Τρ. Πειραιώς: Ισχυρό το ενδιαφέρον για την ΑΜΚ - Ποσοστό 27% θα διατηρήσει το ΤΧΣ

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τρ. Πειραιώς: Ισχυρό το ενδιαφέρον για την ΑΜΚ - Ποσοστό 27% θα διατηρήσει το ΤΧΣ
Το καταγεγραμμένο επενδυτικό ενδιαφέρον ξεπερνάει ήδη το 1,5 δις. ευρώ, αναμένεται υπερκάλυψη του αιτούμενου ποσού (1,38 δις. ευρώ) πάνω από τρεις φορές. Η δομή της ΑΜΚ με τους τρεις cornerstone investors. Προνομιακή διάθεση των νέων μετοχών στους υφιστάμενους μετόχους με αυτοματοποιημένη κατανομή βάσει αλγόριθμου που δημιουργείται για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Ισχυρή ζήτηση που αναμένεται να υπερκαλύψει πάνω από τρεις φορές το ποσό των κεφαλαίων που θα ζητήσει από τις αγορές την ερχόμενη εβδομάδα, σημειώνεται για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς (Πειραιώς Financial Holdings).

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του insider.gr, στην ΑΜΚ, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα συμμετάσχει με ποσό περίπου 338 εκατ. ευρώ, διατηρώντας ποσοστό 27% στην Τρ. Πειραιώς.

Στη χθεσινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας αποφασίστηκε ότι η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου θα γίνει με έκδοση 1,2 δισεκατομμυρίων νέων μετοχών (που θα προστεθούν στις υφιστάμενες 50 εκατομμύρια μετοχές) με εύρος διάθεσης 1 – 1,15 ευρώ ανά μετοχή. Η διάθεση των νέων μετοχών θα γίνει σε αναλογία 85% σε επενδυτές του εξωτερικού μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης και 15% σε Έλληνες ειδικούς και μη επενδυτές μέσω της δημόσιας προσφοράς. Η συνδυασμένη προσφορά θα ξεκινήσει στις 21 Απριλίου και θα ολοκληρωθεί στις 23 του μηνός.

Αν και η διαδικασία της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου θα διενεργηθεί με κατάργηση του δικαιώματος των υφιστάμενων μετόχων, το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας Πειραιώς ενέκρινε προνομιακή κατανομή αυτών στη διάθεση των νέων μετοχών. Για πρώτη φορά, μάλιστα, στην Ελλάδα, η Τράπεζα δημιουργεί ειδικό αλγόριθμο για την αυτοματοποιημένη κατανομή των νέων μετοχών στους υφιστάμενους μετόχους που θα θελήσουν να συμμετάσχουν στην ΑΜΚ. Σημειώνεται ότι από τους Έλληνες μετόχους, δικαίωμα εγγραφής για τη συμμετοχή τους στη δημόσια προσφορά θα έχουν όσοι θα είναι μέτοχοι κατά την επαναδιαπραγμάτευση της μετοχής της Τράπεζας Πειραιώς, μεθαύριο Δευτέρα 19 Απριλίου.

Οι προοπτικές για την επιτυχία της ΑΜΚ της Τράπεζας Πειραιώς προδιαγράφονται πολύ θετικές, αφού ήδη, σύμφωνα με τις πληροφορίες, η ζήτηση συμμετοχής ξεπερνάει το ποσό του 1,5 δισ. ευρώ. Το πλάνο μετασχηματισμού που έχει παρουσιάσει η Διοίκηση της Τράπεζας και η δραστική εκκαθάριση του ισολογισμού της από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια με όχημα τον «Ηρακλή ΙΙ» αποτελούν ισχυρό πόλο έλξης επενδυτών και σύμφωνα με τις πληροφορίες, το ΤΧΣ επέμεινε να διατηρήσει ένα μεγάλο ποσοστό (27%) προκειμένου να καρπωθεί το upside που αναμένεται για τη μετοχή της Πειραιώς.

Αναφέρεται ενδεικτικά ότι εφόσον επιτευχθεί ο στόχος του ποσού των 1,38 δις. ευρώ, μπαίνοντας στην ΑΜΚ, οι μέτοχοι θα έχουν επενδύσει σε μία καθαρή Τράπεζα Πειραιώς, με σχέση τιμής προς λογιστική αξία στο 0,29 (δηλ. με περιθώρια ανόδου έναντι π.χ. του 0,50 ή 0,59 P/BV του ανταγωνισμού).

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του insider.gr, ποσό περίπου 380 εκατ. ευρώ της αύξησης κεφαλαίου θα καλύψουν οι τρεις cornerstone investors που έχει επιλέξει η Τράπεζα και συγκεκριμένα ο John Paulson και ο Τέλης Μυστακίδης, οι οποίοι ως μέτοχοι έχουν στηρίξει την Τράπεζα Πειραιώς, και το fund Helikon, το οποίο έχει πραγματοποιήσει ήδη πολλαπλές επενδύσεις στην Ελλάδα.

Το κομμάτι της λιανικής (15%) θα συμμετάσχει στην ΑΜΚ με 200 εκατ. ευρώ.

Συνολικά, πάνω από 900 εκατ. ευρώ έχουν «δεσμευτεί» για την ΑΜΚ, ενώ μέχρι στιγμής το καταγεγραμμένο επενδυτικό ενδιαφέρον ξεπερνάει το 1,5 δις. ευρώ και θα κλιμακωθεί τις επόμενες ημέρες. Το αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον είχε προδιαγραφεί εξαρχής και για το λόγο αυτό, η Διοίκηση και οι Σύμβουλοι της Τράπεζας – Goldman Sachs και UBS – επέλεξαν το σχήμα των τριών cornerstone investors που θα συμμετάσχουν με το ποσό των 380 εκατ. ευρώ. Στόχος ήταν να «αποσυμφορηθεί» το deal και να δοθεί το σήμα ότι οι μέτοχοι στηρίζουν την ΑΜΚ, αλλά παράλληλα μένει σημαντικός χώρος για τη συμμετοχή και νέων επενδυτών, έτσι ώστε η Τράπεζα όχι μόνο να εμπλουτισθεί με νέα κεφάλαια, αλλά και να ανανεώσει τη μετοχική της σύνθεση.

Την ευελιξία του σχεδιασμού εξυπηρετεί και η επιλογή cornerstone αντί anchor investors. Στην πρώτη περίπτωση υπάρχει δέσμευση αμφότερων Τράπεζας και επενδυτών για τη συμμετοχή στην ΑΜΚ και οι cornerstone investors ανακοινώνονται στο ενημερωτικό δελτίο της αύξησης, ενώ στην περίπτωση των anchor investors, υπάρχει δέσμευση μόνο του επενδυτή και όχι της Τράπεζας, ενώ ο επενδυτής δεν ανακοινώνεται στο ενημερωτικό δελτίο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider