Τράπεζες: Στα 5 δισ. ευρώ τα νέα κόκκινα δάνεια από τα moratoria – Τι συζήτησαν με τον Α. Ένρια (SSM)

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τράπεζες: Στα 5 δισ. ευρώ τα νέα κόκκινα δάνεια από τα moratoria – Τι συζήτησαν με τον Α. Ένρια (SSM)
Ο επικεφαλής του SSM επεσήμανε στους τραπεζίτες την ανάγκη έγκαιρου εντοπισμού των πιστωτικών κινδύνων από τα δάνεια που είχαν τεθεί σε μορατόριουμ πληρωμών.

Εύσημα στις ελληνικές τράπεζες για τη μείωση των κόκκινων δανείων τους, έδωσε ο επικεφαλής του SSM, Αντρέα Ένρια στην ετήσια καθιερωμένη συνάντησή του με τους Έλληνες τραπεζίτες και την ΤτΕ που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα.

Στη διαδικτυακή λόγω κορονοϊού συνάντηση, όπου διαπιστώθηκε η καλή πορεία των μακροοικονομικών προοπτικών, ο επικεφαλής του SSM επεσήμανε στους τραπεζίτες την ανάγκη έγκαιρου εντοπισμού των πιστωτικών κινδύνων από τα δάνεια που είχαν τεθεί σε μορατόριουμ πληρωμών, προκειμένου να αποτραπεί νέα διόγκωση των NPLs.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του insider.gr, οι τραπεζίτες ανέφεραν ότι από moratoria της τάξεως των 25 δισ. ευρώ, ποσοστό περίπου 20% εκτιμάται ότι δεν θα μπορέσουν να επανέλθουν σε κανονική αποπληρωμή και αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα νέα κόκκινα δάνεια της τάξεως των 5 δισ. ευρώ. Η εκτίμηση αυτή, η οποία έρχεται προς το τέλος του α΄ τριμήνου 2021, οπότε οι τράπεζες έχουν σχηματισμένη εικόνα για την πορεία των μορατόριουμ που έληξαν τον Δεκέμβριο 2020, συμπίπτει με τις αρχικές αισιόδοξες προβλέψεις που είχαν διατυπώσει οι τράπεζες για τα νέα NPLs.

O A. Ένρια αναφέρθηκε στη μεγάλη σημασία του νέου πτωχευτικού νόμου για την αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους, καθώς και στη δημιουργία του φορέα ο οποίος θα αποκτά τα ακίνητα των αδύναμων οφειλετών που θα πτωχεύουν.

Δίνοντας τα εύσημα στις τράπεζες για τη δραστική μείωση των κόκκινων δανείων τους και την επίσπευση της δεύτερης φάσης μείωσης με την προετοιμασία νέων τιτλοποιήσεων για τον επικείμενο «Ηρακλή ΙΙ», ο επικεφαλής του SSM τόνισε στους τραπεζίτες ότι θα πρέπει να καταβάλουν μεγάλη προσπάθεια για την αντιστάθμιση των εσόδων που θα χάσουν οι τράπεζες από τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων. «Η κερδοφορία των τραπεζών σας θα χτυπηθεί από τη μείωση των NPEs και θα πρέπει να καταβάλλετε μεγάλες προσπάθειες για να συντηρήσετε και να αυξήσετε τα κέρδη», είπε χαρακτηριστικά στους τραπεζίτες ο Α. Ένρια. Όπως ανέφερε, το θέμα της κερδοφορίας και της λειτουργικής αποτελεσματικότητας των τραπεζών αποτελούν προκλήσεις συνολικά για τις τράπεζες στην ΕΕ και για το λόγο αυτό οι ευρωπαϊκές αρχές ενθαρρύνουν τις συγχωνεύσεις τραπεζών σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Ο Α. Ένρια τόνισε, παράλληλα, ότι ψηλά στην ατζέντα του SSM, πέραν της μείωσης των κόκκινων δανείων, βρίσκονται η ανταπόκριση των τραπεζών στις εξελίξεις της τεχνολογίας, η κυβερνοασφάλεια και η στροφή στην βιώσιμη ανάπτυξη (πράσινες χρηματοδοτήσεις).

Στη συνάντηση συζητήθηκε ο πρόσφατος νόμος για τις αλλαγές στο ΤΧΣ και την ευελιξία που παρέχεται στο Ταμείο να αποεπενδύσει σταδιακά από τις ελληνικές τράπεζες. Οι τραπεζίτες επεσήμαναν ότι ο ρόλος του ΤΧΣ δεν είναι πια ίδιος για τις τράπεζες με αυτόν που είχε το 2010 ή το 2015 και στο πλαίσιο αυτό, θα πρέπει να επανεξεταστούν και τα ειδικά προνόμια που διατηρεί το Ταμείο στις τράπεζες.

Τέλος, οι τραπεζίτες ανέφεραν ότι επίκειται αναθεώρηση του νόμου για τη σύσταση των διοικητικών συμβουλίων των τραπεζών με τον εμπλουτισμό τους από στελέχη προερχόμενα από διαφορετικά πεδία δράσης της αγοράς, εξέλιξη που επικρότησε ο Α. Ένρια.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider