Γιατί το click inside προβληματίζει τις μεγάλες αλυσίδες – Τι θα κάνουν Jumbo, Ζara και ΙΚΕΑ

Ρομίνα Νικηφόρου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γιατί το click inside προβληματίζει τις μεγάλες αλυσίδες – Τι θα κάνουν Jumbo, Ζara και ΙΚΕΑ
Το πρόβλημα για τα μεγάλα καταστήματα, όπως επισημαίνουν πηγές της αγοράς στο insider.gr είναι πως σε πολλές περιπτώσεις κρίνεται ασύμφορο να λειτουργήσουν, λόγω του νέου ορίου των 20 πελατών που μπορούν να βρίσκονται εντός της επιχείρησης.

Προβληματισμός επικρατεί σε αρκετές μεγάλες αλυσίδες σχετικά με την εφαρμογή της μεθόδου click inside από τη Δεύτερα που ανοίγουν τα καταστήματα, λόγω του νέου περιορισμού που θα ισχύσει και σύμφωνα με τον οποίο, τίθεται ανώτατο όριο 20 ατόμων εντός των καταστημάτων ανεξαρτήτως τ.μ. για να ψωνίσουν κατόπιν ραντεβού.

Το πρόβλημα για τα μεγάλα καταστήματα, όπως επισημαίνουν πηγές της αγοράς στο insider.gr, είναι πως σε πολλές περιπτώσεις κρίνεται ασύμφορο να εφαρμόσουν το click inside, καθώς τα λειτουργικά έξοδα είναι πολλά και ο αριθμός του προσωπικού που απασχολείται μεγάλος. Έτσι εφόσον οι πελάτες που συνολικά μέσα στην ημέρα επισκέπτονται το κατάστημα θα είναι σημαντικά λιγότεροι, πολλές επιχειρήσεις εκτιμούν πως δεν συμφέρει να ανοίξουν τις πόρτες τους.

Το βράδυ του Σαββάτου δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ και η σχετικά ΚΥΑ για τα μέτρα που θα ισχύσουν στο λιανεμπόριο από τη Δευτέρα την οποία κάποιες αλυσίδες ανέμεναν προκειμένου να λάβουν και τις οριστικές αποφάσεις τους σχετικά με το πως θα λειτουργήσουν. Συγκεκριμένα επισημαίνεται ότι «στην περίπτωση αγοράς και παραλαβής εντός καταστήματος (click inside), η επιχείρηση υποχρεούται να αναρτά με έγγραφο ή ψηφιακό τρόπο τον μέγιστο αριθμό καταναλωτών που επιτρέπεται να βρίσκονται εντός του καταστήματος τηρουμένης της αναλογίας ενός ατόμου ανά 25 τ.μ. με μέγιστο αριθμό τα 20 άτομα».

Τα καταστήματα ΙΚΕΑ του Ομίλου Fourlis, ήδη από την Παρασκευή ανακοίνωσαν πως οι αγορές από τις 5 Απριλίου στα καταστήματα ΙΚΕΑ Αεροδρόμιο, Κηφισός & Λάρισα, (ΙΚΕΑ Ιωάννινα από 6/4) και στα Κέντρα Παραγγελιών και Παραλαβών ΙΚΕΑ Καλαμάτα, Ρόδος, Χανιά και Ηράκλειο θα γίνονται μόνο με click away. Αντίθετα στο νέο μίνι ΙΚΕΑ στον Πειραιά, που είναι μικρού μεγέθους κατάστημα και σε όλα τα Κέντρα Παραγγελιών & Παραλαβών (εκτός IKEA Πάτρας) οι καταναλωτές θα έχουν τη δυνατότητα και για click inside, να μπαίνουν δηλαδή και μέσα στο κατάστημα. Πηγές της εταιρείας σημείωναν χαρακτηριστικά στο insider.gr ότι όταν ένα μεγάλο κατάστημα απασχολεί 200 άτομα προσωπικό και μέσα στην ημέρα έχουν τη δυνατότητα να το επισκεφθούν συνολικά μόλις 220 πελάτες, δεν υπάρχει λόγος να ανοίξει. Πάντως τα καταστήματα Ιntersport του ίδιου Ομίλου θα λειτουργήσουν κανονικά και με τις δύο μεθόδους.

Σε ό,τι αφορά την αλυσίδα Jumbo, παρά τον προβληματισμό που, σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρχε μέχρι το απόγευμα τη Παρασκευής, αναμένοντας και τις διευκρινίσεις από το ΦΕΚ, τελικά στην ιστοσελίδα της εταιρείας ανακοινώθηκε ότι όλα τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά και θα λειτουργούν με την υπηρεσία του ραντεβού το οποίο θα ισχύει αποκλειστικά μόνο για 1 άτομο.

Διευκρινίζεται ακόμη ότι «λόγω του περιορισμού των 20 ατόμων στις περιοχές που είναι στο «βαθύ κόκκινο» , τα ραντεβού εντός του καταστήματος δεν μπορούν να ξεπερνούν τα 30 λεπτά». Παράλληλα κλειστά θα παραμείνουν τα καταστήματα των Σπάτων και του Αμαρουσίου στο Avenue καθώς βρίσκονται εντός εμπορικών κέντρων τα οποία σύμφωνα με τα ισχύοντα μέτρα δεν θα ανοίξουν ακόμα.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι η πασχαλινή περίοδος θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική για τον Όμιλο jumbo, που σε πρόσφατη ανακοίνωση τoυ εξέφραζε την αγωνία «να μην χαθεί η περίοδος του Πάσχα για ακόμη μία χρονιά».

Στα καταστήματα Ζara τέλος του Ομίλου Ιnditex, οι πελάτες που επισκέπτονται την ιστοσελίδα της εταιρείας, μέχρι στιγμής δεν έχουν την επιλογή να κλείσουν ραντεβού παρά μόνο να παραγγείλουν οnline με παράδοση στο σπίτι καθώς η σχετική πλατφόρμα δεν έχει ενεργοποιηθεί. Σε ερωτήσεις τους, οι καταναλωτές ενημερώνονται από την εταιρεία ότι θα μπορέσουν να επιλέξουν τη μέθοδο που επιθυμούν για να εξυπηρετηθούν, όταν ανοίξουν τα καταστήματα. Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Φεβρουάριο όταν είχαν εφαρμοστεί ξανά οι μέθοδοι click away και click inside στην αγορά, η πλατφόρμα στα καταστήματα του Ομίλου για το το click inside είχε λειτουργήσει για μόλις 1,5 ημέρα και στη συνέχεια τέθηκε εκτός λειτουργίας, μέχρι που τα καταστήματα έκλεισαν λόγω των περιοριστικών μέτρων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider