Ακίνητα: Τι «έδειξε» το project Ektasis – Οι επαγγελματικοί/γραφειακοί χώροι και η... ιδία χρήση

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ακίνητα: Τι «έδειξε» το project Ektasis – Οι επαγγελματικοί/γραφειακοί χώροι και η... ιδία χρήση

Η αποσφράγιση των φακέλων από τους ενδιαφερόμενους επενδυτές στους ανεξάρτητους 15 διαγωνισμούς για την εκποίηση των ακινήτων της Ektasis Development, που λέγεται ότι συγκέντρωσε προσφορές άνω των 65 σε αριθμό και περί τα 50 εκατ. ευρώ σε ποσό, κατέδειξε και δύο παραμέτρους.

Αφενός, έδειξε ότι το ενδιαφέρον για οικόπεδα που βρίσκονται σε προνομιακό σημείο ή έστω σε προβεβλημένη περιοχή (και προορίζονται π.χ. για γραφειακούς χώρους, επαγγελματική στέγη) παραμένει ζωντανό, αφετέρου, ανέδειξε ότι κάποιοι επιχειρηματικοί όμιλοι σπεύδουν να αναζητήσουν χώρους για ιδία χρήση ώστε από… μισθωτές να γίνουν ιδιοκτήτες ή για να τους εκμεταλλευθούν συμπληρωματικά προς τις δραστηριότητές τους.

Χτες, κατά την αποσφράγιση των προσφορών, την «τιμητική» του είχε το ακίνητο της Kodak που ήταν το σημαντικότερο από τα ακίνητα του project «Ektasis». Όπως ανέφερε το Insider, μέσω μιας εταιρείας ειδικού σκοπού με το όνομα «Grid» (στην οποία συμμετέχουν με ποσοστό 50% ο κάθε εταίρος), η Noval, ΑΕΕΑΠ του ομίλου Viohalco, και το fund Brook Lane Capital πλειοδότησαν στον διαγωνισμό για το «φιλέτο» της Ektasis.

Ο διαγωνισμός αυτός είχε ενδιαφέρον καθώς πρόκειται για ένα από τα τελευταία μεγάλα ακίνητα που έχουν μείνει στην περιοχή «ελεύθερα» προς εκμετάλλευση, αν και χρήζει ανακαίνισης, με την τοποθεσία να θεωρείται κλασική για την ανάπτυξη γραφειακών χώρων. Πρόκειται για το ακίνητο συνολικής επιφανείας 16.907 τ.μ., επί των οδών Χειμάρρας 10-12 και Λεωφόρου Αμαρουσίου – Χαλανδρίου στην περιοχή Σώρος του Αμαρουσίου στο οποίο υπάρχει ερειπωμένο κτήριο που φιλοξενούσε μέχρι το 2009 την έδρα της Kodak, για αυτό και ο συγκεκριμένος πλειστηριασμός είχε τον κωδικό «Kodaκ». Κατά τις ίδιες πηγές, η προφορική προσφορά ανήλθε στα 28,5 εκατ. ευρώ.

Άνθρωποι που παρακολούθησαν τη διαδικασία που «έτρεξε» η ειδική διαχειρίστρια, Βασιλική Τσιάτα, με τεχνικό σύμβουλο την PriceWaterhouseCoopers σημειώνουν ότι κατά τη διαδικασία εμφανίστηκαν αρκετοί ενδιαφερόμενοι για το εν λόγω ακίνητο, όπως οι Prodea Investments ΑΕΕΑΠ, Dimand ή όμιλος Μυτιληναίου, με τον τελευταίο ενδεχομένως να μην σκέφτονταν μόνο επενδυτικά, αλλά να λειτούργησε και με σκοπό την χρήση για ανάγκες του ομίλου, ενώ για άλλα ακίνητα εμφανίστηκαν ονόματα όπως η Ten Brinke κ.λπ.

Ανάμεσα στους 15 συνολικά διαγωνισμούς για τα ακίνητα της Ektasis Development, η οποία βρέθηκε σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης, υπήρχαν μικρότερα και μεγαλύτερα ακίνητα, από διάφορες κατηγορίες. Κάποια εκ των οποίων θεωρούνται ως έτοιμα ακίνητα εισοδήματος καθώς έχουν μισθωτές, άρα και έσοδα (σούπερ μάρκετ, εταιρείες ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών κ.λπ.), όπως ήταν αυτά π.χ. αυτά σε Βριλήσσια ή Άγιο Δημήτριο, άλλα είναι ελεύθερα οικόπεδα για επαγγελματική ή οικιστική χρήση όπως αυτά στην Κηφισιά και την Πεύκη κ.λπ.

Ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι κάποιες επιχειρήσεις, όπως η ΑΒ Βασιλόπουλος, η εταιρεία Uni-Pharma εμφανίστηκαν στον διαγωνισμό, πλειοδοτώντας μάλιστα για ακίνητα, κατά βάση για να τα χρησιμοποιήσουν για ιδία χρήση ή εκμετάλλευση. Για παράδειγμα, η ΑΒ Βασιλόπουλος φέρεται να έχει υποβάλει τις υψηλότερες προσφορές για δύο ή τρία ακίνητα τα οποία νοικιάζει από την Ektasis (π.χ. σε Βριλήσσια και Αγ. Δημήτριο), με μακροχρόνιες συμβάσεις, η εταιρεία Uni-Pharma (φαρμακοβιομηχανία) φέρεται να «χτύπησε» ημιτελές τριώροφο κτίριο γραφείων στον κόμβο της Λ. Καλυφτάκη με την Εθνική Οδό στην Βιομηχανική Περιοχή Κηφισιάς, ενώ και η εταιρεία διανομής τροφίμων και εμπορευμάτων Atlanta φέρεται να εμφανίστηκε επίσης στην διαδικασία (για το ακίνητο της Κηφισιάς, που ελέγχεται κατά 20% από την Ektasis και φιλοξενεί επίσης κατάστημα της ΑΒ Βασιλόπουλος).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider