Προχωρούν τα σχέδια για την εγκατάσταση πυρηνικού αντιδραστήρα στο φεγγάρι

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Προχωρούν τα σχέδια για την εγκατάσταση πυρηνικού αντιδραστήρα στο φεγγάρι
Ο στόχος είναι να τεθεί σε εφαρμογή ένα ολοκληρωμένο σύστημα με πυρηνικό αντιδραστήρα έως το 2026.

Η NASA και το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ θα αναζητήσουν από τη βιομηχανία προτάσεις για την κατασκευή πυρηνικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής στη Σελήνη και τον Άρη για να υποστηρίξουν τα μακροπρόθεσμα σχέδια εξερεύνησής της.

Ο στόχος είναι να τεθεί σε εφαρμογή ένα ολοκληρωμένο σύστημα με πυρηνικό αντιδραστήρα έως το 2026. Η εγκατάσταση θα κατασκευαστεί πλήρως και θα συναρμολογηθεί στη Γη ενώ θα γίνουν εκτεταμένες δοκιμές σε θέματα ασφαλείας.

Ο Anthony Calomino, επικεφαλής του χαρτοφυλακίου πυρηνικής τεχνολογίας της NASA στη Διεύθυνση Διαστημικής Τεχνολογίας, δήλωσε ότι το προσχέδιο αφορά στην ανάπτυξη ενός συστήματος ισχύος 10 κιλοβάτ έως τα τέλη της δεκαετίας του 2020. Το σύστημα θα κατασκευαστεί πλήρως και θα συναρμολογηθεί στη Γη και στη συνέχεια θα ελεγχθεί σε θέματα ασφαλείας.

Η NASA συνεργάζεται για το συγκεκριμένο έργο με το Εθνικό Εργαστήριο του Αϊντάχο (INL), μια πυρηνική ερευνητική εγκατάσταση που αποτελεί μέρος του συγκροτήματος εργαστηρίων του DOE. Είναι όμως το σχέδιο ρεαλιστικό και είναι δυνατή η παράδοσή του σε έξι χρόνια από τώρα; Σύμφωνα με τον Steve Johnson, διευθυντή του Τμήματος Διαστημικής Πυρηνικής Ενέργειας στο Εθνικό Εργαστήριο του Αϊντάχο, η απάντηση είναι «ναι».

«Είμαστε σε θέση να αξιοποιήσουμε χρόνια έρευνας που έχουμε κάνει για προηγμένα καύσιμα και υλικά, καθώς και τις πρόσφατες εμπορικές διαστημικές μεταφορές για να ανταποκριθούμε στην ημερομηνία 2026», δήλωσε ο Johnson. «Προσπαθούμε πραγματικά να χρησιμοποιήσουμε την καινοτομία της εμπορικής πυρηνικής βιομηχανίας για να συνεργαστούμε με τη NASA και την αεροδιαστημική βιομηχανία χρησιμοποιώντας τις υπάρχουσες τεχνολογίες».

Με πληροφορίες από το CNBC.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider