Ο χαμένος τζίρος του Αγίου Βαλεντίνου και οι «προσδοκίες» από τα ανοιχτά ανθοπωλεία

Ρομίνα Νικηφόρου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ο χαμένος τζίρος του Αγίου Βαλεντίνου και οι «προσδοκίες» από τα ανοιχτά ανθοπωλεία

Μία μέρα με υψηλό τζίρο για αρκετές επιχειρήσεις, του Αγίου Βαλεντίνου στις 14 Φεβρουαρίου, χάνεται φέτος για τους εμπόρους, λόγω της πανδημίας και των κλειστών καταστημάτων. Η απόφαση, ωστόσο, να λειτουργήσουν τελικά τα ανθοπωλεία το Σαββατοκύριακο, έστω και με click away και click inside, δίνει ελπίδα στους επαγγελματίες του κλάδου ότι θα μπορέσουν να περισώσουν μέρος του τζίρου των προηγούμενων ετών.

Για τους ανθοπώλες η απώλεια της συγκεκριμένης μέρας θα ισοδυναμούσε με καταστροφή και θα οδηγούσε αρκετές επιχειρήσεις σε λουκέτο, καθώς όπως επεσήμανε στο insider.gr o πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ανθοπωλών, Μάριος Βαλλιάνος, οι επαγγελματίες έχουν προμηθευτεί και προπληρώσει εδώ και αρκετές μέρες τα εμπορεύματα και τα λουλούδια που προορίζονται για την 14η Φεβρουαρίου.

Πρόκειται άλλωστε για την ημέρα με τον υψηλότερο τζίρο για τα ανθοπωλεία κατά τη διάρκεια ολόκληρου του έτους, με στελέχη του κλάδου σημειώνουν ότι σε μία «κανονική« χρονιά στην Αττική, ο τζίρος για κάθε κατάστημα υπολογίζεται στις 5.000-6.000 ευρώ. Φέτος λόγω των συνθηκών, οι προσδοκίες είναι σαφώς μικρότερες, ωστόσο οι επαγγελματίες ελπίζουν ότι θα έχουν έσοδα στα ταμεία τους, έπειτα από μία περίοδο πολλών μηνών κατά την οποία είχαν σημαντικές απώλειες και ιδιαίτερα το καλοκαίρι εξαιτίας των ακυρώσεων γάμων.

Την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, σύμφωνα με στοιχεία του 2020, συνολικά 35.000.000 κουτιά με σοκολατάκια σε σχήμα καρδιάς πωλούνται παγκοσμίως ενώ υπολογίζεται ότι δωρίζονται 196.000 τριαντάφυλλα.

Στην χώρα μας έρευνα του picodi.com, που διεξήχθη τον Ιανουάριο του 2021, πριν δηλαδή από το 3ο lockdown, δείχνει ότι οι Έλληνες ξοδεύουν 59 ευρώ κατά μέσο όρο και συγκεκριμένα, 63 ευρώ οι άνδρες και 58 ευρώ οι γυναίκες για την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου. Συγκριτικά με τις υπόλοιπες χώρες, η Ελλάδα βρίσκεται στην 12η θέση της σχετικής λίστας με τα υψηλότερα ποσά να δαπανώνται στο Χονγκ Κονγκ (102 ευρώ), στο Ηνωμένο Βασίλειο (96 ευρώ), στην Ιρλανδία (92 ευρώ) και στις ΗΠΑ (87 ευρώ).

Με βάση τις απαντήσεις των Ελλήνων σχετικά με τα δώρα που συνήθως προτιμούν να κάνουν τη συγκεκριμένη μέρα, ο φετινός τζίρος θα χαθεί κυρίως για καταστήματα με κοσμήματα, ρούχα και εσωρούχα τα οποία θα είναι κλειστά. Υψηλό τζίρο της προηγούμενες χρονιές έκαναν και τα καταστήματα εστίασης, εστιατόρια και μπαρ που επίσης παραμένουν εκτός λειτουργίας φέτος. Αντίθετα, ζαχαροπλαστεία και ανθοπωλεία θα είναι ανοιχτά ώστε ακόμη και σε συνθήκες lockdown οι καταναλωτές να κάνουν τις αγορές τους.

Υπενθυμίζεται ότι τα ανθοπωλεία στην Αττική θα μείνουν ανοιχτά μόνο το Σαββατοκύριακο 13-14 Φεβρουαρίου και θα εξυπηρετούν τους καταναλωτές με τις μεθόδους click away και click inside με ωράριο λειτουργίας από 9:00 π.μ. έως 5:30 μ.μ. και τηρουμένης της αναλογίας 1 ατόμου ανά 25 τ.μ. H μετακίνηση θα γίνεται με αποστολή SMS στο 13033 με την επιλογή 2, ή με το έντυπο-βεβαίωση κίνησης ή με χειρόγραφη βεβαίωση κίνησης ενώ η μέγιστη διάρκεια συναλλαγών είναι οι δύο ώρες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider