Τρ. Πειραιώς: Τα βήματα μέχρι την ΑΜΚ που θα σηματοδοτήσει την επιστροφή στην κανονικότητα

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τρ. Πειραιώς: Τα βήματα μέχρι την ΑΜΚ που θα σηματοδοτήσει την επιστροφή στην κανονικότητα
Εκκίνηση του reverse split. Πιθανότατα στις 15 – 16 Απριλίου η συνεδρίαση του Δ.Σ. της Τράπεζας για την αύξηση κεφαλαίου. Το ενδιαφέρον στον αλγόριθμο που θα κρίνει την κατανομή των νέων μετοχών. Προτιμησιακή κατανομή στους υφιστάμενους μετόχους στην Ελλάδα. «Καταλύτης για το σύνολο του εγχώριου τραπεζικού συστήματος, η ΑΜΚ της Τράπεζας Πειραιώς», δηλώνει ο πρόεδρος της Τράπεζας, Γ. Χαντζηνικολάου.

Σε νέα τροχιά μπήκε από χθες η Τράπεζα Πειραιώς, και μαζί της όλο το τραπεζικό σύστημα, με την έγκριση που έδωσε η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της στη διοίκηση να προχωρήσει στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας. Η ΑΜΚ περί το 1 δις. ευρώ θα πραγματοποιηθεί με συνδυασμένη προσφορά: Μια διαδικασία με ιδιωτική τοποθέτηση προς ειδικούς και λοιπούς θεσμικούς επενδυτές στο εξωτερικό μέσω βιβλίου προσφορών και μια διαδικασία δημόσιας προσφοράς στην Ελλάδα.

Οι διαδικασίες για την αύξηση κεφαλαίου δρομολογούνται από σήμερα με την έναρξη του reverse split των μετοχών, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός περίπου 9 ημερών και θα ακολουθήσει η συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας για να αποφασίσει τους όρους της ΑΜΚ. Η συνεδρίαση του Δ.Σ. της Τρ. Πειραιώς αναμένεται πιθανότατα στις 15 – 16 Απριλίου. Ακολούθως θα κατατεθεί στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς το ενημερωτικό δελτίο για τη δημόσια προσφορά.

Το σημείο ενδιαφέροντος στο ενημερωτικό δελτίο θα είναι ο ακριβής αλγόριθμος για την κατανομή των μετοχών στους μετόχους. Υπενθυμίζεται ότι η ΑΜΚ θα πραγματοποιηθεί με κατάργηση των δικαιωμάτων προτίμησης των υφιστάμενων μετόχων, αυτοί όμως, με απόφαση του Δ.Σ. της Τράπεζας, θα έχουν προνομιακή κατανομή στη διάθεση των νέων μετοχών. Έτσι, στο υποθετικό σενάριο που οι νέες μετοχές μετά την ΑΜΚ θα ανέρχονται σε 1 δισ., υφιστάμενος μέτοχος που θα συμμετάσχει στην αύξηση, κατέχοντας 1 μετοχή στα 50 εκατ. μετοχών της Τράπεζας, θα δικαιούται allocation 20 μετοχών. Δηλαδή, οι σημερινές 16,5 μετοχές της Τρ. Πειραιώς που θα συγχωνευθούν σε μία με το reverse split, θα αποδώσουν 20 νέες μετοχές στους υφιστάμενους μετόχους που θα συμμετάσχουν στην ΑΜΚ.

Σημειώνεται ότι το δικαίωμα προνομιακής κατανομής θα έχουν οι μέτοχοι που θα είναι εγγεγραμμένοι στο μετοχολόγιο της Εταιρείας κατά την ημερομηνία που θα ορίσει το Διοικητικό Συμβούλιο (ενδεικτικά: την προηγούμενη εργάσιμη ημέρα πριν την έναρξη της Ελληνικής Προσφοράς).

Η προνομιακή κατανομή θα εκτείνεται τόσο στους ιδιώτες, μη ειδικούς επενδυτές όσο και στους ειδικούς επενδυτές (υφιστάμενους μετόχους) που θα συμμετάσχουν στην Ελληνική Προσφορά και αναμένεται να καλύπτει την αναλογία συμμετοχής του καθενός στο μετοχικό κεφάλαιο της Εταιρείας.

Όπως αναφέρθηκε χθες στη γενική συνέλευση των μετόχων, εάν η εγγραφή υφιστάμενου μετόχου υπερβαίνει την αναλογία συμμετοχής του στο μετοχικό κεφάλαιο της Εταιρείας (υπερεγγραφή), τότε θα ικανοποιείται κατά προτεραιότητα μόνο το τμήμα που αντιστοιχεί στην pro rata συμμετοχή του. Μετά την ολοκλήρωση της προνομιακής κατανομής, το μέρος της υπερεγγραφής που δεν ικανοποιήθηκε θα αθροίζεται μαζί με όλες τις λοιπές εγγραφές (παλαιοί και νέοι εγγραφόμενοι μέτοχοι) και θα ικανοποιούνται αναλογικά, εφόσον υπάρχουν ακόμη μετοχές προς διάθεση.

Υπενθυμίζεται ότι η διαδικασία που ενέκριναν χθες οι μέτοχοι της Τρ. Πειραιώς για την ΑΜΚ, αποδεχόμενοι με πλειοψηφία άνω του 75% την πρόταση της Διοίκησης, προβλέπει καταρχάς reverse split της μετοχής με αναλογία 16,5 μετοχές σε μία νέα. Ως συνέπεια, η ονομαστική τιμή της μετοχής που ανέρχεται σε 6 ευρώ θα ενισχυθεί στα 99 ευρώ και ταυτόχρονα ο αριθμός των μετοχών θα μειωθεί από 831.1059.164 σε 50.367.223. Στη διαδικασία αυτή δεν θα επηρεαστεί το ύψος του υφιστάμενου μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας, ύψους 4,99 δισ. ευρώ.

Στη συνέχεια, η ονομαστική τιμή της μετοχής θα μειωθεί από τα 99 στο 1 ευρώ, πράγμα που σημαίνει ότι το μετοχικό κεφάλαιο θα υποχωρήσει από τα 4,99 δισ. ευρώ σε περίπου 50,4 εκατ. ευρώ (50. 367.223, οι κυκλοφορούσες μετοχές Χ 1 ευρώ εκάστη). Από τη μείωση του μετοχικού κεφαλαίου θα προκύψει αποθεματικό περίπου 4,94 δισ. ευρώ (4.935.987.854 ευρώ), το οποίο θα χρησιμοποιηθεί σε μεταγενέστερο χρόνο για τον συμψηφισμό συσσωρευμένων ζημιών.

Όπως είπε χθες ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς, Γιώργος Χαντζηνικολάου, δίνοντας το στίγμα της απόφασης της γενικής συνέλευσης των μετόχων, η επικείμενη αύξηση κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς θα αποτελέσει καταλύτη για το σύνολο του εγχώριου τραπεζικού συστήματος.

«Το πράσινο φως που έδωσαν οι μέτοχοι της Τρ. Πειραιώς για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας είναι μία κομβική στιγμή, όχι μόνο για την Πειραιώς, αλλά για όλο το τραπεζικό σύστημα και την ελληνική Οικονομία. Σηματοδοτεί την ταχύτατη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων των ελληνικών τραπεζών και τη δυνατότητα να επικεντρωθούν κατά 100% στη χρηματοδότηση της Οικονομίας. Σηματοδοτεί την επανασύνδεση των ελληνικών τραπεζών με τις διεθνείς αγορές κεφαλαίου και την επιστροφή στην κανονικότητα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider