Κραυγή αγωνίας για τα μικρά υδροηλεκτρικά – Δεν καλυπτόμαστε για τις ζημιές από τον «Ιανό»

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Κραυγή αγωνίας για τα μικρά υδροηλεκτρικά – Δεν καλυπτόμαστε για τις ζημιές από τον «Ιανό»
Η νομοθετική ρύθμιση για την ενίσχυση των πληγέντων από τη θεομηνία αφήνει εκτός τα μικρά υδροηλεκτρικά

Κραυγή αγωνίας εκφράζουν οι ιδιοκτήτες των μικρών υδροηλεκτρικών εργοστασίων που πλήγηκαν από τον Ιανό, καθώς, όπως αναφέρουν στο insider.gr, παρά το γεγονός ότι υπέστησαν τεράστιες ζημιές, δεν καλύπτονται από τα σχετικά κυβερνητικά μέτρα. Και αυτό γιατί στην περίπτωσή τους, οι ζημιές αφορούν εγκαταστάσεις εκτός κτηρίων, όπως για παράδειγμα τους αγωγούς, τους δρόμους αλλά και τις εγκαταστάσεις υδροληψίας. Εντούτοις, όπως είναι διατυπωμένα τα μέτρα στήριξης των πληγέντων, τα μικρά υδροηλεκτρικά μένουν εκτός, καθώς καλύπτονται ζημιές μόνο στις κτηριακές εγκαταστάσεις. Μάλιστα, ο Ελληνικός Σύνδεσμος Μικρών Υδροηλεκτρικών Έργων (ΕΣΜΥΕ) έχει ήδη στείλει σχετική επιστολή στο Υπουργείο Οικονομικών, ζητώντας να γίνουν αλλαγές που λύσουν το συγκεκριμένο πρόβλημα.

Όπως εξηγεί στο insider.gr o κ. Χρήστος Τσούγκαρης, ιδιοκτήτης μικρού υδροηλεκτρικού έργου στην Υπάτη Φθιώτιδας, λόγω των έντονων βροχοπτώσεων δημιουργήθηκαν πλημμύρες και τα ρεύματα παρέσυραν εγκαταστάσεις υδροληψίας και αγωγούς ενώ παράλληλα προκάλεσαν ζημιές στα βρίσκονται τα μηχανήματα.

«Οι βροχές που έφερε ο Ιανός παρέσυραν μεγάλους όγκους από φερτά υλικά (χώμα, πέτρες) και κατέστρεψαν εγκαταστάσεις υδροληψίας. Επιπλέον, οι πλημμύρες είχαν σαν συνέπεια να «φάνε» τα χώματα κάτω από τους σωλήνες και πλέον δεν στηρίζεται ο αγωγός και κινδυνεύει να πέσει» τονίζει χαρακτηριστικά. Και πέρα από αυτά «οι δρόμοι που έχουν πρόσβαση στα έργα καταστράφηκαν και έτσι δεν μπορούμε να προσεγγίσουμε τα έργα με μηχανήματα για να αποκαταστήσουμε τη συντήρηση» εξηγεί.

Μάλιστα εκτιμά πως, στην περίπτωσή του, το κόστος από την καταστροφή ξεπερνά τις 300.000 ευρώ «και αν δεν φτιάξει το δημόσιο το δρόμο, πρέπει να βρούμε μια λύση, ανεβάζοντας τον προϋπολογισμό στις 500.000 ευρώ».

Και όλα αυτά, ενώ τα μικρά υδροηλεκτρικά δεν καλύπτονται από το νόμο καθώς, μολονότι παράγουν πράσινη ενέργεια, δεν είναι μια κλασσική βιομηχανία ως προς τις εγκαταστάσεις τους.

Έτσι, ο ΕΣΜΥΕ στην επιστολή του ζητά αφενός την τροποποίηση των σχετικών διατάξεων και αφετέρου ευνοϊκή τραπεζική χρηματοδότηση ώστε να αντιμετωπιστούν οι ζημιές.

Η επιστολή προς το Υπουργείο Οικονομικών

Αναλυτικά, η επιστολή του ΕΣΜΥΕ έχει ως εξής:

Θέμα: Αποζημίωση καταστροφικών ζημιών που προκλήθηκαν από τον κυκλώνα «Ιανός», σε Μικρά Υδροηλεκτρικά Έργα (ΜΥΗΕ) στην Περιφέρεια Θεσσαλίας & στις Π.Ε. Φθιώτιδας, Κορινθίας & Ευρυτανίας.

κ.κ. Υπουργοί, κ. Γενικέ Γραμματέα,

Οι καταστροφικές πλημμύρες που προκλήθηκαν από τις βροχοπτώσεις του Μεσογειακού Κυκλώνα «Ιανός» έπληξαν με τρομερή σφοδρότητα το σύνολο των παραγωγικών εγκαταστάσεων των παραπάνω περιοχών που κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ιδιαίτερα δε των Π.Ε. Καρδίτσας και Φθιώτιδας.

Αυτονόητο είναι ότι οι επιχειρήσεις που εκ της φύσεώς τους βρίσκονται κοντά σε ορεινά ρέματα ή οι εγκαταστάσεις που διατρέχουν ορεινούς δασικούς δρόμους επλήγησαν, με καταστροφικές συνέπειες για την επιβίωσή τους.

Ειδικότερα, τα Μικρά Υδροηλεκτρικά Έργα (ΜΥΗΕ), τα οποία εκμεταλεύονται το ρού του ποταμού για την παραγωγή Πράσινης Ηλεκτρικής Ενέργειας από ΑΠΕ, που είναι κατά προτεραιότητα της Κυβέρνησης στην πρώτη γραμμή των παραγωγικών επενδύσεων στη χώρα μας, και που αποτελούν τη μετεξέλιξη των γνωστών σε όλους μας νερόμυλων είναι έργα που κατεξοχήν επλήγησαν, λόγω της φύσης τους (είναι κατασκευασμένα στον ορεινό όγκο δίπλα σε υδατορεύματα).

Τα μέτρα της κυβέρνησης πρέπει να καλύψουν ρητά και τα ΜΥΗΕ που επλήγησαν και ειδικότερα στα 9 μέτρα της κυβέρνησης που ανακοινώθηκαν τη Δευτέρα 21.09.2020 προτείνουμε να γίνουν οι εξής 2 προσθήκες πριν εκδοθούν σε ΦΕΚ:

1. Στο μέτρο 6 της κυβέρνησης αναφέρει: "Προβλέπεται επιχορήγηση επιχειρήσεων ύψους 30%-70% της ζημίας για κτιριακές εγκαταστάσεις, μηχανολογικό εξοπλισμό, πρώτες ύλες, εμπορεύματα και κατεστραμμένα φορτηγά αυτοκίνητα (*)."

(*) Πρέπει να προστεθεί το : "...και ζημιές σε εγκαταστάσεις Μικρών Υδροηλεκτρικών Έργων (ΜΥΗΕ) (Σταθμός Παραγωγής, Υδροληψία, Αγωγός Προσαγωγής, Δίκτυο Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας) και τις συνακόλουθες χωματουργικές εργασίες αποκατάστασης ζημιών".

2. Στο μέτρο 7 της κυβέρνησης αναφέρει: "Παρέχεται στεγαστική συνδρομή σε φυσικά και νομικά πρόσωπα, για την αποκατάσταση κτιρίων και κτιριακών εγκαταστάσεων (**), που καλύπτει το σύνολο της εκτιμηθείσας ζημίας, με δωρεάν κρατική αρωγή 60% και άτοκο δάνειο 40%.".

(**) Πρέπει να προστεθεί και το: "...και ζημιών σε εγκαταστάσεις Μικρών Υδροηλεκτρικών Έργων (ΜΥΗΕ) και στα Συνοδά Έργα αυτών (ενδεικτικά Σταθμός Παραγωγής, Υδροληψία, Αγωγός Προσαγωγής, Δίκτυο Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας) και τις συνακόλουθες χωματουργικές εργασίες αποκατάστασης ζημιών...".

Συμπληρωματικά και για το σύνολο των επιχειρήσεων που επλήγεισαν ένα εξαιρετικό επιπλέον τραπεζικό μέτρο που θα βοηθήσει ιδιαίτερα (διότι μία επιχείρηση πρέπει άμεσα να βρει χρήματα να ξαναστήσει την παραγωγική της δομή, να ξαναγίνει λειτουργική, να εργαστεί ώστε να παράξει πλούτο και μετά να αποπληρώσει τις υποχρεώσεις της) και είναι άμεσα εκταμιεύσιμο αφού οι τράπεζες θα επιδιώξουν να είναι ευέλικτες είναι το εξής:

"Παροχή 20ετών δανείων, με 100% κρατική εγγυηση για το κεφάλαιο, με 3 έτη περίοδο χάριτος μηδενικού επιτοκίου (δηλαδή επιδοτούμενο κατά 100% από το ΤΕΠΙΧ) και εν συνεχεία επιτόκιο της αγοράς επιδοτούμενο από το ΤΕΠΙΧ. Η παροχή του δανείου θα είναι κατά παρέκκλιση των υφιστάμενων περιορισμών δανεισμού ανά πελάτη της κάθε τράπεζας (:πλαφόν πελάτη), οι οποίοι επιβάλλονται από την ΤτΕ. "

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider