Τράπεζα της Αγγλίας: Οι τράπεζες χρειάζονται τουλάχιστον 6 μήνες για να προσαρμοστούν στα αρνητικά επιτόκια

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τράπεζα της Αγγλίας: Οι τράπεζες χρειάζονται τουλάχιστον 6 μήνες για να προσαρμοστούν στα αρνητικά επιτόκια

Η Τράπεζα της Αγγλίας (BoE) άφησε απαράλλαχτη την νομισματική της πολιτική, μετά από ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. της, κατά την πρώτη συνεδρίαση για το 2021, με το βασικό επιτόκιο δανεισμού της να παραμένει στο 0,1% και με το ποσό του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης να διατηρείται στις 895 δισ. λίρες Αγγλίας (1,2 τρισ. δολάρια), με σκοπό την ανάκαμψη από τις ζημιές της πανδημίας.

Η νομισματική αρχή ρώτησε τις βρετανικές τράπεζες τον Οκτώβριο σχετικά με την ετοιμότητα τους να υποδεχτούν αρνητικά επιτόκια, έχοντας αποκαλύψει από τον Σεπτέμβριο ότι επεξεργάζεται την πιθανότητα να μειώσει τα επιτόκια κάτω από το μηδέν, αν κι εφόσον χρειαστεί.

Σε επιστολή του την Πέμπτη, το στέλεχος της Εποπτικής Ρυθμιστικής Αρχής της Τράπεζας, Sam Woods, γράφει πως η πλειοψηφία των τραπεζών θα χρειαζόταν χρόνο για να προσαρμόσει τα συστήματα και τις διαδικασίες, και να εφαρμόσει στρατηγικές ή τακτικές λύσεις.

Σύμφωνα με την BoE, οι τράπεζες θα χρειαστούν τουλάχιστον έξι μήνες για να προετοιμαστούν για την εποχή των αρνητικών επιτοκίων.

Οι οικονομικές προοπτικές για το Ηνωμένο Βασίλειο παραμένουν ασαφείς, με το πανεθνικό lockdown σε ισχύ τουλάχιστον μέχρι τις αρχές Μαρτίου, καθώς η χώρα προσπαθεί να διαχειριστεί την αναζωπύρωση του ιού και με την διάθεση των εμβολίων να συνεχίζεται με γοργούς ρυθμούς.

«Σε εταιρική βάση, η Εποπτική Ρυθμιστική Αρχή αντιλαμβάνεται πως η πλειοψηφία των εταιρειών θα ήταν ικανές να εφαρμόσουν τακτικές λύσεις για να υποδεχτούν ένα αρνητικό τραπεζικό επιτόκιο με διάστημα έξι μηνών, χωρίς υλικούς κινδύνους για την ασφάλεια και την ευημερία».

Η Τράπεζα, τέλος, υποβάθμισε τις αρχικές της προβλέψεις για την οικονομική ανάπτυξη το 2021 στο 5%, ενώ είχε προηγηθεί η πρόβλεψη για ανάπτυξη 7,25% τον Νοέμβριο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider