Κ. Σκρέκας: «Έρχεται» νέο Πρόγραμμα φωτοβολταϊκά στις στέγες – Ετήσιο όφελος 700-750 ευρώ από ένα οικιακό σύστημα

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κ. Σκρέκας: «Έρχεται» νέο Πρόγραμμα φωτοβολταϊκά στις στέγες – Ετήσιο όφελος 700-750 ευρώ από ένα οικιακό σύστημα

Νέα αναφορά στην επικείμενη έναρξη νέου Ειδικού Προγράμματος Ανάπτυξης Φωτοβολταϊκών Συστημάτων από ιδιώτες κάνει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, σε πρόσφατη γραπτή του απάντηση σε ερώτηση βουλευτών, επισημαίνοντας πως γι΄ αυτό τον σκοπό το ΥΠΕΝ επεξεργάζεται νέο σχέδιο ΚΥΑ των Υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης & Επενδύσεων και Περιβάλλοντος & Ενέργεια.

Αναφορά στο Πρόγραμμα είχε κάνει ο υπουργός και στις αρχές Μαρτίου, απαντώντας όπως είχε γράψει το insider.gr, και πάλι σε σχετική ερώτηση μελών του Κοινοβουλίου. Όπως και τότε, ο κ. Σκρέκας επισημαίνει πως η δράση θα αφορά την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών από φυσικά πρόσωπα, όχι επιτηδευματίες, για έργα με μέγιστη ισχύ 6 κιλοβάτ (kW). Ωστόσο, συμπληρώνει πως σε συνεργασία με τους θεσμικούς εκπροσώπους των ιδιοκτητών φωτοβολταϊκών στέγης, εξετάζεται η δυνατότητα εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστήματα εγκατεστημένης ισχύος, η οποία να ανέρχεται στα 10 kW.

Παράλληλα, σημειώνει πως θα αφορά σε φωτοβολταϊκά συστήματα για παραγωγή ενέργειας που εγχέεται στο δίκτυο, τα οποία εγκαθίστανται επί κτιρίων – όπως στο δώμα ή τη στέγη κτιρίου, συμπεριλαμβανόμενων των στεγάστρων βεραντών, προσόψεων και σκιάστρων, καθώς και βοηθητικών χώρων του κτιρίου, όπως αποθήκες και χώροι στάθμευσης. Επίσης, τα συστήματα θα μπορούν να εγκατασταθούν και στο έδαφος.

Απόσβεση σε 8-9 έτη

Αυτή τη φορά, ωστόσο, «φωτογραφίζει» την αποζημίωση που σχεδιάζει να θεσπίσει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, καθώς παραπέμπει σε σχετική υπουργική απόφαση του περασμένου Μαρτίου, βάσει της οποίας είχε καθοριστεί Τιμή Αναφοράς (Τ.Α.) 87 ευρώ ανά Μεγαβατώρα για την ηλεκτροπαραγωγή των συστημάτων της συγκεκριμένης κατηγορίας. Κάτι που φαίνεται να υποδεικνύει ότι το ΥΠΕΝ δεν σχεδιάζει να αναθεωρήσει το ύψος της αμοιβής.

Μάλιστα, όπως προστίθεται, η λόγω τιμή κινείται σε ικανοποιητικά επίπεδα για τη λειτουργία μίας τέτοιας μονάδας, «αφού υπολογίζεται ότι από την εγκατάσταση ενός φωτοβολταϊκού συστήματος ισχύος 6 kWp, με Τ.Α. 87 €/MWh, για οικιακή χρήση, προκύπτει προσεγγιστικά ένα οικονομικό όφελος της τάξης των 700 - 750€/έτος, ενώ η απόσβεση της επένδυσης λαμβάνει χώρα σε περίπου 8-9 έτη, στοιχεία τα οποία θεωρούνται εύλογα για την υλοποίηση της επένδυσης», όπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά.

Επίσης, στην απάντηση τονίζεται ότι για τους υπόλοιπους ιδιώτες οι οποίοι εγκαθιστούν φωτοβολταϊκά, όχι στη γη τους, η τιμή είναι 63 ευρώ. Σε ό,τι αφορά στις ενεργειακές κοινότητες και στους αγρότες, η τιμή είναι 65 ευρώ ανά MWh. Δηλαδή για τους εγκαταστάτες φωτοβολταϊκών στέγης υφίσταται αυξημένη τιμή, σε σχέση με την τιμή την οποία απολαμβάνουν οι υπόλοιποι παραγωγοί.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider