Ποιο είναι το ΣΔΙΤ των 235 εκατ. ευρώ που έχει βάλει στο στόχαστρο η ΕΥΔΑΠ

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ποιο είναι το ΣΔΙΤ των 235 εκατ. ευρώ που έχει βάλει στο στόχαστρο η ΕΥΔΑΠ
Στην ΕΥΔΑΠ εκτιμούν ότι η εταιρεία έχει την τεχνογνωσία και την εμπειρία να διεκδικήσει, αναλάβει και βέβαια υλοποιήσει τέτοια έργα ΣΔΙΤ, πόσω μάλλον όπως το συγκεκριμένο που εντάσσεται και στο «πεδίο δράσης» της.

Μέσω αλλαγής του καταστατικού της, καθώς μέχρι πρότινος δεν είχε σχετική δυνατότητα, η ΕΥΔΑΠ αναμένεται να διεκδικήσει διαγωνισμούς που προωθούνται με το μοντέλο Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), βάζοντας σε πρώτη φάση στο στόχαστρό της το μεγάλο έργο που προωθείται από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών για τη «Διαχείριση – Λειτουργία και Συντήρηση του Εξωτερικού Υδροδοτικού Συστήματος (Ε.Υ.Σ.) Αθήνας», που έχει προϋπολογισμό περίπου 235 εκατ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ).

Στην ΕΥΔΑΠ εκτιμούν ότι η εταιρεία έχει την τεχνογνωσία και την εμπειρία να διεκδικήσει, αναλάβει και βέβαια υλοποιήσει τέτοια έργα ΣΔΙΤ, πόσω μάλλον όπως το συγκεκριμένο που εντάσσεται και στο «πεδίο δράσης» της. Ωστόσο, αν λάβουμε υπόψη μας τις «επεκτατικές» και αναπτυξιακές διαθέσεις της εισηγμένης, όπως αποτυπώθηκαν και από τη διοίκησή της, μάλλον θα πρέπει να περιμένουμε η ΕΥΔΑΠ να ενδιαφερθεί και για άλλους διαγωνισμούς, μέσω ΣΔΙΤ, στα προσεχή χρόνια, προτάσσοντας την τεχνογνωσία που διαθέτει το προσωπικό της επί δεκαετίες. Επιπρόσθετα, η διεκδίκηση τέτοιων έργων θα συμβάλει στον αναπτυξιακό στόχο του ομίλου για τα επόμενα 5-10 έτη, ενώ θα εισφέρει και έσοδα στην ΕΥΔΑΠ ενισχύοντας έτσι το χρηματοοικονομικό της προφίλ.

Μέσα στον Ιανουάριο του 2021 ανακοινώθηκε η έγκριση από την Διυπουργική Επιτροπή ΣΔΙΤ του έργου «Λειτουργία, συντήρηση, επισκευή και αποκατάσταση των παγίων του Εξωτερικού Υδροδοτικού Συστήματος (Ε.Υ.Σ)» για την κάλυψη των αναγκών της μείζονος περιοχής πρωτευούσης. Μένει βέβαια να φανεί κατά πόσο θα επιβεβαιωθούν και εκπληρωθούν οι προ διμήνου προσδοκίες ανθρώπων του υπουργείου και της αγοράς ότι η προκήρυξη του έργου θα πραγματοποιηθεί σύντομα ώστε μέσα στο 2022 να ανακηρυχθεί ο ανάδοχος. Όμως, πηγές της αγοράς αναφέρουν ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον δύο χρόνια ενώ για την ώρα βρισκόμαστε στη φάση επιλογής συμβούλων. Η διάρκεια της ΣΔΙΤ υπολογίζεται σε 20 χρόνια και άνω, ενώ πρέπει να σημειωθεί ότι το εν λόγω project έχει προκαλέσει πολιτικές, και όχι μόνο, αντιδράσεις περί ιδιωτικοποίησης κ.α.

Πάντως, κυβερνητικά στελέχη έχουν αναφέρει η ιδιοκτησία της υποδομής παραμένει στο ελληνικό Δημόσιο, όπως και η τελική διασφάλιση της παροχής υπηρεσίας, ενώ σημείωναν ότι πρόκειται για ένα έργο χάρη στο οποίο για είκοσι χρόνια θα κερδίσει το ελληνικό Δημόσιο συνολικά περίπου 150 εκατομμύρια ευρώ.

Το έργο αφορά στη λειτουργία, συντήρηση, επισκευή και αποκατάσταση των παγίων του εξωτερικού υδροδοτικού συστήματος (Ε.Υ.Σ) για την κάλυψη των αναγκών της μείζονος περιοχής πρωτευούσης. Το σύνολο των παρεχόμενων υπηρεσιών αφορά στα πάγια που ανήκουν στην Εταιρεία Παγίων ΕΥΔΑΠ και τα οποία χρησιμοποιούνται για την συλλογή, αποθήκευση και μεταφορά ακατέργαστου νερού από τις πηγές μέχρι την είσοδο των Μονάδων Επεξεργασίας Νερού.

Αναθέτουσα Αρχή είναι το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και ο ενδεικτικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 235 εκατομμύρια ευρώ. Η αποπληρωμή του έργου εκτιμάται ότι θα γίνει με πληρωμές διαθεσιμότητας (ο ανάδοχος δεν έχει ιδιοκτησία του συστήματος του υδροδοτικού, αλλά παρέχει υπηρεσία συντήρησης και αναβάθμισης του συστήματος). Με την υλοποίηση του εν λόγω έργου μέσω σύναψης στρατηγικής συμμαχίας με ιδιώτη (μοντέλο ΣΔΙΤ), επιτυγχάνεται η αποδοτική, ασφαλής και βελτιστοποιημένη λειτουργία και συντήρηση του Συστήματος.

Το Εξωτερικό Υδροδοτικό Σύστημα της Αττικής περιλαμβάνει τα φράγματα και του ταμιευτήρες Ευήνου, Μόρνου, Μαραθώνα, τη λίμνη Υλίκης, τις γεωτρήσεις Πάρνηθας και Βοιωτικού κάμπου, τα υδραγωγεία, τα δίκτυα μεταφοράς μήκους 400 χιλιομέτρων και τα αντλιοστάσια, που αποτελούν την κύρια υποδομή για την υδροδότηση του λεκανοπεδίου της Αθήνας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider