Σε ένα χρόνο η πρώτη γεώτρηση στο Κατάκολο

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σε ένα χρόνο η πρώτη γεώτρηση στο Κατάκολο
Η υπογραφή της απόφασης έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων αναμένεται εντός εξαμήνου.

Αν και η κυβέρνηση έχει… ρίξει τους τόνους όσον αφορά στις έρευνες και στην εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, ελέω και του περίφημου ευρωπαϊκού Green Deal, το ενεργειακό επιτελείο της, τις τοποθετεί ακόμη ψηλά στις προτεραιότητές του.

Με τη φιλοδοξία να μετατραπεί η χώρα σε ενεργειακή πύλη της Ευρώπης, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) προωθεί το πρόγραμμα εξόρυξης, σε συνδυασμό με την ολοκλήρωση των αγωγών φυσικού αερίου TAP (μεταφέρει αέριο από το Αζερμπαϊτζάν στην Ευρώπη, μέσω της Ελλάδος) και του ελληνοβουλγαρικού IGB, καθώς και με τις ήδη δρομολογημένες υποδομές για επαναεριοποίηση υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) όπως είναι το FSRU Αλεξανδρούπολης.

Άλλωστε, το φυσικό αέριο χαρακτηρίζεται στο νέο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) ως καύσιμο «γέφυρα» για τη μετάβαση σε ένα «πράσινο» ενεργειακό μείγμα.

Μάλιστα, η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ θεωρεί ότι η ανακάλυψη σημαντικών αποθεμάτων υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο, μπορεί να ενισχύσει τις συμπράξεις, όπως έγινε και με το έργο του East Med, του οποίου η διακρατική συμφωνία, μεταξύ Ελλάδος, Κύπρου και Ισραήλ, υπεγράφη προ ημερών στην Αθήνα.

Στο Κατάκολο το πρώτο γεωτρύπανο από την Energean Oil & Gas

Το πρώτο γεωτρύπανο από την Energean Oil & Gas αναμένεται να «χτυπήσει» στο Κατάκολο κατά το τέλος του έτους ή στις αρχές του 2021. Εκκρεμότητα η έγκριση των περιβαλλοντικών όρων από το ΥΠΕΝ, η οποία αναμένεται προς το ερχόμενο καλοκαίρι. Το Δεκέμβριο είχε γνωμοδοτήσει θετικά και το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδος επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών και Κοινωνικών Επιπτώσεων που αφορά στην ανάπτυξη του κοιτάσματος υδρογονανθράκων του Κατακόλου.

Παράλληλα, με τη γεώτρηση στο Κατάκολο θα γίνει και η αντίστοιχη στον Πατραϊκό, ενώ αναμένεται ότι θα ακολουθήσουν οι γεωτρητικές εργασίες στα μπλοκ του Ιονίου και της Δυτικής Ελλάδας, και αργότερα, την περίοδο 2025-2028, στις μεγάλες θαλάσσιες παραχωρήσεις. Έρευνες για υδρογονάνθρακες διεξάγονται επίσης και σε τέσσερα χερσαία μπλοκ (Ιωαννίνων, Άρτας-Πρέβεζας, Αιτωλοακαρνανίας και Βορειοδυτικής Πελοποννήσου).

Εκτιμήσεις της Ελληνικής Διαχειριστικής Αρχής Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ) είχαν αναφέρει ότι τα εκτιμώμενα δυνητικά αποθέματα αερίου από 30 πιθανούς θαλάσσιους στόχους σε Ιόνιο και περιοχές δυτικά και νότια της Κρήτης μπορεί να φτάσουν τα 12 με 15 δισ. βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου. Σήμερα, οι μόνες περιοχές στις οποίες παράγεται πετρέλαιο και φυσικό αέριο στην ελληνική επικράτεια είναι στον Πρίνο και τη Νότια Καβάλα όπου δραστηριοποιείται η Energean Oil & Gas.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider