Συνέχεια πιέσεων σε τζίρους και εισπραξιμότητα για τους προμηθευτές ρεύματος με το νέο lockdown

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Συνέχεια πιέσεων σε τζίρους και εισπραξιμότητα για τους προμηθευτές ρεύματος με το νέο lockdown

Σε παράταση των απωλειών από το πελατολόγιο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων «μεταφράζεται» κατά κύριο λόγο για τις εγχώριες εταιρείες προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας το τρίτο κατά σειρά lockdown. Σύμφωνα με εκπροσώπους του κλάδου, η νέα διακοπή λειτουργίας των περισσότερων επιχειρηματικών κλάδων έως τις 28 Φεβρουαρίου, απομακρύνει έτι περαιτέρω την όποια προοπτική ανάκαμψης της κατανάλωσης από τη συγκεκριμένη κατηγορία πελατών, η οποία έχει κυριολεκτικά καταβαραθρωθεί.

Όπως προσθέτουν, από την έναρξη της υγειονομικής κρίσης και έως σήμερα, η «βουτιά» στη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις αγγίζει το 50%, καθώς ήταν ελάχιστες οι περιπτώσεις εταιρειών (όπως π.χ. τα σουπερμάρκετ) που η λειτουργία τους δεν επηρεάστηκε από τα μέτρα ανάσχεσης της πανδημίας. Σύμφωνα με τα ίδια στελέχη, η αύξηση της κατανάλωσης ηλεκτρισμού από τους οικιακούς καταναλωτές λόγω του περιορισμού των μετακινήσεων, ακόμη και στα χρονικά διαστήματα ψύχους μέσα στον χειμώνα, όπως ήταν αναμενόμενο δεν κατάφερε να αντισταθμίσει παρά σε ένα μικρό ποσοστό τη «βουτιά» στη ζήτηση από τις επιχειρήσεις.

Σημαντικές επιβαρύνσεις ακόμη και με μηδενική κατανάλωση

Στην κατηγορία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων εντοπίζουν τα ίδια στελέχη και τα μεγαλύτερα προβλήματα εισπραξιμότητας για τους προμηθευτές ρεύματος, την οποία εκτιμούν στο 15-20%. Μάλιστα, όπως προσθέτουν, η αιτία δεν είναι μόνο τα περιορισμένα ταμειακά διαθέσιμα π.χ. των πελατών από το λιανεμπόριο ή την εστίαση, ώστε να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, αλλά και το γεγονός ότι, πέρα από τις χρεώσεις για την ηλεκτρική ενέργεια, οι λογαριασμοί ρεύματος περιλαμβάνουν μία σειρά από άλλες επιβαρύνσεις, όπως τα δημοτικά τέλη.

Έτσι, με δεδομένο ότι ένα σημαντικό ποσοστό του λογαριασμού ρεύματος είναι ανελαστικό, και εν πολλοίς ανεξάρτητο της κατανάλωσης, το ύψος του τελικού ποσού που καλείται να καταβάλλει ο πελάτης παραμένει αρκετά σημαντικό, ακόμη κι αν δεν έχει «κάψει» καθόλου ρεύμα. Μία παράμετρος που επέτεινε έως τώρα τη μείωση στην εισπραξιμότητα, η οποία όπως είναι φυσικό θα παραταθεί τουλάχιστον μέχρι να «χαλαρώσουν» αρκετά τα περιοριστικά μέτρα.

Ομαλοποίηση από το καλοκαίρι

Σχολιάζοντας τις επιπτώσεις στην αγορά ρεύματος από την πανδημία, άλλοι παράγοντες του κλάδου επισημαίνουν πως σε γενικές γραμμές ο κλάδος αποδείχθηκε «ανθεκτικός» στην υγειονομική κρίση. Όπως συμπληρώνουν, χαρακτηριστική ένδειξη αποτελεί το γεγονός ότι σχεδόν όλες οι εταιρείες προχώρησαν σε προσφορές με ανταγωνιστικές τιμές από το δεύτερο μισό του περσινού έτους, σημάδι της ενίσχυσης του ανταγωνισμού. Επίσης, διαχειρίσιμο αποδείχθηκε και το πρόβλημα των «λουκέτων» που έχουν βάλει επιχειρήσεις στο διάστημα της πανδημίας.

Ερωτηματικό, βέβαια, αποτελεί ο αριθμός των επιχειρήσεων που δεν θα μπορέσουν να επαναλειτουργήσουν έπειτα από το νέο lockdown και, κατά συνέπεια, η επίπτωση που θα έχει στις εταιρείες προμήθειας. Ωστόσο, οι άνθρωποι του κλάδου εκτιμούν πως τα λουκέτα από εδώ και πέρα θα είναι λίγα, με δεδομένο ότι έστω και με αργό ρυθμό, έχουν ξεκινήσει οι εμβολιασμοί, και επομένως βρισκόμαστε στην αρχή του τέλους της πανδημίας.

Σύμφωνα πάντως, με τα στελέχη από τον χώρο της προμήθειας, θα χρειαστούν αρκετοί μήνες ώστε να ανακάμψει η οικονομική ζωή και, μαζί με αυτήν, η ζήτηση σε ρεύμα. Έτσι, τοποθετούν στο καλοκαίρι τα πρώτα σαφή σημάδια ομαλοποίησης, με την επιπρόσθετη ώθηση που ελπίζουν πως θα δώσει τότε ο τουρισμός.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider