Τράπεζες: Μάχη με τον χρόνο για να μην «κοκκινίσουν» τα δάνεια των συνεπών

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τράπεζες: Μάχη με τον χρόνο για να μην «κοκκινίσουν» τα δάνεια των συνεπών
Με σύμμαχο την κυβέρνηση και με «κλειδί» την «Γέφυρα 2» που αναμένεται να συμφωνηθεί με τους Θεσμούς μέσα στο προσεχές δεκαπενθήμερο. Στόχος, η κρατική επιδότηση των δόσεων δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών να ξεκινήσει την 1η Απριλίου. «Γέφυρα 1» και «Γέφυρα 2» επιδιώκουν να κρατήσουν «ζωντανά» 330.000 δάνεια.  

Μάχη με τον χρόνο προκειμένου να μην «κοκκινίσουν» τα δάνεια όσων ήταν συνεπείς στην αποπληρωμή τους μέχρι τις αρχές του 2020, δίνουν τράπεζες και κυβέρνηση, με «κλειδί» την «Γέφυρα 2».

Οι διαπραγματεύσεις με τους Θεσμούς για το πρόγραμμα που θα δώσει ανάσα σε χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες και θα κρατήσει «ζωντανά» τα δάνειά τους στις τράπεζες, συνεχίζονται εντατικά και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα κλείσουν μέσα στο επόμενο δεκαπενθήμερο. Στόχος είναι η «Γέφυρα 2» να ξεκινήσει να λειτουργεί την 1η Απριλίου. Παράλληλα, αναμένεται η έγκριση των Θεσμών και για την κάλυψη των δανειοληπτών με επιχειρηματικά δάνεια για το μεταβατικό διάστημα 1/1 – 31/3. Η σχετική έγκριση, που θα έχει αναδρομική ισχύ, θα προβλέπει την κρατική επιδότηση των τόκων των επιχειρηματικών δανείων.

Τα μέτρα που αναμένουν το «πράσινο φως» από τους Θεσμούς θα αποτελέσουν σωτήριο ανάχωμα για τις τράπεζες και τη δημιουργία νέων NPLs.

Η ομαλή επάνοδος στην αποπληρωμή των δανείων από 7 στους 10 δανειολήπτες που είχαν μπει σε μορατόριουμ πληρωμών, δημιούργησε θετικότερη του αναμενόμενου εικόνα για τον Ιανουάριο. Ωστόσο, η κατάσταση δεν δημιουργεί εφησυχασμό, αφού μετά και τα νέα περιοριστικά μέτρα για την αναχαίτιση της εξάπλωσης της πανδημίας, τραπεζίτες κάνουν λόγο στο insider.gr για ένα χαμένο πρώτο τρίμηνο, που κάνει ακόμη δυσκολότερη για την Οικονομία την επομένη της άρσης των μέτρων στήριξης.

Με τον δείκτη της μεταβλητότητας στην Οικονομία να αυξάνει, αφού και το πλάνο της έκτασης των εμβολιασμών δεν θα είναι εφικτό στους αρχικά προβλεπόμενους χρόνους, οι τράπεζες ανησυχούν για το πώς θα συνεχίσει να εξελίσσεται η εικόνα με τα νέα κόκκινα δάνεια.

Όπως αναφέρουν, τα μέχρι στιγμής κυβερνητικά μέτρα έχουν αποφέρει σημαντικότατη βοήθεια στους δανειολήπτες. Και αυτό αποτυπώνεται στο γεγονός ότι στο εννεάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2020 (τα στοιχεία για το σύνολο του έτους θα ανακοινωθούν τον Μάρτιο) τα νέα κόκκινα δάνεια ανήλθαν σε μόλις 2,5 δισ. ευρώ, ενώ το ίδιο διάστημα του 2019, χωρίς πανδημία, τα νέα κόκκινα δάνεια είχαν ανέλθει στα 7,5 δις. ευρώ. Η εξέλιξη αυτή ήταν αποτέλεσμα και των προγραμμάτων αναστολής πληρωμών δόσεων δανείων από τις τράπεζες, τα οποία από την έναρξη της υγειονομικής κρίσης τον Μάρτιο έως τα τέλη Δεκεμβρίου 2020, δόθηκαν σε 405.473 δάνεια, συνολικού ύψους 28,42 δισ. ευρώ.

Η «Γέφυρα 1» μπήκε σε εφαρμογή το δ΄ τρίμηνο του 2020, αποτελώντας «σωσίβιο» για δανειολήπτες και τράπεζες.

Μέχρι στιγμής, και με έναρξη τον Νοέμβριο του 2020, μέσω της «Γέφυρα 1» με την οποία επιδοτούνται για 9 μήνες οι δόσεις στεγαστικών δανείων, το κράτος έχει χορηγήσει επιδοτήσεις, ύψους 47,9 εκατ. ευρώ, καλύπτοντας με επιδότηση και άρα κρατώντας «πράσινα» 110.037 δάνεια που αντιστοιχούν σε 69.443 δικαιούχους. Θα ακολουθήσει τέταρτη φάση πληρωμών της επιδότησης στο τέλος Φεβρουαρίου, αφού προηγουμένως ολοκληρωθεί η επεξεργασία πρόσθετου αριθμού αιτήσεων, η οποία βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη.

Υπενθυμίζεται ότι ο συνολικός αριθμός των αιτήσεων στη «Γέφυρα 1» ξεπέρασε τις 160.000.

Καθώς το πρόγραμμα καλύπτει όχι μόνο δάνεια που εξυπηρετούνταν ομαλά, αλλά και δάνεια μη εξυπηρετούμενα ή και καταγγελμένα, σημειώνεται ότι η 31η.3.2021, είναι η καταληκτική προθεσμία εντός της οποίας οι δανειολήπτες που έχουν μη εξυπηρετούμενο δάνειο, καταγγελμένο ή μη, θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει την επικοινωνία με την τράπεζά τους, ή την εταιρεία διαχείρισης δανείων αντίστοιχα, ώστε να ρυθμίσουν το δάνειό τους και να λάβουν την κρατική επιδότηση.

Η «Γέφυρα 2» που συζητείται με τους Θεσμούς προκειμένου να καλυφθούν και τα δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών που πλήττονται από την πανδημική κρίση, σχεδιάζεται, σύμφωνα με τις πληροφορίες, να καλύψει επιπλέον 176.802 δανειολήπτες, με σύνολο οφειλών 57,874 δις. ευρώ.

Έτσι, «Γέφυρα 1» και «Γέφυρα 2» θα έχουν αποτελέσει σανίδα σωτηρίας για περισσότερα από 330.000 δάνεια που θα «σάρωνε» άνευ αντιστάσεων η πανδημική κρίση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider