ΤΙΤΑΝ: Βελτιώση της κερδοφορίας το α' τρίμηνο - Στα 56 εκατ. ευρώ το EBITDA

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΤΙΤΑΝ: Βελτιώση της κερδοφορίας το α' τρίμηνο - Στα 56 εκατ. ευρώ το EBITDA
Το α' τρίμηνο του 2021 τα καθαρά κέρδη της ΤΙΤΑΝ αυξήθηκαν σε 15,3 εκατ. ευρώ, βελτιωμένα κατά 31 εκατ. ευρώ, έναντι ζημίας 15,8 εκατ. το πρώτο τρίμηνο του 2020

Στα 371 εκατ. ευρώ ανήλθε ο ενοποιημένος κύκλος του ομίλου ΤΙΤΑΝ, μειωμένος κατά 3,6% έναντι του α' τριμήνου του 2020 λόγω της εξασθένησης του αμερικανικού δολαρίου και των νομισμάτων που συνδέονται με αυτό, ενώ κατά τα άλλα οι τάσεις των αγορών παρέμειναν αυξητικές.

Σε τοπικά νομίσματα ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε κατά 3,2%. Η σταδιακή εξομάλυνση των συνθηκών που δημιούργησε η πανδημία του κορονοϊού, η λειτουργική ευελιξία του Ομίλου και η αναβολή των εργασιών συντήρησης στις ΗΠΑ είχαν ως αποτέλεσμα την αύξηση των λειτουργικών κερδών (EBITDA) τα οποία διαμορφώθηκαν στα €56,1 εκ. έναντι €40,6 εκ. το 2020.

Σε συγκρίσιμη βάση, τα λειτουργικά κέρδη (ΕΒΙΤDA) του πρώτου τριμήνου 2021 θα ήταν χαμηλότερα κατά 10 εκατ. δολαρίων τα οποία αφορούν το εκτιμώμενο κόστος συντήρησης που θα πραγματοποιηθεί φέτος το δεύτερο τρίμηνο. Το πρώτο τρίμηνο του 2021 τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας αυξήθηκαν σε 15,3 εκατ. ευρώ, βελτιωμένα κατά 31 εκατ. ευρώ, έναντι ζημίας 15,8 εκατ. το πρώτο τρίμηνο του 2020, η οποία συμπεριελάμβανε 9εκατ. ευρώ από την αποτίμηση συμβάσεων hedging επιτοκίου σε δολάρια.

Η χρονιά ξεκίνησε θετικά με τη ζήτηση στις ΗΠΑ να διαμορφώνεται σε υψηλά επίπεδα, ιδίως τον μήνα Μάρτιο, τις τάσεις στις αγορές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης να διατηρούνται ισχυρές, τις εξελίξεις στην ελληνική αγορά να παραμένουν θετικές και την αγορά της Ανατολικής Μεσογείου να σημειώνει σχετική βελτίωση. Οι τάσεις των πωλήσεων ήταν θετικές σε όλα τα προϊόντα. Οι πωλήσεις τσιμέντου και κλίνκερ του Ομίλου αυξήθηκαν κατά 3% χάρη στην υψηλότερη ζήτηση στις περισσότερες αγορές όπου δραστηριοποιούμαστε. Οι πωλήσεις αδρανών υλικών και έτοιμου σκυροδέματος αυξήθηκαν κατά 3% και 1% αντίστοιχα.

ΗΠΑ

Στις ΗΠΑ η χρονιά ξεκίνησε καλά, ιδιαίτερα στις Μεσοατλαντικές Πολιτείες. Οι θετικές τάσεις των τιμών επιβεβαίωσαν τη συσσωρευμένη δυναμική της ζήτησης και την επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας, σε ένα κλίμα εμπιστοσύνης που αντανακλά την ισχυρή ανάπτυξη της οικονομίας. Η ζήτηση παρέμεινε σταθερή συνολικά στη Φλόριντα, ενώ οι τάσεις διαφοροποιήθηκαν στις επιμέρους περιοχές. Ακόμη και στη Νέα Υόρκη – η οποία δέχθηκε το μεγαλύτερο πλήγμα από την επιβράδυνση που προκάλεσε η πανδημία– σημειώθηκε μια ήπια ανάκαμψη. Η συνεχιζόμενη αυξημένη ζήτηση για αγορά κατοικίας και εμπορικά ακίνητα υποστηρίζεται από τα χαμηλά επιτόκια,το μειωμένο αριθμό των διαθέσιμων προς πώληση κατοικιών και το γενικότερο θετικό κλίμα για την ανάπτυξη της οικονομίας. Ο κύκλος εργασιών στις ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 3,8% σε δολάρια ΗΠΑ το πρώτο τρίμηνο του 2021, αλλά σε ευρώ σημείωσε μείωση κατά 4,9%, σε €226 εκ. Τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) αυξήθηκαν στα €37,7 εκ., καθώς ενισχύθηκαν κατά περίπου $10 εκ. λόγω της αναβολής των εργασιών συντήρησης στο εργοστάσιο Pennsuco, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν φέτος το δεύτερο τρίμηνο του 2021.

Ελλάδα & Δυτική Ευρώπη

Στην Ελλάδα, οι θετικές τάσεις που παρατηρήθηκαν το 2020 συνεχίστηκαν. Η ζήτηση παρέμεινε ανοδική και οι πωλήσεις το πρώτο τρίμηνο του 2021 διαμορφώθηκαν σε υψηλότερα επίπεδα από το πρώτο τρίμηνο του 2020. Η εγχώρια αγορά ενισχύεται από περιφερειακά κατασκευαστικά έργα και από ιδιωτικές επενδύσεις. Οι εξαγωγές προς τους ευρωπαϊκούς σταθμούς εισαγωγής του Ομίλου αυξήθηκαν κατά τη διάρκεια του τριμήνου, αποδεικνύοντας την ευρύτερη ανάκαμψη της δραστηριότητας στην Ευρώπη. Ωστόσο, οι εξαγωγές που τιμολογούνται σε δολάρια επλήγησαν από την εξασθένηση του αμερικανικού δολαρίου και τα έσοδα τους διαμορφώθηκαν σε χαμηλότερα επίπεδα έναντι του προηγούμενου έτους. Ο συνολικός κύκλος εργασιών για την Ελλάδα και τη Δυτική Ευρώπη κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους διατηρήθηκε σταθερός στα €57,9 εκ., σημειώνοντας αύξηση 0,9%. Τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) ανήλθαν σε €6,8 εκ. έναντι €1,4 εκ. το πρώτο τρίμηνο του 2020, κυρίως λόγω της καλύτερης σύνθεσης των πωλήσεων (sales mix).

Νοτιοανατολική Ευρώπη

Ο τομέας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης διατήρησε τις καλές επιδόσεις με ισχυρά επίπεδα τιμών και πωλήσεων, συνέπεια του κλίματος εμπιστοσύνης για επενδύσεις σε κατασκευές στην περιοχή. Η κερδοφορία, ωστόσο, περιορίστηκε κατά το 1ο τρίμηνο εξαιτίας των υψηλότερων δαπανών συντήρησης και των αυξήσεων στις τιμές ενέργειας. Ο κύκλος εργασιών για τον γεωγραφικό τομέα συνολικά αυξήθηκε κατά 2,2% στα €49 εκ., ενώ τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) μειώθηκαν κατά €0,7 εκ. στα €11,3 εκ. έναντι του πρώτου τριμήνου το 2020.

Ανατολική Μεσόγειος

Οι πωλήσεις μας στην αγορά της Αιγύπτου το πρώτο τρίμηνο του 2021 παρέμειναν στα ίδια επίπεδα με το τέταρτο τρίμηνο του 2020 ξεκινώντας με χαμηλότερες πωλήσεις τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο. Ωστόσο τον Μάρτιο παρατηρήθηκε βελτίωση στις πωλήσεις και στις τιμές, η οποία συνεχίστηκε και τον Απρίλιο. Η Τουρκία κατέγραψε και πάλι αύξηση των εγχώριων πωλήσεων και των τιμών, με σημαντικές διαφοροποιήσεις μεταξύ των επιμέρους περιοχών της χώρας. Οι παράγοντες που ώθησαν την κατανάλωση ήταν οι ιδιωτικές κατασκευές κατοικιών και τα μικρής κλίμακας έργα σε εμπορικά και βιομηχανικά ακίνητα. Καθώς η τουρκική λίρα υποτιμήθηκε κατά 32% σε σχέση με το ευρώ μεταξύ του πρώτου τριμήνου του 2020 και του πρώτου τριμήνου του 2021, οι βελτιωμένες επιδόσεις των δραστηριοτήτων μας στην Τουρκία είχαν μικρή επίδραση στην κερδοφορία του Ομίλου. Ο κύκλος εργασιών στον γεωγραφικό τομέα της Ανατολικής Μεσογείου διαμορφώθηκε στα €37,7 εκ., καταγράφοντας μείωση 9,3% έναντι της αντίστοιχης περιόδου πέρυσι. Με βάση τα τοπικά νομίσματα, ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε κατά 3,9%. Τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) ανήλθαν σε €0,2 εκ. σε σύγκριση με ζημία ύψους €0,4 εκ. το πρώτο τρίμηνο του 2020.

Βραζιλία (Κοινοπραξία)

Η αγορά στη βορειοανατολική Βραζιλία αυξήθηκε κατά 18% στη διάρκεια του τριμήνου, επιβεβαιώνοντας την τάση που παρατηρήθηκε το 2020. Οι πωλήσεις της κοινοπραξίας Αpodi αυξήθηκαν χάρη στην ισχυρότερη ζήτηση του κλάδου κατοικιών και του κλάδου των εμπορικών ακινήτων. Το πρώτο τρίμηνο η Apodi κατέγραψε αύξηση του κύκλου εργασιών φτάνοντας στα €18,3 εκ. (έναντι €16,3 εκ. το 2020) και αύξηση των λειτουργικών κερδών (EBITDA) στα €4,9 εκ. έναντι €2,5 εκ. το 2020, παρά την εξασθένιση του τοπικού νομίσματος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.