Πώς η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας θα συμβάλλει στην ανάκαμψη της Ελλάδας

Μαρίνα Φούντα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πώς η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας θα συμβάλλει στην ανάκαμψη της Ελλάδας
Αναφερόμενος, ειδικά, στο έργο του Ελληνικού, ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ έκανε λόγο για σημαντική πρόοδο τους τελευταίους μήνες.

Τρόπους τόνωσης της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, μέσω της αποτελεσματικής διαχείρισης της δημόσιας περιουσίας, παρουσίασαν κορυφαίοι φορείς της αγοράς, συμμετέχοντας στις εργασίες του 31ου οικονομικού συνεδρίου του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου.

«Η πανδημία άλλαξε τον τρόπο που λειτουργούμε», παραδέχθηκε η Διευθύνουσα Σύμβουλος της ΕΕΣΥΠ, Ράνια Αικατερινάρη, τονίζοντας ωστόσο πως στόχος παραμένει η προσέλκυση ώριμων επενδύσεων που θα οδηγήσουν στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Πρόοδος στις αποκρατικοποιήσεις το 2020 – Ποιες «έτρεξαν»

Λαμβάνοντας τον λόγο ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, Ριχάρδος Λαμπίρης, χαρακτήρισε ως έτος γεμάτο προκλήσεις το 2020, στη σκιά της πανδημίας του κορονοϊού, σημειώνοντας πως η οικονομία – και κατ’ επέκταση το ελληνικό πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων – είχαν τους δικούς τους «νικητές» και «ηττημένους» αυτή την ιδιαίτερη χρονιά.

Το ΤΑΙΠΕΔ παραμένει προσηλωμένο στους στόχους του, τόνισε ο κ. Λαμπίρης για να επισημάνει πως το 2020 καταγράφηκε σημαντική πρόοδος στο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων, παρά τις δυσκολίες.

«Προχωρήσαμε τρεις διαγωνισμούς για τα περιφερειακά λιμάνια Αλεξανδρούπολης, Καβάλας και Ηγουμενίτσας», πρόσθεσε ο κ. Λαμπίρης, για να συμπληρώσει πως στις αρχές του 2021 το ΤΑΙΠΕΔ θα τρέξει τους διαγωνισμούς για δύο ακόμη περιφερειακά λιμάνια (σ.σ. του Ηρακλείου και του Βόλου).

«Ο διαγωνισμός για την Εγνατία Οδό προχωράει, όπως και για την Αττική Οδό. Τρέχουμε επίσης την αξιοποίηση για μια σειρά από μαρίνες», υποστήριξε ο κ. Λαμπίρης στη συνέχεια, ενώ έκανε ειδική μνεία στο αυξημένο αμερικανικό ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα (περιφερειακά λιμάνια και Καζίνο στο Ελληνικό).

Το Ελληνικό

Αναφερόμενος, ειδικά, στο έργο του Ελληνικού, ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ έκανε λόγο για σημαντική πρόοδο τους τελευταίους μήνες.

Όπως έχει ήδη αναφέρει το insider.gr, σύμφωνα με τη Lamda Development – τον βασικό developer της επένδυσης στο Ελληνικό – τα έργα αξιοποίησης της έκτασης στο πρώην αεροδρόμιο αναμένεται να ξεκινήσουν την άνοιξη του 2021.

Οι πρόδρομες εργασίες κατεδάφισης των υφισταμένων κτισμάτων στην έκταση του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού, που ξεκίνησαν τον Ιούλιο του 2020, ολοκληρώθηκαν και σύντομα ξεκινά και η περίφραξη της έκτασης. Τα έργα αξιοποίησης και διαμόρφωσης του επενδυτικού σχεδίου ξεκινούν την άνοιξη και θα αφορούν μεταξύ άλλων σε πολλά έργα υποδομών, αθλητικές εγκαταστάσεις και τη διαμόρφωση του παραλιακού μετώπου.

Θα έχει προηγηθεί στο πρώτο δίμηνο του νέου έτους η μεταβίβαση των μετοχών της Ελληνικό ΑΕ από το Δημόσιο.

Η ανάπλαση της Αθηναϊκής Ριβιέρας στις προτεραιότητες του 2021

«Η πανδημία άλλαξε τις προτεραιότητές μας και τον τρόπο που δρούμε», αναγνώρισε, με τη σειρά του, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΤΑΔ, Στέφανος Βλαστός. Σύμφωνα με τον ίδιο, πλέον ο ψηφιακός μετασχηματισμός της οικονομίας είναι αδήριτη ανάγκη, ώστε να στηριχθεί η ανάπτυξη.

Ο κ. Βλαστός εμφανίστηκε βέβαιος πως όσο θα περνάει ο καιρός η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας θα ομαλοποιείται, ενώ η ανάκαμψη θα ισχυροποιηθεί αμέσως μόλις «περάσουμε στη μετά τον κορονοϊό εποχή».

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΤΑΔ εκτίμησε πως οι κλάδοι του τουρισμού και των ακινήτων θα ανακάμψουν, ενώ ειδικά ο τομέας των logistics θα πρωτοστατήσει προσεχώς.

Ο κ. Βλαστός χαρακτήρισε εμβληματική την ιδιωτικοποίηση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, του μεγαλύτερου ναυπηγείου της χώρας, σημειώνοντας πως τις επόμενες εβδομάδες θα υπάρχουν εξελίξεις σε ό,τι αφορά το διαγωνισμό.

«Η αστική ανάπλαση της Αθηναϊκής Ριβιέρας, σε συνδυασμό με τα έργα αξιοποίησης σε Ελληνικό και Μαρίνα Αλίμου, είναι μια από τις προτεραιότητές μας το 2021», ανέφερε, τέλος, ο κ. Βλαστός.

Διαβάστε επίσης:

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider