Τα φτωχά έθνη χρειάζονται περισσότερα μετρητά για να προσαρμοστούν στην κλιματική αλλαγή

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τα φτωχά έθνη χρειάζονται περισσότερα μετρητά για να προσαρμοστούν στην κλιματική αλλαγή

Το ήμισυ της χρηματοδότησης της κλιματικής αλλαγής στον κόσμο θα πρέπει να διατεθεί για να βοηθήσει τα φτωχότερα έθνη να προσαρμοστούν στις επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη, όπως είναι η ξηρασία, η άνοδος της στάθμης των θαλασσών και οι πλημμύρες. Αυτή την εκτίμηση εξέφρασε το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών του ΟΗΕ (το οποίο μεταξύ άλλων σημειώνει ότι υπάρχουν τεράστια κενά χρηματοδότησης όσον αφορά στη βοήθεια που θα μπορούσε να παρασχεθεί στις αναπτυσσόμενες χώρες για την αντιμετώπιση του συγκεκριμένου ζητήματος.

Οι ακραίες καιρικές συνθήκες τον περασμένο χρόνο, όπως οι καταρρακτώδεις βροχές στην Αφρική, τα κύματα καύσωνα και οι υψηλότερες θερμοκρασίες στους τροπικούς ωκεανούς συνάδουν με την κλιματική αλλαγή, λένε οι επιστήμονες.

Το προηγούμενο έτος καταγράφτηκε ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών και καθώς οι επιπτώσεις εντείνονται, οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο πρέπει να προσαρμοστούν καλύτερα διαφορετικά θα πρέπει να έρθουν αντιμέτωπες με υψηλά κόστη, ζημιές και απώλειες, ανέφερε η Έκθεση για την Προσαρμογή του ΟΗΕ.

Η συμφωνία του Παρισιού του 2015 στοχεύει στη μείωση της θερμοκρασίας κάτω των 2 βαθμών Κελσίου και στο πλαίσιο αυτό, οι κυβερνήσεις συμφώνησαν να εφαρμόσουν και μέτρα προσαρμογής, όπως έργα αντιμετώπισης πλημμυρών, στροφή στην εξοικονόμηση ενέργειας και τις πράσινες πολιτικές ενώ όλα αυτά συνεπάγονται και οικονομική βοήθεια προς τα φτωχότερα έθνη.

«Όπως ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, χρειαζόμαστε μια παγκόσμια δέσμευση για να διοχετεύσουμε το ήμισυ του συνόλου της παγκόσμιας χρηματοδότησης σε μέτρα προσαρμογής τον επόμενο χρόνο», δήλωσε η Inger Andersen, εκτελεστική διευθύντρια του οργανισμού.

Η ετήσια έκθεση του οργανισμού για την πρόοδο προς την προσαρμογή αποκάλυψε ότι το 72% των χωρών έχει υιοθετήσει τουλάχιστον ένα σχεδιαστικό εργαλείο προσαρμογής σε εθνικό επίπεδο.

Ωστόσο, παραμένουν τεράστια κενά χρηματοδότησης όσον αφορά στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Σημειώνεται ότι το κόστος προσαρμογής στις αναπτυσσόμενες χώρες εκτιμάται σε 70 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως, ανέφερε η έκθεση. Αυτό αναμένεται να φθάσει τα 140-300 δισεκατομμύρια δολάρια το 2030 και τα 280-500 δισεκατομμύρια δολάρια το 2050.

Σύμφωνα με την έκθεση, η μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου θα μειώσει τις επιπτώσεις και το κόστος της κλιματικής αλλαγής. Η επίτευξη του στόχου 2C θα μπορούσε να περιορίσει τις απώλειες στην ετήσια ανάπτυξη έως και 1,6%, σε σύγκριση με 2,2% για μια τροχιά 3C.

Η Παγκόσμια Επιτροπή για την Προσαρμογή, που ξεκίνησε το 2018 από τα Ηνωμένα Έθνη, το 2019 εκτιμά ότι μια επένδυση 1,8 τρισεκατομμυρίων δολαρίων σε μέτρα προσαρμογής από το 2020 έως το 2030 θα αποφέρει απόδοση 7,1 τρισεκατομμυρίων δολαρίων για εξοικονόμηση κόστους και άλλα οφέλη έως το 2030.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider