Τράπεζες: Αλλαγή σελίδας μετά την αποχώρηση Czurda από το ΤΧΣ

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τράπεζες: Αλλαγή σελίδας μετά την αποχώρηση Czurda από το ΤΧΣ
Στην πιο κατάλληλη στιγμή για την κρίσιμη μετάβαση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος στην επόμενη μέρα, η αποχώρηση του μέχρι πρότινος CEO του ΤΧΣ. Το παρασκήνιο μιας αποτυχημένης ηγεσίας και η επιτακτική ανάγκη ενός διαδόχου που θα επιλεγεί με διεθνή διαγωνισμό. Πώς ο M. Czurda είχε αναδειχθεί, μαζί με τον αναβαλλόμενο φόρο, σε «επενδυτο - απωθητικό» για τις ελληνικές τράπεζες.

Μια αποχώρηση που έγινε στην πιο κατάλληλη στιγμή για την κρίσιμη μετάβαση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος στην επόμενη μέρα, αποδεικνύεται αυτή του μέχρι προχθές Διευθύνοντος Συμβούλου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, Martin Czurda.

H αναμενόμενη, εντός των επομένων δέκα ημερών, απάντηση των Θεσμών στον αναθεωρημένο νόμο του ΤΧΣ που έχει υποβάλει η κυβέρνηση και η ψήφισή του από τη Βουλή, μαζί με την καταγεγραμμένη επιτυχία του «Ηρακλή 1» και τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις για τον «Ηρακλή 2», σηματοδοτούν την αλλαγή σελίδας για τις ελληνικές τράπεζες. Αυτή η αλλαγή σελίδας θα ταυτιστεί με την αναβάθμιση της εταιρικής διακυβέρνησης του ΤΧΣ, με πρόσωπο στη θέση του παραιτηθέντος Martin Czurda, το οποίο θα είναι εγνωσμένης εμπειρίας και ικανοτήτων για τις υψηλής σημασίας αρμοδιότητες του CEO του Ταμείου.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως έχει γράψει το insider.gr, θα προκηρυχθεί τις αμέσως επόμενες ημέρες διεθνής διαγωνισμός για να αναζητηθεί manager πολύ υψηλών προδιαγραφών, με αποδεδειγμένη εμπειρία και ικανότητες στον τομέα του investment banking, τον οποίο χρειάζεται το ΤΧΣ για να διαδραματίσει τον ουσιαστικό ρόλο που επιβάλλεται για τις ελληνικές τράπεζες και για τη διασφάλιση των συμφερόντων του Ελληνικού Δημοσίου.

Τη συγκεκριμένη στιγμή, οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται μπροστά σε μια πολύ δυναμική εκκίνηση για να διαδραματίσουν ζωτικό ρόλο στην ανάκαμψη της ελληνικής Οικονομίας, όχι μόνο μέσω της χρηματοδότησής της, αλλά και μέσω της προσέλκυσης επενδυτών. Παράλληλα, οι ίδιες καλούνται να «παίξουν» με ίσους όρους στην ευρωπαϊκή τραπεζική σκακιέρα, ανταποκρινόμενες στις νέες προκλήσεις που διαμορφώνονται (αιχμή η ψηφιοποίηση και η μετάβαση στην πράσινη ανάπτυξη).

Στη νέα αυτή και κρίσιμη εποχή, οι ελληνικές τράπεζες μπαίνουν πλέον χωρίς την σκιά μιας ανίκανης (παρά ταύτα αδρά αμειβόμενης από τον Έλληνα φορολογούμενο) ηγεσίας στο ΤΧΣ, όσο σκληρό και αν ακούγεται αυτό για το πρόσωπο του κ. Czurda. Μιας ηγεσίας που, σύμφωνα με τις πληροφορίες του insider.gr, με τα έργα της (για την ακρίβεια, την αδράνειά της) έδιωχνε ακόμη και τους ξένους επενδυτές, οι οποίοι έβλεπαν δύο προβληματικούς παράγοντες για να επενδύσουν στις ελληνικές τράπεζες: τον αναβαλλόμενο φόρο και τον Martin Czurda.

Τα εν οίκω των κακών σχέσεων του κ. Czurda με τα άλλα δύο μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΤΧΣ (δεν μιλιούνταν καν), με τα μέλη του Γενικού Συμβουλίου του Ταμείου (Εκτελεστική Επιτροπή και Γενικό Συμβούλιο ήταν ξένοι στην ίδια πόλη), με τις τράπεζες (ο κ. Czurda χαρακτηριζόταν ομόφωνα από τους τραπεζίτες ως ένας ανίκανος υπερόπτης) και με την κυβέρνηση (η οποία δεχόταν απανωτά «σοκ» από το έλλειμμα ηγεσίας στο ΤΧΣ), είχαν βγει και εν δήμω. Οι ξένοι επενδυτές είχαν αντιληφθεί εκ των σύνεγγυς επαφών τους με τον CEO του ΤΧΣ ότι το επίπεδο εταιρικής διακυβέρνησης του Ταμείου ήταν εξαιρετικά χαμηλό και αυτό τους καθιστούσε επιφυλακτικούς έναντι συνολικά του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι εδώ και οκτώ μήνες (διάστημα κρίσιμων προκλήσεων για τις ελληνικές τράπεζες, με αιχμή το θέμα των CoCos της Τράπεζας Πειραιώς και τις ενέργειες για την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου) ο κ. Czurda είχε υποκατασταθεί από Steering Committee στο ΤΧΣ και ήταν ουσιαστικά ανενεργό μέλος. Ad hoc, δηλαδή, είχε συσταθεί task force από μέλη του Γενικού Συμβουλίου του ΤΧΣ που κρατούσαν το τιμόνι του Ταμείου για να μην πέσει στα βράχια το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Η τελευταία κίνηση του Martin Czurda να δημοσιοποιήσει εσωτερικές πληροφορίες για την σχεδιαζόμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς, ήταν εκείνη με την οποία εξωθήθηκε ο ίδιος στην έξοδο, πριν τον καρατομήσει μία επερχόμενη αρνητική αξιολόγησή του.

Η δημοσιοποίηση των εσωτερικών πληροφοριών που αφορούσαν στην Τράπεζα Πειραιώς «χτύπησε βαριά καμπάνα» σε όλους τους εμπλεκόμενους, εντός και εκτός Ελλάδος, για το ότι ο κ. Czurda ήταν όχι μόνο ανίκανος, αλλά και επικίνδυνος, αφού παραβίασε κανόνες του δικαίου της ΕΕ για τη λειτουργία του ΤΧΣ.

«Η σημασία των καθηκόντων του ΤΧΣ και ο καθοριστικός του ρόλος στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, απαιτούν αυστηρά πρότυπα πίστης, εμπιστευτικότητας καθώς και ανεξαρτησίας για το προσωπικό του ΤΧΣ», προβλέπεται χαρακτηριστικά στο θεσμικό πλαίσιο της λειτουργίας του Ταμείου και ειδικά στην πολιτική σχέσεων με τους επενδυτές.

Η αρνητική εμπειρία της διοίκησης Czurda στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το πολύ σημαντικό έργο που έχει να επιτελέσει το Ταμείο και πρωτίστως, τα όσα προβλέπονται από το θεσμικό πλαίσιο για τη λειτουργία του, είναι και εκείνα που επιβάλλουν την επιλογή του νέου CEO, επικεφαλής της τριμελούς Εκτελεστικής Επιτροπής του ΤΧΣ, με διεθνή διαγωνισμό. Αυτό διότι η λειτουργία της Εκτελεστικής Επιτροπής πρέπει να αποτελεί υπόδειγμα ανεξαρτησίας και εταιρικής διακυβέρνησης, δεδομένου ότι πρωταρχικός της ρόλος είναι η προώθηση και η τήρηση της εταιρικής διακυβέρνησης στις τράπεζες.

Σημειώνεται ότι για όλους τους διορισμούς στο ΤΧΣ απαιτείται η προηγούμενη έγκριση του Euro Working Group. Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας διορίζουν έναν Παρατηρητή και έναν Αναπληρωτή Παρατηρητή στις συνεδριάσεις της Εκτελεστικής Επιτροπής.

Υπενθυμίζεται ότι η Εκτελεστική Επιτροπή του ΤΧΣ είναι τριμελής. Δύο εκ των μελών της, συμπεριλαμβανομένου του Διευθύνοντος Συμβούλου, είναι επαγγελματίες με εμπειρία στη διεθνή τραπεζική ή σε θέματα που σχετίζονται με την εξυγίανση θεμάτων πιστωτικών ιδρυμάτων. Ένα από τα μέλη υποδεικνύεται από την Τράπεζα της Ελλάδος. Επιπλέον, ένα από τα τρία εκτελεστικά μέλη ορίζεται υπεύθυνο για την ενίσχυση του ρόλου του Ταμείου στη διευκόλυνση της εκκαθάρισης των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων των πιστωτικών ιδρυμάτων στα οποία το Ταμείο έχει συμφέρον.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider