ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή: Παραμένει ο στόχος των 3GW ΑΠΕ ακόμη και με αποεπένδυση από τα αιολικά στο Τέξας

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή: Παραμένει ο στόχος των 3GW ΑΠΕ ακόμη και με αποεπένδυση από τα αιολικά στο Τέξας
Παραμένει ο στόχος των 3GW ΑΠΕ ακόμη και με αποεπένδυση από τα αιολικά στο Τέξας.

Καμία παρέκκλιση από τον στόχο της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή για ενίσχυση του χαρτοφυλακίου της στις ΑΠΕ, ώστε εντός 5ετίας η συνολική του ισχύς να φτάνει τα 3 GW, δεν θα προκαλέσει η ενδεχόμενη επιλογή για αποεπένδυση από τα τρία αιολικά πάρκα στο Τέξας.

Αυτό επισήμανε σύμφωνα με πληροφορίες η διοίκηση της εταιρείας στην ενημέρωση αναλυτών για τα οικονομικά αποτελέσματα της περσινής χρήσης, υπογραμμίζοντας ότι ο στόχος αυτός υποστηρίζεται από τα έργα που έχει στο pipeline της η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, τόσο αιολικών και φωτοβολταϊκών πάρκων στην Ελλάδα και το εξωτερικό, όσο και έργων αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας.

Απαντώντας σε ερώτηση αναλυτών σχετικά με τα τρία αιολικά πάρκα στο Τέξας, η διοίκηση της εταιρείας τόνισε ότι, ενόψει πιθανών αποζημιώσεων ύψους έως 180 εκατ. δολαρίων, το πιθανότερο σενάριο είναι η αποεπένδυση. Αν και μία τέτοια απόφαση θα επέφερε λογιστική ζημία 95 εκατ. ευρώ, ταυτόχρονα θα προκαλούσε διαγραφή δανείων άνω των 450 εκατ. ευρώ.

Σε επίπεδο EBITDA, επίσης, η αποεπένδυση θα προκαλούσε μία μείωση 50-60 εκατ. ευρώ ετησίως. Την ίδια στιγμή, όμως, σε επίπεδο κερδοφορίας θα «μεταφραζόταν» σε όφελος 7-8 εκατ. ευρώ τον χρόνο. Κι αυτό γιατί, κατά την πρώτη 10ετία λειτουργίας των έργων, τα έσοδά τους προορίζονταν για την αποπληρωμή των δανείων της επένδυσης, ενώ οι χρηματοροές αναμένονταν από την επόμενη 10ετία.

Η διοίκηση της εταιρείας σημείωσε πως συνεχίζεται η υλοποίηση του αναπτυξιακού της πλάνου. Τοποθετούμενη σε ερωτήσεις αναλυτών σχετικά με την αντλησιοταμιευτική μονάδα στην Αμφιλοχία, επισήμανε πως αναμένονται οι τελικές εγκρίσεις από τις ελληνικές και ευρωπαϊκές αρχές. Από την έναρξη κατασκευής του έργου, αναμένεται να ολοκληρωθεί σε 3 με 4 χρόνια.

Επίσης, προχωράει η ανάπτυξη του έργου στον Καφηρέα, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος του 2022.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider