Αθανασίου (Lamda): «Σε επτά εβδομάδες η μεταβίβαση για το Ελληνικό»

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αθανασίου (Lamda): «Σε επτά εβδομάδες η μεταβίβαση για το Ελληνικό»
Τι αποκάλυψε ο CEO της Lamda Development για το χρονοδιάγραμμα της μεγαλύτερης ανάπλασης στην Ελλάδα.

«Μέσα στις επόμενες τρεις εβδομάδες πιστεύουμε ότι έχουν ολοκληρωθεί όσα απαιτούνται από πλευράς του υπουργείου Οικονομικών ώστε σε λιγότερο από επτά εβδομάδες από τώρα, μάλλον μέσα στον Ιούνιο, να έχουμε την υπογραφή συμφωνίας μεταβίβασης μετοχών», αποκάλυψε προ ολίγου ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda Development, Οδυσσέας Αθανασίου, μιλώντας στο οικονομικό φόρουμ των Δελφών.

Επί της ουσίας, ο CEO της εισηγμένης έδειξε το χρονοδιάγραμμα και να «κλείσουν» οι εκκρεμότητες με το δημόσιο και μαζί η συμφωνία για μεταβίβαση των μετοχών της «Ελληνικόν ΑΕ», που θα σηματοδοτήσει και επίσημα την έναρξη της μεγαλύτερης αστικής ανάπλασης στην Ελλάδα (σε έκταση 6.200 στρεμμάτων) και ίσως και στην Ευρώπη.

Η ολοκλήρωση της συμφωνίας για το εμβληματικό deal «θα φέρει χείμαρρο κεφαλαίων από το εξωτερικό», σημείωσε ο κ. Αθανασίου. Που προσέθεσε ότι «μπορεί να πέρασαν επτά χρόνια από τότε που η Lamda ανέλαβε την ανάπλαση, αλλά ποτέ δεν απογοητευτήκαμε επειδή πέρασε καιρός, είναι ένα εμβληματικό και οραματικό έργο που μας έδωσε πάθος να συνεχίσουμε. Εδώ και ενάμιση έτος δουλεύουμε, είμαστε έτοιμοι. Τον Ιούλιο θα βγούνε προς δημοπράτηση έργα και υποδομές της τάξεως των 400-500 εκατ. ευρώ. Επίσης, στους επόμενους 5 έως 6 μήνες θα δημοπρατηθούν έργα επιπλέον 500 εκατ. ευρώ», αποκάλυψε ο CEO της Lamda. Ο οποίος σημείωσε χαρακτηριστικά ότι πρόκειται για υποδομές που θα κινητοποιήσουν πολλές κατασκευαστικές και όχι μόνο εταιρείες.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «όταν είμαστε έτοιμοι, όταν γίνει μεταβίβαση, θα ανακοινωθούν ημερομηνίες αναφορικά με συγκεκριμένες εξελίξεις και επενδύσεις σε webinar με επενδυτές και άλλους». Την ημέρα που θα γίνει η μεταβίβαση μετοχών θα ανακοινώσουμε τρείς συγκεκριμένες ημερομηνίες, θα δείξουμε τα σχέδια για εμβληματικά κτίρια εντός της έκτασης, την αναβάθμιση της παραλιακής ζώνης, το χρονοδιάγραμμα της επένδυσης, ενώ θα πραγματοποιήσουμε και μία επενδυτική ημερίδα για τις κοινοπραξίες που έχουμε ήδη κάνει και θα κάνουμε και προσεχώς αλλά και το οικονομικό αποτύπωμα του έργου. Αν η μεταβίβαση γίνει τις επόμενες εβδομάδες θα προλάβουμε αυτά τα webinars πριν από τις διακοπές», είπε ο κ. Αθανασίου.

Εκανε δε αναφορά ότι θα υπάρξουν ανακοινώσεις σχετικά με τα σχέδια για εμβληματικά κτήρια, για την αναβάθμιση της παραλιακής ζώνης, για το ποιες κοινοπραξίες έχει ήδη «χτίσει» η Lamda ή ποιες θα γίνουν, για τις προπωλήσεις, αλλά και το ευρύτερο οικονομικό αποτύπωμα όσον αφορά στα επόμενα χρόνια.

Αναφερόμενος στη χρηματοδότηση του project, σημείωσε ότι «ελάχιστα έργα παγκοσμίως έχουν πλήρη χρηματοδότηση για έργα 5ετίας, ύχους 2,5 δισ. ευρώ, πριν καν ξεκινήσει ένα project». Υπενθύμισε ότι υπάρχει 1 δις ευρώ ήδη (ΑΜΚ και ομολογιακή έκδοση), αλλά και η δανειακή σύμβαση που υπεγράφη προ μηνός για το υπόλοιπο ποσό. Ωστόσο, συμπλήρωσε ότι «θα γίνουν και συνεργασίες με κοινοπραξίες, για να συμμετάσχουν και άλλοι στο έργο, αλλά και γιατί αναζητούνται εξειδικεύσεις», κάνοντας μνεία στη συνεργασίας με την ΤΕΜΕΣ (300 εκατ. ευρώ για τα ξενοδοχεία), συμφερόντων οικογένειας Κωνσταντακόπουλου.

Επανέλαβε ότι ο ορίζοντας «δείχνει» Ιούνιο για ολοκλήρωση συμφωνίας, εξέλιξη που θα επιτρέψει να ξεκινήσουν βασικά έργα, αν όχι καλοκαίρι, από το φθινόπωρο. Δύο κτήρια αλλά και υποδομές θα αρχίσουν να κατασκευάζονται από φέτος. Με ορίζοντα το 2025 θα έχει ολοκληρωθεί παραλιακή ζώνη του Αγ. Κοσμά (αναβάθμιση, οικιστικά), ενώ αναφορικά με το Πάρκο των 2.000 στρεμμάτων, σημείωσε ότι το 1/3 θα είναι έτοιμο στην 5ετία, οι δε αθλητικές εγκαταστάσεις θα δοθούν προς χρήση έως το 2023.

Μάλιστα, για το Πάρκο σημείωσε ότι θα γίνει διαγωνισμός με συμμετοχή αρχιτεκτονικών γραφείων, τα ονόματα των οποίων θα έχουν σοβαρό αντίκτυπο στη διεθνή κοινότητα. Αλλωστε, πρόκειται για μια έκταση 15 φορές τον Εθνικό Κήπο, με ποικιλομορφία στο έδαφος, 45 χλμ. ποδηλατόδρομο-περίπατο και με έντονο το υδάτινο στοιχείο, ανέφερε ο κ. Αθανασίου.

Οσον αφορά στον ευρύτερο αντίκτυπο, σημείωσε ότι η Lamda ανακαινίζει την περιοχή, ο χώρος θα είναι ανοιχτός σε επισκέπτες από άλλους Δήμους, ενώ αναφέρθηκε και στον οικονομικό αντίκτυπο μιας mega επένδυσης, συν το γεγονός ότι η ανάπλαση θα προσελκύσει 1-1,5 εκατ. τουρίστες επιπλέον. «Το Ελληνικό φιλοδοξούμε να είναι ο πρεσβευτής της χώρας στον τομέα της κλιματικής αλλαγής. Θα είναι μια πράσινη και ψηφιακή πόλη, αλλά και ενεργειακά πράσινη, και όλα αυτά σε 1-2 χρόνια θα φανούν», κατέληξε ο επικεφαλής της Lamda Development.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider