Βρετανία: Ξεκίνησε έρευνα σε βάρος του μεγιστάνα του χάλυβα Σαντζίβ Γκούπτα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Βρετανία: Ξεκίνησε έρευνα σε βάρος του μεγιστάνα του χάλυβα Σαντζίβ Γκούπτα
Η εφημερίδα Financial Times αποκάλυψε ότι ο όμιλος του Γκούπτα είχε δώσει στην εταιρεία Greensill «ύποπτα» τιμολόγια, για να εξασφαλίσει πόρους.

Σφίγγει ο κλοιός γύρω από τον μεγιστάνα του χάλυβα Σαντζίβ Γκούπτα, ο όμιλός του οποίου, GFG, που ήδη αντιμετωπίζει πρόβλημα ρευστότητας, καθώς βρίσκεται στο στόχαστρο μιας έρευνας για απάτη και ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, κυρίως λόγω των δεσμών του με την πτωχευμένη πλέον εταιρεία Greensill.

Η SFO (Υπηρεσία Σοβαρής Απάτης), το αντίστοιχο της οικονομικής εισαγγελίας, ξεκίνησε έρευνα με την υποψία της απάτης, της δόλιας εμπορικής πρακτικής και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα εκ μέρους του Gupta Family Group (GFG) Alliance και τις οικονομικές σχέσεις του με την Greensill, αναφέρεται στην ανακοίνωση που εκδόθηκε σήμερα.

Η εφημερίδα Financial Times αποκάλυψε ότι ο όμιλος του Γκούπτα είχε δώσει στην εταιρεία Greensill «ύποπτα» τιμολόγια, για να εξασφαλίσει πόρους. Ο Γκούπτα αρνείται ότι διέπραξε απάτη, ενώ η Greensill δεν επαλήθευσε την εγκυρότητα αυτών των τιμολογίων, σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα.

Οι έρευνες επικεντρώνονται κυρίως στην πρακτική που ακολουθούσε η χρηματοοικονομική εταιρεία Greensill, η οποία έδινε δάνεια σε πελάτες της για να πληρώνουν λογαριασμούς που δεν υπήρχαν ακόμη αλλά θα μπορούσαν (ή και όχι) να υπάρξουν στο μέλλον. «Μοιάζει πολύ με απάτη», εκτίμησε πρόσφατα η βουλευτής των Εργατικών Άντζελα Ιγκλ.

Ο Λεξ Γκρίνσιλ, ο ιδρυτής της Greensill, αναφέρθηκε στους στενούς δεσμούς του με τον Σαντζίβ Γκούπτα, καταθέτοντας αυτήν την εβδομάδα σε μια Επιτροπή της Βουλής των Κοινοτήτων. Παραδέχτηκε μάλιστα ότι ο μεγιστάνας του χάλυβα ήταν για ένα σύντομο διάστημα μέτοχος της Greensill.

Η υπόθεση αυτή συνιστά ένα νέο σκληρό πλήγμα για τον GFG, έναν από τους κυριότερους πελάτες της Greensill, στην οποία χρωστούσε δισεκατομμύρια δολάρια. Μετά την κατάρρευση της Greensill τον Μάρτιο, ο όμιλος του Ινδοβρετανού επιχειρηματία Σαντζίβ Γκούπτα αναζητά απελπισμένα πόρους, για να μην αναγκαστεί να κλείσει τα εργοστάσιά του της θυγατρικής χαλυβουργίας Liberty Steel.

Στη σημερινή ανακοίνωσή του ο όμιλος σημειώνει ότι «κάνει πρόοδο όσον αφορά τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεών του», οι οποίες επωφελούνται επίσης από την πρόσφατη αύξηση της τιμής του χάλυβα και του αλουμινίου. Μια πηγή προσκείμενη στην υπόθεση ανέφερε την περασμένη εβδομάδα ότι η Liberty Steel στο Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκεται κοντά στη σύναψη ενός δανείου ύψους 200 εκατομμυρίων λιρών με την επενδυτική εταιρεία White Oak. Τα χρήματά αυτά θα έδιναν μια ανάσα στην όμιλο, που θα απέφευγε προς το παρόν τη χρεωκοπία. Η βρετανική κυβέρνηση έχει αρνηθεί να τον επιχορηγήσει επικαλούμενη λόγους «αδιαφάνειας» εκ μέρους του.

Στις αρχές Απριλίου ο Σαντζίβ Γκούπτα είπε ότι «δεν περιμένει σωτηρία από κανέναν» και δεσμεύτηκε ότι δεν θα κλείσει τις χαλυβουργίες του στο Ηνωμένο Βασίλειο, όσο παραμένει ο ίδιος επικεφαλής του ομίλου.

Ο GFG απασχολεί περίπου 5.000 εργαζόμενους στο Ηνωμένο Βασίλειο και 35.000 σε όλον τον κόσμο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider