«Ηρακλής ΙΙ»: Ξεκινά να γράφεται ο νόμος – «Τρέχουν» οι εξελίξεις με τις «ευλογίες» και του SSM

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Ηρακλής ΙΙ»: Ξεκινά να γράφεται ο νόμος – «Τρέχουν» οι εξελίξεις με τις «ευλογίες» και του SSM
Την ερχόμενη εβδομάδα σύσκεψη του αρμόδιου Υφυπουργού Οικονομικών, Γ. Ζαββού με τις τράπεζες. Εύσημα χθες στον «Ηρακλή» από το μέλος του Εποπτικού Συμβουλίου της ΕKT Elizabeth McCaul, η οποία μίλησε στο 3o NPL Summit.

Ώθηση όχι μόνο από τη ζήτηση των τραπεζών, αλλά και από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, παίρνει ο «Ηρακλής ΙΙ», με τις εξελίξεις να επιταχύνονται από την ερχόμενη εβδομάδα, καθώς ξεκινά τις εργασίες της η νομοπαρασκευαστική επιτροπή για τον εφαρμοστικό νόμο.

Παράλληλα, ο υφυπουργός Οικονομικών, αρμόδιος για το χρηματοπιστωτικό σύστημα, Γ. Ζαββός, θα έχει την πρώτη σύσκεψη με τους τραπεζίτες, μετά την αποστολή του επίσημου αιτήματος στην Κομισιόν για την παράταση του «Ηρακλή» και τις ανακοινώσεις για τις δύο πρώτες τιτλοποιήσεις (από Eurobank και Τρ. Πειραιώς) που θα εγκαινιάσουν τον «Ηρακλή ΙΙ».

Ο νόμος που θα εισαχθεί προς ψήφιση στη Βουλή αμέσως μόλις η Κομισιόν δώσει την έγκρισή της στην παράταση του σχήματος, θα ετοιμαστεί σε συνεργασία των νομικών τμημάτων Υπουργείου Οικονομικών, τραπεζών και εταιρειών διαχείρισης.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του insider.gr, η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DGComp) έθεσε ως προϋπόθεση για την παράταση του «Ηρακλή», οι όποιες τροποποιήσεις επέλθουν στο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας του, να μην θίγουν τα ratings που έχουν συμφωνηθεί για την αξιολόγηση των τιτλοποιήσεων, καθώς επίσης και τους ευρωπαϊκούς κανόνες ανταγωνισμού. Όπως έχει γράψει το insider.gr, το υπουργείο Οικονομικών συζητά με τις τράπεζες και τις εταιρείες διαχείρισης προτάσεις τους για τη βελτίωση των όρων λειτουργίας του «Ηρακλή ΙΙ».

Την έλευση του «Ηρακλή ΙΙ» καλωσορίζει και ο Ευρωπαίος επόπτης, διαπιστώνοντας ότι το ελληνικό Asset Protection Scheme έχει συμβάλει καταλυτικά στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων των ελληνικών συστημικών τραπεζών.

Χθες, τα εύσημα στον «Ηρακλή» έδωσε το μέλος του Εποπτικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, κα Elizabeth McCaul, μιλώντας στο 3 ο NPL Summit.

Όπως είπε η κα McCaul, oι ελληνικές τράπεζες έχουν κάνει αξιοσημείωτη πρόοδο στην αντιμετώπιση της κληρονομιάς των κόκκινων δανείων. Η Ελλάδα είχε ένα από τα υψηλότερα επίπεδα μη εξυπηρετούμενων δανείων στην ευρωζώνη, μετά την χρηματοπιστωτική κρίση, αλλά ο δείκτης NPL των ελληνικών τραπεζών υποχωρεί σταθερά από την ανάληψη της εποπτείας της ΕΚΤ – από το 40% το 2015 σε περίπου 28% στο τέλος του γ΄ τριμήνου 2020.

Όπως είπε η κα McCaul, το 2020, η βελτίωση αυτή εξηγείται από τον μεγάλο όγκο πωλήσεων NPLs μέσω του Asset Protection Scheme «Ηρακλής», καθώς και από την περιορισμένη νέα εισροή προβληματικών δανείων χάρη στα moratoria που τέθηκαν σε ισχύ. Και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες, οι οποίες αντιπροσωπεύουν το 95%του συνολικού ενεργητικού του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, είτε ολοκλήρωσαν είτε ξεκίνησαν τη διαδικασία συμμετοχής τους στον «Ηρακλή».

Μόνο στην πρώτη χρονιά λειτουργίας του, ο «Ηρακλής» μείωσε τα ελληνικά NPLs κατά περίπου 40%. Παρά τις καθυστερήσεις που προκάλεσε η πανδημία του COVID-19, οι τέσσερις μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες ολοκλήρωσαν πωλήσεις NPLs άνω των 11 δις. ευρώ το 2020, που αντιστοιχεί σε ετήσια αύξηση περίπου 30%. Ο όγκος των μη εξυπηρετούμενων δανείων μειώθηκε σημαντικά, από τα 73 δις. ευρώ στο τέλος του γ΄ τριμήνου 2019 σε λιγότερα από 60 δις. στο τέλος του γ΄ τριμήνου 2020, είπε η κα McCaul.

«Συστημικές λύσεις σαν τον “Ηρακλή” βοήθησαν στην εμβάθυνση της δευτερογενούς αγοράς NPLs στην Ελλάδα. Ο “Ηρακλής” βοήθησε επίσης στην ενίσχυση της κεφαλαιακής βάσης των ελληνικών τραπεζών, μειώνοντας τα κακά δάνεια και καθιστώντας τις πιο ελκυστικές στους διεθνείς επενδυτές, επεκτείνοντας, έτσι, τις δυνατότητες χρηματοδότησής τους από τις αγορές. Δεδομένης της επιτυχίας του προγράμματος τιτλοποιήσεων του “Ηρακλή” καλωσορίζουμε την εκπεφρασμένη πρόθεση των ελληνικών Αρχών να παρατείνουν αυτό το σχήμα μέχρι και το 2022.

Παρά την απελευθέρωση των ισολογισμών των τραπεζών από τα κόκκινα δάνεια της προηγούμενης κρίσης χάρη στην επιτυχία των τιτλοποιήσεων του «Ηρακλή» ή και μεμονωμένων πωλήσεων χαρτοφυλακίων NPLs από τις τράπεζες, η κα McCaul τόνισε ότι αυτά δεν πρόκειται να αντικαταστήσουν την επιβεβλημένη επαρκή διαχείριση του πιστωτικού κινδύνου από τις τράπεζες. «Όσο συντομότερα επιλύονται τα προβλήματα ποιότητας δανείων/ενεργητικού, τόσο το καλύτερο, διότι η ιστορία έχει αποδείξει ότι πρόκειται για ζήτημα κρίσιμο για την υγεία όλης της Οικονομίας. Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα δεν θα πρέπει να περιμένουν για εξωτερική βοήθεια είτε από την οικονομική ανάπτυξη είτε από κρατική στήριξη. Παραμένει πάντα ευθύνη των τραπεζών να έχουν πρωτίστως ισχυρή διαχείριση του πιστωτικού κινδύνου», τόνισε η κα McCaul.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider