Ποια μεγάλα έργα ετοιμάζονται να μπουν στις «ράγες»

Μαρίνα Φούντα
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ποια μεγάλα έργα ετοιμάζονται να μπουν στις «ράγες»
Οι επενδύσεις στις υποδομές, εάν δεν υπάρξουν ολιγωρίες και καθυστερήσεις, μπορούν όχι μόνο να εκσυγχρονίσουν τη χώρα, αλλά και να την βγάλουν από το τούνελ της απρόσμενης ύφεσης. Η λίστα των μεγάλων έργων που προωθεί το υπουργείο Υποδομών.

Στις «ράγες» ετοιμάζονται να μπουν μεγάλα έργα υποδομών σε ολόκληρη τη χώρα, την ώρα που η ελληνική οικονομία προσπαθεί να κλείσει τις πληγές της από την πρωτοφανή ζημιά που προκάλεσε η κρίση του κορονοϊού.

Καθώς η Ελλάδα δικαιούται ένα μεγάλο κομμάτι από την «πίτα» του Ταμείου Ανάκαμψης, τα ευρωπαϊκά κεφάλαια που αναμένεται να εισρεύσουν στη χώρα τα επόμενα χρόνια κρίνεται πιο απαραίτητο από ποτέ να διοχετευθούν με στόχο το «ξεμπλοκάρισμα» και την επιτάχυνση μεγάλων επενδυτικών projects στο μέτωπο των υποδομών, ώστε η επιστροφή στην ανάπτυξη να είναι γρήγορη, βιώσιμη και ικανή να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας.

Οι επενδύσεις στις υποδομές, άλλωστε, εάν δεν υπάρξουν ολιγωρίες και καθυστερήσεις, μπορούν όχι μόνο να εκσυγχρονίσουν τη χώρα, διευκολύνοντας τη μετάβασή της σε μια νέα εποχή, αλλά και να την βγάλουν από το τούνελ της απρόσμενης ύφεσης.

Από τις ιστορικές συμφωνίες των Ευρωπαίων ηγετών τον περασμένο Ιούλιο, περί τα 70 δισ. ευρώ αναμένεται να εισρεύσουν στα κρατικά ταμεία τα προσεχή έτη. Βάσει των κυβερνητικών εξαγγελιών, τα 32 δισ. θα απορροφηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης (μέσα από επιχορηγήσεις και δάνεια) ενώ τα υπόλοιπα 38 δισ. ευρώ θα δοθούν μέσα από δράσεις της κοινής αγροτικής πολιτικής και από το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα ανάπτυξης για την περίοδο 2021- 2027.

Το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών έχει κάνει σαφές σε όλους τους τόνους, το τελευταίο διάστημα, πως μεγάλο μέρος των ευρωπαϊκών κονδυλίων θα στραφεί σε έργα υποδομών, με στόχο να «αλλάξουν τη χώρα». Το σχέδιο του υπουργείου βασίζεται στην προώθηση μιας σημαντικής δέσμης έργων υποδομών – συνολικής αξίας περί τα 13 δισ. ευρώ – με στόχο την ουσιαστική τόνωση της ελληνικής οικονομίας.

Στην κορυφή των σχεδιασμών του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών βρίσκεται η επιτάχυνση του διαγωνισμού για το πρώτο τμήμα της Γραμμής 4 του Μετρό, από το Άλσος Βεΐκου ως το Γουδή. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα δημόσια έργα της χώρας, συνολικού προϋπολογισμού 1,8 δισ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι δύο κοινοπραξίες έχουν παραμείνει στη διεκδίκηση του έργου, με την ΑΚΤΩΡ να είναι επικεφαλής στη μια κοινοπραξία (Άκτωρ-Ansaldo-Hitachi-Rail Italy) και την ΑΒΑΞ να ηγείται της δεύτερης κοινοπραξίας (J&P Άβαξ-Ghella-Alstom).

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ θα πρέπει να εγκρίνει τις τεχνικές προσφορές που έχουν καταθέσει οι δύο κοινοπραξίες που διεκδικούν το έργο, ενώ στην επόμενη φάση, οι δύο κοινοπραξίες θα πρέπει να καταθέσουν τις οικονομικές προσφορές τους, ώστε στη συνέχεια να προκύψει ο ανάδοχος του δημόσιου έργου. Βούληση της ηγεσίας του υπουργείου είναι οι διαδικασίες να προχωρήσουν και να αποφύγουν τον «σκόπελο» των απανωτών προσφυγών.

Μάλιστα, πριν από μερικά 24ωρα, ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Αναστάσιος Καλλιτσάντσης, στο περιθώριο της τακτικής Γενικής Συνέλευσης του Ομίλου, γνωστοποίησε την πρόθεση της ΑΚΤΩΡ να αναλάβει το πρώτο τμήμα της Γραμμής 4 του Μετρό μόνο αν ανακηρυχθεί καθολικός ανάδοχος του έργου.

Ερωτηθείς ο κ. Καλλιτσάντσης εάν ο Όμιλος εξετάζει το ενδεχόμενο κατάθεσης προσφυγών, σε περίπτωση που δεν ανακηρυχθεί ανάδοχος του έργου, απάντησε ως εξής «εάν μας ζητηθεί για λόγους δημοσίου συμφέροντος να μην καταθέσουμε προσφυγές μετά τη λήξη του διαγωνισμού, θα το σκεφτούμε εκείνη τη στιγμή».

Ως δημόσια έργα «λογίζει» τις τρεις, αντίστοιχα, επεκτάσεις της Αττικής Οδού το υπουργείο Υποδομών. Οι σχεδιασμοί αφορούν στη διενέργεια τριών ξεχωριστών διαγωνισμών για τις επεκτάσεις της Αττικής Οδού, που θα αντιστοιχούν σε τρία δημόσια έργα, με το εξής χρονοδιάγραμμα:

  • Η επέκταση της Λεωφόρου Κύμης και η σύνδεσή της με την Εθνική Οδό. Στόχος είναι να δημοπρατηθεί το 2021.
  • Η επέκταση προς τη Ραφήνα. Στόχος είναι να δημοπρατηθεί το 2022.
  • Η επέκταση της Δυτικής Περιφερειακής Λεωφόρου Υμηττού προς το Ελληνικό. Προβλέπεται η δημιουργία ανισόπεδων κόμβων στη Βουλιαγμένης και σήραγγα στην Ηλιούπολη.

Ξεκίνησε και επισήμως η πρώτη φάση του διαγωνισμού για την αναβάθμιση της Ανατολικής Περιφερειακής της Θεσσαλονίκης (Flyover).

Την Παρασκευή ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής υπέγραψε την έγκριση των τευχών για την πρόσκληση της πρώτης φάσης της προεπιλογής των συμμετεχόντων στον διαγωνισμό. Η πρόσκληση δημοσιεύθηκε στη Διαύγεια και η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί σε 4-6 μήνες.

Η δεύτερη φάση του διαγωνισμού προβλέπεται να ξεκινήσει αμέσως μετά, με την κατάθεση των προσφορών και να ολοκληρωθεί εντός του 2021, ώστε στη συνέχεια να ξεκινήσει η κατασκευή του έργου.

Πρόκειται για ένα «δρόμο πάνω από το δρόμο», τη μεγαλύτερη εναέρια οδό στην Ελλάδα, με συνολικό μήκος έργου 13 χιλιόμετρα, που περιλαμβάνει την κατασκευή μιας Υπερυψωμένης Ταχείας Λεωφόρου, μήκους περίπου 9,5 χιλιομέτρων, τέσσερα εκ των οποίων σε συνεχή γέφυρα, καθώς και 9 ανισόπεδους κόμβους και 3 νέες σήραγγες. Ο νέος δρόμος θα αποτελείται από τέσσερις λωρίδες, δύο -συν τη λωρίδα έκτακτης ανάγκης (ΛΕΑ)- ανά κατεύθυνση. Το εκτιμώμενο κόστος υλοποίησης του έργου είναι 370 εκ. ευρώ.

Όσον αφορά τον Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης, το υπουργείο σχεδιάζει μέσα στο φθινόπωρο να παραδοθούν όλες οι γεωτεχνικές μελέτες, προκειμένου να προχωρήσει η έγκριση των περιβαλλοντικών όρων.

Ο στόχος για το έργο – ορόσημο για την Κρήτη είναι το 2021 να εισέλθει στο στάδιο της υποβολής των τεχνικών και οικονομικών προσφορών.

Σε ό,τι αφορά τον οδικό άξονα Πάτρα-Πύργος, τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως βρίσκονται σε εξέλιξη οι επαφές με την Κομισιόν, προκειμένου να ανάψει το «πράσινο φως» για την ένταξη του έργου στην Ολυμπία Οδό, ώστε να προχωρήσει η υλοποίησή του.

Στις προτεραιότητες του υπουργείου Υποδομών βρίσκεται και το βόρειο τμήμα του αυτοκινητοδρόμου Ε65. Πρόκειται για το τμήμα από τα Τρίκαλα μέχρι την Εγνατία Οδό.

Στόχος είναι να δοθούν οι απαραίτητες εγκρίσεις εντός του τρέχοντος έτους, ώστε όλα να είναι έτοιμα για να ξεκινήσουν οι εργασίες το 2021.

 

Προηγούμενο
Επόμενο

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

12:13

Θεσσαλονίκη: Στα ύψη η ζήτηση για μαγειρίτσα

12:04

ΗΠΑ: Απαισιόδοξοι οι επενδυτές όσον αφορά τον πληθωρισμό και την ανάληψη κινδύνου

11:46

Πάσχα στην εποχή των social media

11:39

Πρ. Βενζινοπωλών Αττικής: Σημαντική αποκλιμάκωση στις τιμές των καυσίμων

11:27

Στις 18:30 αναμένεται η άφιξη του Αγίου Φωτός απ' τα Ιεροσόλυμα

11:16

Μοτζταμπά Χαμενεΐ: Έχει παραμορφωθεί το πρόσωπο του σύμφωνα με ιρανικές πηγές

11:03

Ο δρόμος για την αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου

10:52

Λίβανος: Οι συνομιλίες με το Ισραήλ στις ΗΠΑ θα εκκινήσουν την Τρίτη

10:44

Χωρίς προβλήματα η έξοδος και των τελευταίων εκδρομέων του Πάσχα

10:33

OpenAI: Εντόπισε ζήτημα ασφάλειας που σχετίζεται με εργαλείο τρίτου μέρους

10:23

Γάζα: Τουλάχιστον έξι νεκροί από ισραηλινό πλήγμα

10:07

Γκουτέρες: ΗΠΑ και Ιράν να αδράξουν τη διπλωματική ευκαιρία

10:02

Ουκρανία: Ένας νεκρός, δεκαπέντε τραυματίες σε επιθέσεις της Ρωσίας πριν από την πασχαλινή ανακωχή

09:49

Ισραήλ: Εγκρίνει την ανέγερση άλλων 34 οικισμών στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη

09:41

Πάσχα στη Λιβαδειά: Εκεί όπου η χτυπά η καρδιά της ρουμελιώτικης παράδοσης

09:35

Τραμπ: Το στενό του Ορμούζ θα ανοίξει πλήρως και μάλιστα αρκετά σύντομα

09:16

Στην «κόψη του ξυραφιού» οι συνομιλίες ΗΠΑ - Ιράν στο Ισλαμαμπάντ για τερματισμό του πολέμου

08:56

Τουρκία: Αρνήθηκε στην Κύπρο το δικαίωμα συμμετοχής στις Εργασίες της COP31

08:41

Τραμπ: Υπόσχεται να ενισχύσει την ουγγρική οικονομία αν επανεκλεγεί ο Όρμπαν

08:28

Οι μεγάλες business στην αγορά καλλυντικών

08:22

Υπερκέρδη στην Ενέργεια: Επανέρχεται η συζήτηση για φορολόγηση – Το μοντέλο του 2022 στο επίκεντρο

08:14

Ευκαιρίες για πρακτική άσκηση στο ΝΑΤΟ με μισθό 1.477 ευρώ - Αιτήσεις έως 22 Απριλίου

08:09

Επέστρεψαν στη Γη οι αστροναύτες της αποστολής Άρτεμις 2

08:03

Πασχαλινό τραπέζι 2026: Πόσα ευρώ κοστίζει η κρίση στη Μέση Ανατολή;

08:00

«Φωτιά» το πασχαλινό τραπέζι – Πώς διαμορφώνονται οι τιμές

23:57

Πάρκο «Ντόναλντ Τραμπ» θα ανεγερθεί στο Βουκουρέστι

23:43

Copernicus: Οι ωκεανοί κοντά σε επίπεδα ρεκόρ υψηλής θερμοκρασίας

23:36

Την Ακολουθία και Περιφορά του Επιταφίου στα Χανιά παρακολούθησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

23:34

Εβδομαδιαία κέρδη 2% για τον χρυσό μετά την εκεχειρία στη Μέση Ανατολή

23:20

Wall Street: Ισχυρά κέρδη στην εβδομάδα με την προσοχή στις ειρηνευτικές συνομιλίες

gazzetta
gazzetta reader insider insider