Η «είσοδος» της Τέρνα Ενεργειακή σε νέες business και ο πήχης των 3GW

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η «είσοδος» της Τέρνα Ενεργειακή σε νέες business και ο πήχης των 3GW

Η «είσοδος» της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ στον τομέα των πλωτών φωτοβολταϊκών πάρκων, έστω και μέσω του αρχικού σταδίου της υποβολής αιτήσεων, μια και ακόμα εκκρεμεί το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο, «ανεβάζει τον πήχη» των επενδύσεων του ενεργειακού γκρουπ στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειες άνω του στόχου των 3GW.

Σημειώνεται ότι η Τέρνα Εεργειακή είχε εκπονήσει ένα επενδυτικό πλάνο το οποίο ως βασικό στόχο έχει η συνολική εγκατεστημένη ισχύς της εταιρείας να προσεγγίσει τα 2.800 MW μέσα στην επόμενη πενταετία. Αν συνυπολογίσουμε το project των πλωτών φωτοβολταϊκών πάρκων η συνολική ισχύς των οποίων ανέρχεται σε 265 MW (120 MW στον Τεχνητό Ταμιευτήρα Καστρακίου, 103 MW στον Τεχνητό Ταμιευτήρα Πουρναρίου, 42 ΜW στον Τεχνητό Ταμιευτήρα Στράτου), τότε προκύπτει ότι το γκρουπ «είναι στον δρόμο» για τα 3.000MW.

Όπως αναφέραμε βέβαια, ακόμα η αγορά είναι εν αναμονή του σχετικού πλαισίου, για την ώρα έχουμε την υποβολή στη ΡΑΕ των αιτήσεων για χορήγηση βεβαίωσης παραγωγού για (3) τρεις εγκαταστάσεις πλωτών φωτοβολταϊκών πάρκων σε ισάριθμους τεχνητούς ταμιευτήρες, επένδυση ύψους 170 εκατ. ευρώ. Προφανώς στη συνέχεια, και εφόσον… εκπληρωθούν οι προϋποθέσεις, θα ακολουθήσουν άλλες διαδικασίες, με αδειοδοτήσεις, περιβαλλοντικές άδειες κ.λπ.

Ωστόσο, ακόμα και αν χρειάζεται χρόνος ωρίμανσης, που εκτιμάται όμως ότι δεν θα είναι μάλλον μακρύς, ο όμιλος εισέρχεται σε μια «φρέσκια» αγορά, ταχέως αναπτυσσόμενη, συνδυάζοντας «ήλιο και νερό», ακολουθώντας το μοντέλο που παρατηρείται σε άλλες χώρες και αγορές.

Η νέα επένδυση του Ομίλου ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ έρχεται να προστεθεί στο επενδυτικό πρόγραμμα παραγωγής κι αποθήκευσης καθαρής ενέργειας που έχει ήδη ανακοινωθεί και το οποίο αφορά την ανάπτυξη αιολικών πάρκων και την υλοποίηση έργων αποθήκευσης ενέργειας με αντλησοταμίευση στην Ελλάδα.

Ο Όμιλος ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ διαθέτει περισσότερα από 1.800 MW σε λειτουργία, υπό κατασκευή ή έτοιμα προς κατασκευή σε Ελλάδα, ΗΠΑ, Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη. Συγκεκριμένα, η συνολική εγκατεστημένη ισχύς του Ομίλου σε Ελλάδα κι εξωτερικό ανέρχεται σε 1373 MW, ενώ επιπλέον 430 MW είναι υπό κατασκευή ή έτοιμα προς κατασκευή.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider