Ανεβαίνουν οι τόνοι στην εστίαση – Θέλουν να παραδώσουν τα κλειδιά τους στο Μαξίμου

Ρομίνα Νικηφόρου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ανεβαίνουν οι τόνοι στην εστίαση – Θέλουν να παραδώσουν τα κλειδιά τους στο Μαξίμου

Μαζική αναμένεται η συμμετοχή των επιχειρηματιών της εστίασης στην κινητοποίηση που έχει προγραμματιστεί για την Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου, προκειμένου να παραδώσουν τα κλειδιά των επιχειρήσεών τους στο Μέγαρο Μαξίμου. Ήδη, μία εβδομάδα νωρίτερα, επαγγελματίες σε ολόκληρη την Ελλάδα έχουν αρχίσει να συγκεντρώνουν σε κεντρικά σημεία των πόλεων, τα κλειδιά των επιχειρήσεών τους.

Πρόκειται για μια κίνηση συμβολική αλλά και ουσιαστική, όπως τονίζουν επιχειρηματίες του κλάδου προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τη μη παροχή ουσιαστικών μέτρων στήριξης. «Ο κλάδος μας βρίσκεται στο κρισιμότερη θέση της ιστορίας του. Υποσχέσεις που μας δίνουν δεν τηρούνται. Η στήριξη ανίκανη να μας βγάλει από τον κυκεώνα των απαιτήσεων. Η υπομονή μας εξαντλήθηκε και οι δυνάμεις μας στέρεψαν» τονίζουν.

Το ραντεβού των επαγγελματιών έχει δοθεί την Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου. Σε πόλεις σε όλη την Ελλάδα θα μαζεύονται τα κλειδιά των επιχειρήσεων και οι επαγγελματίες θα υπογράφουν τη σχετική «Δήλωση πρώην επαγγελματία Εστίασης». Τα κλειδιά και η δήλωση θα μπαίνουν σε ένα φάκελο για να σταλούν προς την Ομοσπονδία. Στη συνέχεια, σε ημερομηνία που θα καθοριστεί, αντιπροσωπεία 99 επιχειρηματιών και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας κάνοντας πορεία διαμαρτυρίας θα παραδώσουν το υλικό με ψήφισμα στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Ατυχής η δήλωση Γεωργιάδη – Στόχος να βρεθεί λύση στα προβλήματά μας»

Αντιδράσεις εξάλλου προκάλεσε τις προηγούμενες μέρες το σχόλιο του υπουργού Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη οποίος σε τηλεοπτική του συνέντευξη τη Δευτέρα στον ΣΚΑΪ, δήλωσε ότι «όποιος επιχειρηματίας εστίασης θέλει να παραδώσει τα κλειδιά της επιχείρησής του, την αναλαμβάνω εγώ». Στη συνέχεια και με ανάρτησή του στο Facebook εξήγησε ότι «σχολιάζοντας μία συνδικαλιστική υπερβολή, ότι δήθεν θα παραδώσουν τα κλειδιά των επιχειρήσεων τους κάποιοι από την εστίαση, είπα ότι αν θέλουν να το κάνουν εγώ τα παραλαμβάνω. Φυσικά, η δήλωση αυτή είναι ειρωνική σε μία υπερβολή του ότι δήθεν αυτή η Κυβέρνηση αδιαφορεί για τις επιχειρήσεις της εστιάσεως ή και για οποιαδήποτε άλλη».

Επιχειρηματίες του κλάδου απ΄ την πλευρά τους σχολιάζουν στο insider.gr ότι εκτιμούν πως επρόκειτο για μία άτυχη στιγμή και πως στην παρούσα φάση, στόχος τους δεν είναι η αντιπαράθεση αλλά να βρεθεί λύση στα προβλήματά τους.

Την ίδια στιγμή τα οριστικά λουκέτα στον κλάδο αυξάνονται καθημερινά. Ήδη έχουν καταγραφεί μαζικά λουκέτα σε περιοχές της Αττικής όπως Γκάζι, Κολωνάκι και Ψυρρή, στα Λαδάδικα της Θεσσαλονίκης αλλά και σε ολόκληρη την Ελλάδα. Σύμφωνα μάλιστα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΣΕ, Γιώργο Καββαθά, σχεδόν 6 στις 10 επιχειρήσεις του κλάδου απειλούνται με λουκέτο το επόμενο διάστημα ενώ κινδυνεύουν να χαθούν 200.000 θέσεις εργασίας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider