Ελλάδα
16-04-2021 | 08:10

Παρατείνεται έως και τις 5 Μαΐου η λειτουργία της λιγνιτικής μονάδας «Καρδιά 4»

Παρατείνεται έως και τις 5 Μαΐου η λειτουργία της λιγνιτικής μονάδας «Καρδιά 4»
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Με τροπολογία στο νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης, εγκρίθηκε η παράταση λειτουργίας της λιγνιτικής μονάδας «Καρδιά 4» της ΔΕΗ έως και τις 5 Μαΐου, λόγω αναγκών τηλεθέρμανσης στην περιοχή. Η τροπολογία κατατέθηκε από βουλευτές του Νομού, ενώ είχε προηγηθεί σχετικό αίτημα του Δήμου Εορδαίας, ώστε η μονάδα να «σβήσει» με την ολοκλήρωση της θερμαντικής περιόδου στις αρχές Μαΐου, λόγω των έκτακτων συνθηκών της πανδημίας, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι στην περιοχή συνεχίζουν να επικρατούν χαμηλές θερμοκρασίες

Στο μήνυμά τους, οι βουλευτές εκφράζουν ευχαριστίες προς τον υπουργό Α. Γεωργιάδη, τον υπουργό Ενέργειας Κ. Σκρέκα, τον Πρόεδρο της ΔΕΗ Γ. Στάσση, τον Αναπληρωτή Διευθύνοντα Σύμβουλο Γ. Κοπανάκη και τον νομικό σύμβουλο της ΔΕΗ Α. Οικονόμου

Όπως είχε γράψει το insider.gr, μαζί με την «Καρδιά 3» στον ίδιο ΑΗΣ, η μονάδα θα αποσυρόταν κανονικά το Σάββατο 17 Απριλίου, καθώς θα ολοκληρώσει τότε τις 32.000 ώρες λειτουργίας, στο πλαίσιο του καθεστώτος παρέκκλισης περιορισμένης διάρκειας που είχε υπαχθεί. Με την τροπολογία, ωστόσο, το «σβήσιμό» της μεταφέρεται στις 5 Μαΐου, και έως του ορίου των 500 ωρών.

Το θέμα συζητήθηκε και κατά τη διάρκεια της συνάντησης την Τετάρτη της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ με τον υπουργό ΠΕΝ, Κ. Σκρέκα. «Κατά την εξέλιξη της συζήτησης διαπιστώσαμε από κοινού την ανάγκη παράτασης της λειτουργίας των μονάδων και αναζητήσαμε τρόπους για την σχετική απόφαση. Ως ΓΕΝΟΠ αναμένουμε από το ΥΠΕΝ και τη ΔΕΗ ΑΕ να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες για την απρόσκοπτη συνέχεια των μονάδων», επισημαίνεται στην ανακοίνωση της ΓΕΝΟΠ. 

Υπενθυμίζεται ότι το «σβήσιμο των φουγάρων» των δύο μονάδων συνολικής ισχύος 540 MW εντός του 2021 προβλέπεται από τον «οδικό χάρτη» που ανακοίνωσε η ΔΕΗ τον Δεκέμβριο του 2019, για την απόσυρση όλων των υφιστάμενων λιγνιτικών μονάδων μέχρι το 2023. Το σχέδιο αυτό, το οποίο δίνει το «παρών» στο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), ξεκίνησε να υλοποιείται από πέρυσι, με την απόσυρση των δύο μονάδων του Αμυνταίου («Αμύνταιο 1» και «Αμύνταιο 2») συνολικής ισχύος 546 MW.  

Αν δεν υπάρξει παρέκκλιση από τον «οδικό χάρτη» του ΕΣΕΚ, τότε το 2022 θα αποσυρθούν και τέσσερις μονάδες του ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου (1-4), μαζί με τη «Μεγαλόπολη 3». Το επόμενο έτος θα «σβήσουν» η «Μεγαλόπολη 4», η «Μελίτη 1» και η «Αγ. Δημήτριος 5».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.