Τράπεζα της Ελλάδος: Χρειάζονται νέα εργαλεία για τα κόκκινα δάνεια

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τράπεζα της Ελλάδος: Χρειάζονται νέα εργαλεία για τα κόκκινα δάνεια
Οποιαδήποτε αναβολή ή έλλειψη αποφασιστικότητας στην ανάληψη δράσης θέτει σε κίνδυνο τα οφέλη των επιτευγμάτων μέχρι στιγμής, προειδοποιεί η κεντρική τράπεζα.

Η πανδημία του κορονοΐού, και οι επιπτώσεις που αυτή θα έχει στο ενεργητικό των τραπεζών λόγω της αύξησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, επιτάσσει τη λήψη πρόσθετων μέτρων από την πλευρά της Πολιτείας και των τραπεζών, επισημαίνει η Τράπεζα της Ελλάδος στην «Έκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας» που δημοσίευσε σήμερα.

Η τρέχουσα κατάσταση πρέπει να θεωρηθεί ως «ευκαιρία» για ένα νέο ξεκίνημα προς ένα βιώσιμο οικονομικό μοντέλο, θεωρώντας αναγκαίο το μετασχηματισμό του παρόντος τραπεζικού επιχειρηματικού υποδείγματος, υπογραμμίζει η κεντρική τράπεζα. Οποιαδήποτε αναβολή ή έλλειψη αποφασιστικότητας στην ανάληψη δράσης θέτει σε κίνδυνο τα οφέλη των επιτευγμάτων μέχρι στιγμής, σημειώνει.

«Η ανάκαμψη από την κρίση του COVID-19 με την επαναφορά της οικονομίας σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και τη βελτίωση των μακροοικονομικών μεγεθών της χώρας απαιτεί την ενεργό συνδρομή και του πιστωτικού συστήματος», υπογραμμίζει η κεντρική τράπεζα και προειδοποιεί ότι ανάλογα με την εξέλιξη των μακροοικονομικών μεγεθών θα αυξηθεί περαιτέρω το επόμενο διάστημα το απόθεμα των κόκκινων δανείων.

Τα υφιστάμενα διαθέσιμα εργαλεία στην προσπάθεια μείωσής του, συμπεριλαμβανομένης και της πρωτοβουλίας του «Ηρακλή» κινούνται ορθώς στον άξονα βελτίωσης της ποιότητας των ισολογισμών των τραπεζών, αναφέρει. Επισημαίνει, πάντως, ότι «με το διαθέσιμο απόθεμα ΜΕΔ να προσδιορίζεται στο 37,3% με στοιχεία α΄ τριμήνου του 2020, την αβεβαιότητα αναφορικά με την κλιμάκωσή του στο επόμενο διάστημα, την περιορισμένη δυνατότητα λόγω χαμηλής κερδοφορίας για τη δημιουργία κεφαλαίου από τις τράπεζες, την εκτιμώμενη επιδείνωση της σχέσης της αναβαλλόμενης οριστικής και εκκαθαρισμένης φορολογικής απαίτησης (DTC) έναντι του Δημοσίου ως ποσοστό των εποπτικών ιδίων κεφαλαίων, αλλά κυρίως την επιτακτική ανάγκη χρηματοδότησης της πραγματικής οικονομίας, καθίσταται σαφές ότι απαιτούνται επιπλέον ενέργειες, τόσο από τις τράπεζες, όσο και από την Πολιτεία».

Η πρόταση για Bad Bank

Δεδομένων των νέων δεδομένων, η κεντρική τράπεζα επεξεργάζεται συγκεκριμένη πρόταση υλοποίησης ενός σχήματος συνολικής διαχείρισης προβληματικών στοιχείων ενεργητικού (Asset Management Company - AMC) των ελληνικών τραπεζών. Τονίζει δε ότι η νέα πρόταση δεν λειτουργεί ανταγωνιστικά αλλά συμπληρωματικά των υφιστάμενων υποδομών των τραπεζών καθώς και των servicers.

Ειδικά για την καταγραφεί ζημιών που σχετίζονται με το υφιστάμενο απόθεμα NPEs, τονίζει ότι αυτές θα καλύπτονται αποκλειστικά από τις τράπεζες και όχι από τον Έλληνα φορολογούμενο. «Με τον τρόπο αυτό διασφαλίζεται η χρηματοπιστωτική σταθερότητα και αποκλείεται οποιαδήποτε διασύνδεση του προτεινόμενου σχήματος με ενδεχόμενα σενάρια εφαρμογής μέτρων εξυγίανσης», αναφέρει η έκθεση.

Τέλος, πρέπει να τονισθεί ότι η πρόταση δεν αποσκοπεί απλώς σε κεφαλαιακή ελάφρυνση, αλλά σε εκτέλεση συναλλαγών σε όρους αγοράς, με τη συμμετοχή ιδιωτών επενδυτών. Ταυτόχρονα, κρίνεται απαραίτητη η αναμόρφωση του πλαισίου εξυγίανσης ιδιωτικού χρέους. Η απλοποίηση των διαδικασιών και η μείωση του απαιτούμενου χρόνου για την ανάκτηση των εξασφαλίσεων και τη διευθέτηση των οφειλών θα αποβεί αμοιβαία επωφελής, τόσο για τις τράπεζες και τους διαχειριστές απαιτήσεων (servicers), όσο και για τους δανειολήπτες.

«Η επίδραση της κρίσης COVID-19 αναμφισβήτητα θα είναι μεγάλη αν και περιβάλλεται από αβεβαιότητα όσον αφορά την τελική επιβάρυνση των μεγεθών της οικονομίας και του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Η γρήγορη όμως ανάκαμψη και επαναφορά στην κανονικότητα θα εξαρτηθεί με μεγάλο βαθμό βεβαιότητας από τη συνδρομή και τη δυνατότητα του τραπεζικού συστήματος να χρηματοδοτήσει την πραγματική οικονομία.
Είναι σαφές ότι η πορεία ανάκαμψης της οικονομίας και προσαρμογής στα νέα δεδομένα αποτελεί πρώτη προτεραιότητα και ιδιαίτερη πρόκληση, καταλήγει η Τράπεζα της Ελλάδος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider