Ελλάκτωρ: Καταψηφίστηκε (με 66,7%) η πρόταση για αλλαγή του ΔΣ - Οι νομικές αντεγκλήσεις

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ελλάκτωρ: Καταψηφίστηκε (με 66,7%) η πρόταση για αλλαγή του ΔΣ - Οι νομικές αντεγκλήσεις
Η ΓΣ απέρριψε με ποσοστό 66,7% την ανάκληση του συνόλου των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας, αίτημα που είχε υποβάλλει η πλευρά της Greenhill.

Η γενική συνέλευση της Ελλάκτωρ απέρριψε με ποσοστό 66,7% (117 εκατ. μετοχές και δικαιώματα ψήφου επί συνόλου 175 εκατ. που ψήφισαν) την ανάκληση του συνόλου των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας, αίτημα που είχε υποβάλλει η πλευρά της Greenhill. Υπέρ ψήφισε το 31,67% των μετόχων (55,7 εκατ. δικαιώματα ψήφου), ενώ το υπόλοιπο ψήφισε «λευκό».

Η κρίσιμη Γ.Σ. της Ελλάκτωρ είναι σε εξέλιξη. Η συνολική συμμετοχή στη γενική συνέλευση ανέρχεται σε 81,98% (αντιστοιχεί σε 190 μετόχους και 175,66 εκατ. μετοχές και δικαιώματα ψήφου), καθώς έγινε δεκτή η παρουσία επιπλέον συνολικού ποσοστού 23,54% μετόχων που δήλωσαν εκπρόθεσμα συμμετοχή. Κατά συνέπεια, η Γ.Σ. είχε την απαιτούμενη απαρτία.

Όπως σημειώθηκε, μετά την ημερομηνία της αρχικής Γ.Σ. (22 Απριλίου) απέστειλαν νέα έγγραφα συμμετοχής 70 μέτοχοι (μεταξύ των οποίων η Αίολος Investments) με δικαιώματα ψήφου 50,44 εκατ., που αντιστοιχούν σε ποσοστό 23,5431% της εταιρείας.

Οι νομικοί εκπρόσωποι της Greenhill (ο κ. Βενιέρης) και της Pemanoaro (ο κ. Μπρέγιαννος) με τοποθετήσεις τους τάχθηκαν κατά του Δ.Σ. της Ελλάκτωρ, την ανάκληση του οποίου είχαν αιτηθεί, βάζοντας θέματα ασυμβίβαστου και σύγκρουσης συμφερόντων για τους κυρίους Ξενόφο, Μυλωνογιάννη (και λόγω σχέσης με ΤΑΙΠΕΔ), αλλά και Τούμπουρο (συμμετοχή εταιρείας ακινήτων του σε διαγωνισμούς, έναντι της Reds), αναφέρθηκαν στις επισημάνσεις της Επιτροπής Ανταγωνισμού για τις συμμετοχές της Reggeborgh και τα σχέδια τεμαχισμού τμημάτων της Ελλάκτωρ, για ζητήματα έλλειψης αμεροληψίας έναντι των βασικών μετόχων, για θέματα προβληματικής εταιρικής διακυβέρνησης. Επισημάνθηκαν η απουσία από διαγωνισμούς, η υποβάθμιση από την S&P, η περίπτωση του διαγωνισμού για την Εγνατία Οδό και άλλα θέματα που εγείρουν ζητήματα σύγκρουσης συμφερόντων, με τους νομικούς εκπροσώπους να κάνουν λόγο για «απαγορευμένη εναρμονισμένη πρακτική», για «ρεσάλτο» των Ολλανδών εις βάρος της Ελλάκτωρ. Ζητήθηκε δε από τον νομικό εκπρόσωπο της Pemanoaro (κ. Μπρέγιαννο) να εξαιρεθεί η συμμετοχή στη Γ.Σ. της Reggeborgh όπως και άλλων μετόχων (π.χ. Λ. Μπόμπολα), αίτημα που δεν μπήκε καν προς συζήτηση, προϊδεάζοντας για περαιτέρω νομικές κινήσεις στις δικαστικές αίθουσες. Επίσης, έγινε αναφορά για πιθανή συμφωνία Ολλανδών και Λ. Μπόμπολα περί μεταβίβασης του τομέα Περιβάλλοντος (Ηλέκτωρ). Ο ίδιος σημείωσε ότι κατά την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων ζητήθηκε και διαχειριστικός έλεγχος σε βάθος πολλών ετών και όχι μόνο για την τελευταία διετία. Κλείνοντας, ανέφερε ότι θέτει τα κεφάλαια της Greenhill προς όφελος της εταιρείας και των μετόχων.

Ο καθηγητής κ. Γ. Σωτηρόπουλος (εκπρόσωπος Reggeborgh και άλλων μετόχων) απάντησε, όσον αφορά το αίτημα περί ανάκλησης και αντικατάστασης του Δ.Σ., ότι είναι ατεκμηρίωτο και εξυπηρετεί τα σχέδια των εφοπλιστών, αποτελεί τακτικισμό των Greenhill-Σ. Καλλιτσάντση. Θεωρώντας ότι μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα δεν μπορεί να αλλάξει ένα Δ.Σ. που εξελέγη με μεγάλη πλειοψηφία στη γενική συνέλευση του Ιανουαρίου. Παρά τις αβάσιμες καταγγελίες, η ευρωπαϊκή και η ελληνική επιτροπή ανταγωνισμού δεν βρήκαν πρόβλημα με τη συμμετοχή της Reggeborgh, τόνισε ο κ. Σωτηρόπουλος. Ενώ αναφέρθηκε στο μετέπειτα μπαράζ νομικών κινήσεων (ασφαλιστικά μέτρα κ.α.) από πλευράς της άλλης πλευράς, κάνοντας λόγο για προσχηματικές διεργασίες.

Αναφορικά με την κατάθεση προσωρινής διαταγής (που απορρίφθηκε το πρωί από το Πρωτοδικείο Αθηνών), ο κ. Σωτηρόπουλος ανέφερε ότι η Greenhill που ζητούσε Γ.Σ. από το τωρινό Δ.Σ., επιχείρησε να την αναβάλει. Αναφέρθηκε επίσης στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, τονίζοντας ότι όσα αναφέρθηκαν περί ανταγωνισμού αποτελούν απλά κανονιστική παρέμβαση που όμως δεν αφορά στη Reggeborgh άρα δεν μπορεί να οδηγήσει και σε μέτρα κατά του fund. Επίσης, ανέφερε ότι η πρώην διοίκηση της Ελλάκτωρ είναι «πίσω» από τη Greenhill (κάτι που αρνήθηκε ο κ. Βενιέρης), η οποία δεν έχει κεφάλαια για να συμμετάσχει στην ΑΜΚ, οπότε προσπαθούσε όλο αυτό το χρονικό διάστημα να βάλει εμπόδια στην διαδικασία. Κλείνοντας, επισήμανε ότι το μείζον θέμα είναι «η κεφαλαιακή ενίσχυση και χρηματοδότηση της ΑΚΤΩΡ, και όχι το θέμα της αλλαγής του Δ.Σ. που δεν θα περάσει έτσι κι αλλιώς».

Διαβάστε επίσης:

Ελλάκτωρ: Τα ερωτηματικά μιας (ακόμα) κρίσιμης Γενικής Συνέλευσης –Απορρίφθηκε αίτημα προσωρινής διαταγής

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider