Ρύποι CO2: Ένα στοίχημα δισεκατομμυρίων για τις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ρύποι CO2: Ένα στοίχημα δισεκατομμυρίων για τις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας
Ποιά καύσιμα θα επιλέξουν οι ενεργειακοί κολοσσοί;

Οι ενεργειακοί κολοσσοί καλούνται να κερδίσουν το σύστημα της μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και προχωρούν σε δαπάνες δισεκατομμυρίων, ενώ αναγνωρίζουν το ρόλο του φυσικού αερίου ως μεταβατικού καυσίμου στις καθαρές μορφές ενέργειας.

Προς αυτή την κατεύθυνση, η DTE Energy, μία από τις μεγαλύτερες αμερικανικές επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών κοινής ωφέλειας υποσχέθηκε τον περασμένο μήνα να μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Και τώρα έχει βάλει το μεγάλο στοίχημα για το φυσικό αέριο.

Το χρηματιστήριο της Ντιτρόιτ συμφώνησε να αγοράσει ένα σύστημα συλλογής αερίου και αγωγού στη Λουιζιάνα, μια δαπάνη ύψους 2,25 δισ. δολαρίων. Η επένδυση αυτή αναμένεται ότι θα εκσυγχρονίσει το υπάρχον δίκτυο φυσικού αερίου της DTE και θα ενισχύσει την ικανότητά της να προμηθεύει την ακτή του Κόλπου.

Το γεγονός ότι η DTE δεσμεύεται να μειώσει τις εκπομπές από τη μία πλευρά ενώ ταυτόχρονα διπλασιάζει τα ορυκτά καύσιμα υπογραμμίζει τον τρόπο με τον οποίο οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας εξακολουθούν να βλέπουν το φυσικό αέριο ως πυρήνα της επιχείρησής τους, ακόμη και αν υπόσχονται να λάβουν μέτρα για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Τη στιγμή που τα φωτοβολταϊκά και η ηλιακή ενέργεια έχουν καταστεί αρκετά φθηνά για να ανταγωνιστούν τα ορυκτά καύσιμα, οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας λένε ότι θα χρειαστούν φυσικό αέριο για να διατηρήσουν τα ηλεκτρικά δίκτυα σταθερά για τα επόμενα χρόνια.

«Οι ΗΠΑ κάνουν μια αποφασιστική στροφή προς την καθαρή ενέργεια και το φυσικό αέριο θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο σε αυτό», δήλωσε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της DTE Jerry Norcia σε τηλεδιάσκεψη. «Οι μεγάλες επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές και υποδομές φυσικού αερίου επιτρέπουν τη μετάβαση σε ένα καθαρότερο ενεργειακό μέλλον».

Οι επενδυτές ήταν λιγότερο ενθουσιασμένοι από την εξαγορά, με τις μετοχές να υποχωρούν έως και 2,9%, τη μεγαλύτερη υποχώρηση από τον. Η συμφωνία πυροδότησε ανησυχίες σχετικά με την έκθεση της DTE στην Indigo, η οποία είναι ο κύριος προμηθευτής φυσικού αερίου στο σύστημα, και οι επενδυτές υιοθετούν μια προσεκτική προσέγγιση, ανέφερε ο αναλυτής της Guggenheim Securities LLC Shahriar Pourreza σε σημείωμα στους πελάτες.

Τον περασμένο μήνα, μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της Αμερικής, η NextEra Energy Partners LP, έβαλε το δικό της μεγάλο στοίχημα για το φυσικό αέριο συμφωνώντας να αγοράσει τη Meade Pipeline, ένα deal αξίας περίπου 1,37 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της NextEra, Jim Robo, είπε στους αναλυτές μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας ότι «βλέπω τους αγωγούς φυσικού αερίου ως καθαρή ενέργεια».

Με πληροφορίες από το Bloomberg.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider