Στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ο Κ. Μητσοτάκης – Τι αναμένεται να συζητηθεί

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ο Κ. Μητσοτάκης – Τι αναμένεται να συζητηθεί

Το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις για τα νέα βιομηχανικά τιμολόγια, η πορεία εφαρμογής του Target Model, και τα σχέδια του ΥΠΕΝ για χρηματοδότηση από τις πρώτες εκταμιεύσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης, εκτιμάται πως θα είναι από τα κυρίαρχα θέματα που θα τεθούν επί τάπητος κατά τη σημερινή επίσκεψη του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, και τη συνάντησή του με τον νέο υπουργό, Κώστα Σκρέκα, καθώς και την υπόλοιπη πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ.

Η σύναψη νέων συμβάσεων προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας στην Υψηλή Τάση από τη ΔΕΗ αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα ανοικτά «μέτωπα» που καλείται να διαχειριστεί ο νέος υπουργός, αλλά και η κυβέρνηση γενικότερα, με δεδομένη τη διακηρυγμένη θέση της για τον ρόλο που πρέπει να παίξει η βιομηχανική παραγωγή στην αναθέρμανση της ελληνικής οικονομίας και την ενίσχυση της διεθνούς ανταγωνιστικότητάς της. Την ίδια στιγμή ωστόσο, έως και αυτή τη στιγμή το χάσμα μεταξύ της ΔΕΗ και των βιομηχανικών καταναλωτών παραμένει αγεφύρωτο, αφήνοντας ελάχιστα περιθώρια αισιοδοξίας για την εξεύρεση μίας κοινά αποδεκτής λύσης.

Ενδεικτικό της διάστασης απόψεων αποτελεί το γεγονός ότι οι συμβάσεις που προτείνει η ΔΕΗ ισοδυναμούν με αυξήσεις από 20% έως και 40%, ανάλογα με τον πελάτη Υψηλής Τάσης. Οι βιομηχανικοί καταναλωτές ζητούν να παραμείνουν οι χρεώσεις στα υφιστάμενα επίπεδα, επισημαίνοντας πως οι προτάσεις της ΔΕΗ φτάνουν να απειλούν τη βιωσιμότητα ορισμένων από τις εναπομείνασες βιομηχανίες στη χώρα μας.

Το επιχείρημα της ΔΕΗ για τις αυξήσεις είναι το ανοδικό κόστος της χονδρεμπορικής ρεύματος, το οποίο καταγράφηκε με την εκκίνηση του Target Model. Αν στο μεταξύ έχουν αποτελέσει παρελθόν οι έντονες διακυμάνσεις, και ειδικά στην Αγορά Εξισορρόπησης όπου υπάρξουν οι μεγαλύτερες «παρενέργειες», παραμένει ερωτηματικό το κατά πόσο θα υπάρξει εκ νέου εκτίναξή τους. Έτσι, για παράδειγμα, μία σημαντική παράμετρος είναι το πώς θα επιδράσουν οι δικλείδες ασφαλείας που επέβαλε πρόσφατα η ΡΑΕ, μέχρι να καταλήξει στο συμπέρασμα αν πρέπει να υπάρξουν δομικές αλλαγές και ποιες.

Παράλληλα, το ΥΠΕΝ πρόκειται να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην αναθέρμανση της οικονομίας μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, με βάση όχι μόνο το συνολικό ύψος των κεφαλαίων για τα έργα που έχει υποβάλει το υπουργείο Ενέργειας, αλλά και το «ειδικό βάρος» που αυτά έχουν στην οικονομική ανάπτυξη με πράσινα και βιώσιμα χαρακτηριστικά. Σε αυτό το πλαίσιο, στη ατζέντα της σημερινής επίσκεψης αναμένεται να βρεθούν και οι εν λόγω πρωτοβουλίες, με ιδιαίτερη έμφαση στις πιο «εμπροσθοβαρείς» από αυτές, όπως το επόμενο πρόγραμμα Εξοικονομώ-Αυτονομώ, το οποίο αναμένεται να «τρέξει» εντός του πρώτου εξαμήνου, αλλά και η αποκατάσταση των πρώην λιγνιτωρυχείων της ΔΕΗ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider