Τι προβλέπει η συμφωνία-ορόσημο για την πάταξη της φοροδιαφυγής από μισθώσεις τύπου Airbnb

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τι προβλέπει η συμφωνία-ορόσημο για την πάταξη της φοροδιαφυγής από μισθώσεις τύπου Airbnb
Μπλόκο στη φοροδιαφυγή μετά και το πρωτόκολλο συνεργασίας που υπέγραψε η ΑΑΔΕ με τις Airbnb, Booking.com και VRBO.

Σφίγγει ο κλοιός της Εφορίας για τους ιδιοκτήτες που νοικιάζουν τα ακίνητά τους μέσω των δημοφιλών πλατφορμών βραχυχρόνιας μίσθωσης, μετά και το πρωτόκολλο συνεργασίας που υπέγραψε η ΑΑΔΕ με τις Airbnb, Booking.com και VRBO, του Ομίλου της Expedia.

Το πρωτόκολλο, το οποίο υπεγράφη μεταξύ του κ. Γιώργου Πιτσιλή, Διοικητή της ΑΑΔΕ και τριών κορυφαίων πλατφορμών διαμοιρασμού και συζητιόταν εδώ και καιρό, περιέχει λεπτομερείς όρους για την συνεργασία κάθε ψηφιακής πλατφόρμας με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων και στοχεύει στην καθιέρωση μιας σαφούς, απλής, διαφανούς και αποτελεσματικής διαδικασίας λειτουργίας / συμμόρφωσης.

Τι προβλέπει η συμφωνία - ορόσημο

Ειδικότερα κατόπιν της υπογραφής της συμφωνίας αυτής, οι πλατφόρμες θα συνεχίσουν να παρέχουν στους αντίστοιχους ιστοτόπους τους ένα διακριτό και σαφώς ορισμένο πεδίο, προκειμένου ο Ιδιοκτήτης / Διαχειριστής Ακινήτων να καταχωρεί τον προβλεπόμενο αριθμό καταχώρισης ακινήτου ή την αιτιολογημένη εξαίρεσή του, σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, όπως ίσχυε μέχρι σήμερα.

Επιπλέον, υποχρεώνονται να ενημερώσουν τα ήδη καταχωρημένα ακίνητα, για την υποχρέωση παροχής του αριθμού καταχώρισής τους, σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, καθώς και για τους κινδύνους της μη συμμόρφωσης.

Διαφοροποιητικό στοιχείο αποτελεί ο όρος για την αφαίρεση από την πλατφόρμα των ακινήτων που δεν παρέχουν τον προβλεπόμενο αριθμό καταχώρισης ακινήτου ή την δικαιολογημένη εξαίρεση, όπως ορίζεται από τον νόμο. Η αφαίρεση ωστόσο θα γίνεται μετά από σχετική ειδοποίηση της ΑΑΔΕ.

Τέλος προβλέπεται οι συμφωνημένες διαδικασίες να επανεξετάζονται ετησίως, αρχής γενομένης από τον Ιούνιο του 2021.

Να σημειωθεί ότι ήδη από το 2017 είχε ψηφιστεί από την ελληνική Βουλή ο ν 4472/20107, ο οποίος τροποποιούσε το άρθρο 111 του Ν. 4446/2016 που καθόριζε για πρώτη φορά τους όρους και τις προϋποθέσεις για τη βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων μέσα από ψηφιακές πλατφόρμες διαμοιρασμού (Airbnb ή άλλες). Μάλιστα από τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους οι πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων υποχρεούνται να στέλνουν ετησίως στην ΑΑΔΕ στοιχεία κρατήσεων και πληρωμών κατοικιών στη χώρα μας ανά ΑΦΜ του κάθε ιδιοκτήτη για το προηγούμενο έτος, ώστε τα στοιχεία αυτά να διασταυρώνονται με τα εισοδήματα της φορολογικής δήλωσης E1. Εάν μάλιστα διαπιστωθούν παραβάσεις, οι ιδιοκτήτες θα έρχονται αντιμέτωποι με αυτοτελές πρόστιμο, το οποίο θα ξεκινά από 5.000 ευρώ και φτάνει μέχρι και 20.000 ευρώ.

Τα πρόστιμα αφορούν είτε την παράλειψη εγγραφής στο «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής», είτε τη μη εμφανή αναγραφή του αριθμού εγγραφής στο «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής» στην ανάρτηση του «Ακινήτου» στις ψηφιακές πλατφόρμες, καθώς και σε κάθε άλλο μέσο προβολής είτε τέλος τη μη εμφανή αναγραφή του αριθμού του Ειδικού Σήματος Λειτουργίας (ΕΣΛ) στην ανάρτηση του «Ακινήτου» στις ψηφιακές πλατφόρμες, καθώς και σε κάθε άλλο μέσο προβολής, από τους «Διαχειριστές» για τους οποίους δεν υπάρχει υποχρέωση εγγραφής στο «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής».

Πέρα από την πάταξη της φοροδιαφυγής, η συμφωνία ορόσημο ικανοποιεί μερικώς και τους ξενοδόχους της χώρας, οι οποίοι εδώ και πολλά χρόνια έκαναν λόγο για συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού. Ειδικά σε μια περίοδο όπου ο κλάδο έχει δεχτεί μεγάλο πλήγμα εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού. Να υπενθυμίσουμε ότι οι εκτιμώμενες απώλειες των τουριστικών εισπράξεων έφτασαν τα 15 δισ. ευρώ το 2020 ενώ κοντά στα 4,5 δισ. ευρώ υπολογίζεται η εκτιμώμενη ζημία για τα ελληνικά ξενοδοχεία.

Παράγοντες της ξενοδοχειακής αγοράς έχουν επισημάνει αμέτρητες φορές στο παρελθόν την γκρίζα ζώνη στην οποία κινούνταν οι βραχυχρόνιες μισθώσεις, οι οποίες εκτιμάται ότι αντιπροσωπεύουν το 10% της συνολικής αγοράς των καταλυμάτων της χώρας, τονίζοντας ωστόσο ότι πέρα από τις παρεμβάσεις για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής απαιτούνται και πρόσθετες ρυθμίσεις, όπως η ξεχωριστή είσοδος στα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης, η διασφάλιση τήρησης υγειονομικών πρωτοκόλλων και άλλες, ειδικά σε μια περίοδο υγειονομικής κρίσης.

Να σημειωθεί ότι η συμφωνία χαιρετίστηκε ένθερμα από όλες τις πλευρές. «Το ορόσημο αυτό βέλτιστης πρακτικής μάς επιτρέπει να παρακολουθούμε και να ενισχύουμε περαιτέρω τη συμμόρφωση των φορολογουμένων, διασφαλίζοντας παράλληλα ίσους όρους ανταγωνισμού για τις πλατφόρμες στον τομέα των βραχυχρόνιων μισθώσεων. Η συμφωνημένη διαδικασία συνιστά μια εκ των προτέρων σχεδιασμένη διαδικασία συμμόρφωσης για όποιον προγραμματίζει να εισέλθει στη δραστηριότητα των βραχυχρόνιων μισθώσεων. Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι με το αποτέλεσμα του διαλόγου και της συνεργασίας μας και της καινοτόμου πρωτοβουλίας που στο τέλος της ημέρας ωφελεί όλα τα μέρη», σχολίασε ο Διοικητής της ΑΑΔΕ, κ. Γιώργος Πιτσιλής.

Από την πλευρά του ο Γενικός Διευθυντής Ιταλίας και Νοτιοανατολικής Ευρώπης της Airbnb κ. Giacomo Trovato δήλωσε: «Αυτή η συμφωνία είναι μεγάλη είδηση για τους οικοδεσπότες της Airbnb και θα διευκολύνει περισσότερους ανθρώπους στην Ελλάδα να διαμοιράζουν τα σπίτια τους. Δεσμευόμαστε να δουλεύουμε με κυβερνήσεις και αρχές σε τέτοιου είδους συνεργασίες που βοηθούν τις οικογένειες και στηρίζουν τον υπεύθυνο τουρισμό».

«Είμαστε ευχαριστημένοι με την παραγωγική συνεργασία με την ΑΑΔΕ για την επίτευξη αυτής της συμφωνίας που παρέχει σαφήνεια και διαφάνεια για όλους στον χώρο της βραχυχρόνιας μίσθωσης στην Ελλάδα», δήλωσε η κ. Inge Janssen, Επικεφαλής Σχέσεων με τον Δημόσιο Τομέα Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής της Booking.com.

«Πιστεύουμε ότι η σαφής, εφαρμόσιμη νομοθεσία για όλους τους παίκτες του κλάδου, συμπεριλαμβανομένου ενός συστήματος Μητρώου όπως αυτό, είναι ο καλύτερος τρόπος για να διασφαλιστεί ότι όλοι παίζουν με τους ίδιους κανόνες, εξασφαλίζοντας έτσι ένα θετικό αποτέλεσμα για τους ταξιδιώτες, τους ιδιοκτήτες σπιτιών και τις τοπικές οικονομίες».

«Παρά την κρίση του Covid-19 που βιώνουμε, πιστεύουμε ότι ο τουρισμός και τα ταξίδια θα ανακάμψουν. Θέλουμε ταυτόχρονα να υποστηρίξουμε τους χρήστες μας ώστε να είναι προετοιμασμένοι για την ανάκαμψη της τουριστικής και ταξιδιωτικής βιομηχανίας, καθώς και να συνεργαστούμε με το Ελληνικό Κράτος για να αποδώσει η συμβολή των βραχυχρόνιων μισθώσεων στην ελληνική οικονομία», δήλωσε ο κ. Jean-Philippe Monod de Froideville, Ανώτερος Αντιπρόεδρος Παγκόσμιας Διακυβέρνησης & Εταιρικών Υποθέσεων, του Ομίλου Expedia.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Airbnb: Πρόστιμα έως 20.000 ευρώ για αδήλωτα εισοδήματα

Η Airbnb, τα ρεκόρ και τα roller-coaster που ακολουθούν

Airbnb: Ρεκόρ κεφαλαιοποίησης παρά το πλήγμα της πανδημίας

gazzetta
gazzetta reader insider insider