασφαλίζουν απλώς τη συμμόρφωση στο εν λόγω θεσμικό πλαίσιο, αλλά θα αναβαθμίζουν ουσιαστικά την εταιρική διακυβέρνηση του Ομίλου, προσαρμόζοντάς την στις βέλτιστες πρακτικές.

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, οι παρεμβάσεις αυτές έχουν προκαλέσει την αντίδραση των εργαζομένων, καθώς και των κομμάτων της αντιπολίτευσης, τα οποία μιλούν για απεμπόληση του δικαιώματος του Δημοσίου να ορίζει την πλειοψηφία του Δ.Σ. Απαντώντας σε αυτές τις αιτιάσεις, κατά τη διάρκεια συζήτησης τη Δευτέρα στη Βουλή σχετικών επερωτήσεων, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, επισήμανε πως με τις προωθούμενες αλλαγές αίρονται οι ασυμβατότητες του καταστατικού, που λειτουργεί αποτρεπτικά για επενδύσεις. Από την πλευρά του ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, επισήμανε πως τα Ελληνικά Πετρέλαια προσαρμόζονται στις νέες ενεργειακές προκλήσεις.

Υπό εξέταση και ο εταιρικός μετασχηματισμός

Μεταξύ των υπόλοιπων αλλαγών, περιλαμβάνεται η δυνατότητα διεξαγωγής της συνεδρίασης του Δ.Σ. με τηλεδιάσκεψη, ενώ εισάγεται ποσόστωση τουλάχιστον 25% για την εκπροσώπηση γυναικών. Μάλιστα, χθες το Δημόσιο προχώρησε στον διορισμό δύο γυναικών ως εκπροσώπων του στο Δ.Σ., της Αναστασίας Μακαριγάκη και της Αναστασίας Μαρτσέκη, οι οποίες αντικαθιστούν τους Μιχάλη Κεφαλογιάννη και Λουκά Παπάζογλου.

Υπενθυμίζεται ότι, παράλληλα με τις αλλαγές στη διακυβέρνηση, τα ΕΛΠΕ εξετάζουν και την προοπτική αλλαγής της υφιστάμενης εταιρικής δομής του Ομίλου. Σε αυτό το πλαίσιο, ένα από τα μοντέλα που διερευνάται είναι η σύσταση μίας εταιρείας συμμετοχών, στην οποία θα υπαχθούν ως θυγατρικές οι επιμέρους δραστηριότητες του Ομίλου, με τη μορφή διακριτών εταιρικών οντοτήτων. Όπως πάντως δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου ο κ. Σιάμισιης, οριστικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν τους επόμενους μήνες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider