Στο «κόκκινο» η εστίαση στο κέντρο της Αθήνας – Αγγίζει το 80% η πτώση τζίρου

Ρομίνα Νικηφόρου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στο «κόκκινο» η εστίαση στο κέντρο της Αθήνας – Αγγίζει το 80% η πτώση τζίρου

Έως και τριπλάσια σε σχέση με τις υπόλοιπες περιοχές της Αττικής είναι η πτώση του τζίρου στα καταστήματα εστίασης στο κέντρο της Αθήνας, με το «πλήγμα» από την πανδημία στην «καρδιά» της πρωτεύουσας να αποδεικνύεται ακόμη μεγαλύτερο λόγω του περιορισμού των μετακινήσεων των πολιτών αλλά και της μειωμένης τουριστικής κίνησης.

«Η "πληγή" στο κέντρο της Αθήνας υπάρχει από το πρώτο lockdown. Οι επιχειρήσεις εστίασης δεν κατάφεραν ποτέ να "πάρουν μπροστά" ακόμη και την περίοδο που είχαν αρθεί τα μέτρα. Αντίθετα σε περιοχές στα Βόρεια και τα Νότια προάστια η εικόνα ήταν καλύτερη για παράδειγμα το καλοκαίρι» τονίζει στο insider.gr ο Γενικός Διευθυντής της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρήσεων Οργανωμένης Εστίασης, Γιάννης Λιάρος.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο επικεφαλής της αλυσίδας Βενέτης, Παναγιώτης Μονεμβασιώτης ο οποίος κατά τη διάρκεια διαδικτυακής του συνέντευξης, έκανε λόγο για τεράστιες ζημιές ακόμη και στα καταστήματα εστίασης που συνεχίζουν να λειτουργούν με take away και delivery, κυρίως στο κέντρο της πρωτεύουσας. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε, ένα κατάστημα της αλυσίδας στο κέντρο, έχει απώλεια τζίρου της τάξεως του 60% – 80 % αυτή την περίοδο, ένα κατάστημα στις υπόλοιπες περιοχές της Αττικής, μείωση τζίρου από 25% – 40% και αντίστοιχα στα δυτικά προάστια λίγο περισσότερο.

Τα εστιατόρια και οι καφετέριες στο κέντρο της Αθήνας εξαρτώνται άμεσα τόσο από την παρουσία των τουριστών όσο και από τη λειτουργία του λιανεμπορίου. Είναι χαρακτηριστικό, όπως επισημαίνει ο κ. Λιάρος, ότι τις 12 μέρες που άνοιξε η αγορά, αρκετές αλυσίδες που λειτουργούν με take away, «χαμογέλασαν λίγο» καθώς οι καταναλωτές συνδύασαν τα ψώνια με έναν καφέ ή σνακ στο χέρι. Οι επιχειρηματίες της εστίασης υποστηρίζουν παράλληλα ότι κανένα μέτρο δεν μπορεί να αντισταθμίσει τη λειτουργία των καταστημάτων και γι' αυτό τον λόγο όσα καταστήματα έχουν τη δυνατότητα επιλέγουν να μένουν ανοιχτά έστω και με take away ή delivery.

Την ίδια ώρα τα οριστικά λουκέτα στον κλάδο αυξάνονται καθημερινά με τον πρόεδρο της ΠΟΕΣΕ, Γιώργο Καββαθά να επισημαίνει ότι μία στις δύο επιχειρήσεις κινδυνεύει να κλείσει το επόμενο διάστημα. Ήδη έχουν καταγραφεί τα πρώτα μαζικά λουκέτα σε Κολωνάκι, Γκάζι και Ψυρρή στο κέντρο της Αθήνας.

«Την πραγματική εικόνα του κλάδου ωστόσο, θα τη δούμε όταν τελικά ανοίξει εστίαση» τονίζει ο Γενικός Διευθυντής της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρήσεων Οργανωμένης Εστίασης προσθέτοντας: «Εκεί θα φανεί, ποιος έχει αντέξει και ποιος όχι όλο αυτό το διάστημα».

Διαβάστε επίσης:

Ανεβαίνουν οι τόνοι στην εστίαση – Θέλουν να παραδώσουν τα κλειδιά τους στο Μαξίμου

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider