Real Estate: Η «άνοδος» των Αθηνών και το «πάγωμα» λόγω πανδημίας

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Real Estate: Η «άνοδος» των Αθηνών και το «πάγωμα» λόγω πανδημίας

Είναι δεδομένο ότι η πρωτεύουσα, κυρίως το κομμάτι του «κέντρου» των Αθηνών, «κρατάει τα σκήπτρα» και στον τομέα των συναλλαγών στην κτηματαγορά. Τα προηγούμενα έτη είχαμε εκ νέου ανάπτυξη του τομέα ακινήτων στην Αθήνα, μετά την καθίζηση στα χρόνια των μνημονίων και της οικονομικής κρίσης, με αιχμή του δόρατος τους ξένους επενδυτές, το Airbnb, την Golden Visa, τις τουριστικές αναπτύξεις και άλλες επενδυτικές παραμέτρους. Ωστόσο, η πανδημία άλλαξε εκ νέου την κατάσταση και «πάγωσε» σε σημαντικό βαθμό τις μεταβιβάσεις ακινήτων. Ήρθε, ωστόσο, η καταστροφή για το Αθηναϊκό real estate;

Έχει ενδιαφέρον η εκτίμηση του κ. Θ. Μπάκα, προέδρου του πανελλήνιου δικτύου κτηματομεσιτικών E-Real Estates, όπως αποτυπώθηκε σε σχετική ανάλυση για χαρτογράφηση των μεταβιβάσεων ακινήτων στο Δήμο Αθηναίων 2019-2020.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το κέντρο των Αθηνών αποτέλεσε τον βασικό πυρήνα ανάπτυξης της κτηματαγοράς, κυρίως περιοχές που είχαν καταγράψει μεγάλες μειώσεις στις τιμές πώλησης τα μνημονιακά χρόνια και διέθεταν το κατάλληλο value for money - επενδυτική αξία τη δεδομένη στιγμή που η ελληνική οικονομία θα έδειχνε τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης.

Πολλές περιοχές το έτος 2017-2018 βρέθηκαν στο επίκεντρο της ζήτησης, λόγω της ραγδαίας αύξησης της οικονομίας διαμοιρασμού (Airbnb) και της ανάγκης ανεύρεσης οικονομικών ακινήτων που θα ανακαινίζονταν άμεσα και θα εγγράφονταν σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης με στόχο, την άμεση εκμετάλλευση τους λόγω των ικανοποιητικών εισοδημάτων που διασφάλιζε η βραχυχρόνια μίσθωση.

Ταυτόχρονα, δεν ήταν λίγοι οι αλλοδαποί επενδυτές ή/και αλλοδαποί διαμεσολαβητές που συμμετείχαν στο «σαφάρι» αγοράς ακινήτων με στόχο την εκμετάλλευση μέσω πλατφορμών βραχυχρόνιας μίσθωσης, και ταυτόχρονα την απόκτηση της πολυπόθητης golden visa.

Τα παραπάνω δεδομένα, αποτελούν τους κύριους λόγους που τα τελευταία χρόνια καταγράφηκαν ραγδαίες αυξήσεις στις αγοραπωλησίες ακινήτων στο κέντρο της Αθήνας έως και τα τέλη του 2019, ενώ παράλληλα σε πολλές περιοχές καταγράφηκαν και ραγδαίες αυξήσεις των ζητούμενων τιμών πώλησης.

Η πανδημία του κορονοϊού άλλαξε τα δεδομένα σχεδόν στο σύνολο των κλάδων της οικονομίας της χώρας μας, ενώ οδήγησε κλάδους όπως την βραχυχρόνια μίσθωση και τον τουρισμό σε ραγδαία μείωση του τζίρου.

Το «πάγωμα» της βραχυχρόνιας μίσθωσης, επέφερε και άμεσο «πάγωμα» στις αγοραπωλησίες ακινήτων με στόχο την άμεση ανακαίνιση και εγγραφή τους στις πλατφόρμες βραχυχρόνιες μίσθωσης. Μη ξεχνάμε ότι η βραχυχρόνια μίσθωση, αποτέλεσε το λόγο για την αύξηση των μεταβιβάσεων ακινήτων στο κέντρο της Αθήνας τα τελευταία 4 χρόνια και ιδιαίτερα το 2015 που καταγράφηκε η πρώτη αύξηση της τάξεως του 46,8% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Το 2016 οι αγοραπωλησίες αυξήθηκαν κατά 27,7 %, το 2017 κατά 18% και το 2018 κατά 59,6%.

Σε αντίθεση με τις προηγούμενες αυξητικές χρονιές, οι μεταβιβάσεις των ακινήτων βάση του μητρώου μεταβιβάσεων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων στο Δήμο Αθηναίων το 2020 μειώθηκαν κατά 47,77% και διαμορφώθηκαν στις 3.171 (αριθμητικά επίπεδα του 2017), όταν το 2019 ήταν 6.072, αλλά τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των ακινήτων που αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος των μεταβιβάσεων παραμένουν τα ίδια.

Η κτηματαγορά στο κέντρο της Αθήνας, έχει περιθώρια ανάπτυξης και αύξησης των αξιών. Παράλληλα, θα πρέπει να κατανοήσουμε ότι ανάμεσα στη ζητούμενη τιμή πώλησης και το τελικό τίμημα που πραγματοποιείται μια μεταβίβαση υπάρχει σε πολλές περιπτώσεις ένα discount που ανάλογα με την χρονική στιγμή και τα οικονομικά δεδομένα το ύψος του διαμορφώνεται αναλόγως.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider