Τα 5 επαγγέλματα που «ανθίζουν» από τη νομιμοποίηση της κάνναβης

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Τα 5 επαγγέλματα που «ανθίζουν» από τη νομιμοποίηση της κάνναβης
Σε μεγαλοεργοδότη εξελίσσεται η βιομηχανία της κάνναβης. Το 2017 ο αριθμός των θέσεων εργασίας στη βιομηχανία της μαριχουάνας αυξήθηκε κατά 445%, υπερβαίνοντας αυτές του κλάδου της  τεχνολογία (254%) και της υγειονομικής περίθαλψης (70%), σύμφωνα με το ZipRecruiter.

Πριν από έξι χρόνια, η ψυχαγωγική χρήση μαριχουάνας ήταν παράνομη και στις 50 πολιτείες των ΗΠΑ για σχεδόν έναν αιώνα. Μετά τις ενδιάμεσες εκλογές του 2018 όμως, οποιοσδήποτε άνω των 21 ετών μπορεί να καταναλώνει νόμιμα μαριχουάνα σε 10 πολιτείες της χώρας. Συνολικά, 33 κράτη κατά τα τελευταία 22 χρόνια έχουν περάσει κάποια μορφή νομιμοποίησης της μαριχουάνας, είτε για ιατρική είτε για ψυχαγωγική χρήση.

Παρά τη συνεχιζόμενη ομοσπονδιακή απειλή η βιομηχανία μαριχουάνας των ΗΠΑ ύψους 8,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων φαίνεται ότι θα αναπτυχθεί τόσο γρήγορα όσο θα επιτρέψει ο νόμος. Μαζί με την ανάπτυξή της μάλιστα θα δημιουργήσει εξίσου γρήγορα και νέες θέσεις εργασίας

Σύμφωνα με το New Frontier Dataη εν λόγω βιομηχανία αναμένεται μέχρι το 2020 να δημιουργήσει 250.000 νέες θέσεις εργασίας. Το 2017 ο αριθμός των θέσεων εργασίας στη βιομηχανία της μαριχουάνας αυξήθηκε κατά 445%, υπερβαίνοντας αυτές του κλάδου της τεχνολογία (254%) και της υγειονομικής περίθαλψης (70%), σύμφωνα με το ZipRecruiter.

Η βιομηχανία αναζητά εργαζομένους σε όλο το φάσμα των εργασιών, από λογιστές και πωλητές μέχρι καλλιεργητές και ειδικούς στην τεχνολογία. Καθώς μάλιστα η βιομηχανία αναπτύσσεται τόσο πολλαπλασιάζονται και οι ευκαιρίες. Η Καλιφόρνια, το Κολοράντο και η Ουάσιγκτον καταγράφουν σήμερα την μεγαλύτερη ζήτηση εργαζομένων και αυτό θα διευρύνεται όσο εξαπλώνεται η νομιμοποίηση.

Παρότι ο συνολικός αριθμός των θέσεων εργασίας που σχετίζονται με την καλλιέργεια μαριχουάνας εξακολουθεί να είναι πολύ μικρότερος από άλλους, πολύ παλαιότερους κλάδους, αρχίζει να περιλαμβάνει θέσεις που πριν την νομιμοποίηση δεν υπήρχαν, προσφέροντας στους επιχειρηματίες τη δυνατότητα να σταδιοδρομήσουν σε μια εντελώς διαφορετική καριέρα.
Μιας και η νομιμοποίηση εξαρτάται από το κράτος μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποια ένωση ή άλλος φορέας που να προσφέρει άδειες, εκπαίδευση και κατάρτιση, όσο αυξάνουν όμως οι απαιτήσεις δεν αποκλείεται να συσταθεί κάτι αντίστοιχο. Όσο για τις θέσεις εργασίας οι παρακάτω πέντε κρίνονται ως «μεγάλες ευκαιρίες καριέρας» με καλές προοπτικές και φυσικά απολαβές

Πρόκειται για εργασία μερικής απασχόλησης, αφού οι κλαδευτές καλούνται κατά το διάστημα της συγκομιδής για να αφαιρέσουν τα μπουμπούκια από τους μίσχους και τα φύλλα τα οποία στη συνέχεια θα επεξεργαστούν.

Αν ωστόσο πρόκειται για μεγάλη επιχείρηση θα μπορούσε η θέση να είναι και πλήρους απασχόλησης. Ιδιαίτερη ειδίκευση δεν απαιτείται αλλά οι επαγγελματίες του κλάδου θα πρέπει να είναι πάνω από 21 ετών για να μπορέσουν να πάρουν την ειδική άδεια. 

Οι κλαδευτές ωστόσο είναι οι πρώτοι απασχολούμενοι της βιομηχανίας της κάνναβης που μπορεί να αντικατασταθούν από τις μηχανές στο μέλλον. 

Μέσος μισθός: 12,25 έως 14 δολάρια την ώρα.
 

Η νόμιμη μαριχουάνα πωλείται σε ποικιλία μορφών, μεταξύ αυτών είναι τα έλαια, οι τσίχλες, οι καραμέλες, οι λοσιόν, το τσάι, τα χάπια και τα αρώματα.

Ο διευθυντής «εργαστηρίου» επιβλέπει την παραγωγή των ελαίων και των συμπυκνωμάτων των φυτών ώστε να είναι εντάξει για να χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή των παραπάνω προϊόντων.

Αυτό σημαίνει ότι είναι υπεύθυνος για την λειτουργία του εργαστηρίου, την διαχείριση του προσωπικού που απασχολείται σε αυτό και την διατήρηση των αυστηρών επιστημονικών πρωτοκόλλων.

Γι αυτό και η εργασία απαιτεί συγκεκριμένες δεξιότητες. Χημικοί με διδακτορικά, ή πρώην εργαζόμενοι φαρμακευτικών εργαστηρίων κρίνονται κατάλληλοι γι' αυτές τις δουλειές. Αυτές οι θέσεις μάλιστα πληρώνονται αρκετά καλά

Ο μέσος μισθός για εξειδικευμένους επαγγελματίες κυμαίνεται από 72.000 έως 191.000 δολάρια το χρόνο

Μερικές φορές η διαχείριση ενός καταστήματος μαριχουάνας μοιάζει με τη διαχείριση οποιουδήποτε άλλου καταστήματος λιανικής: πρέπει να διαχειριστείτε το προσωπικό, να κάνετε απογραφή, να διασφαλίσετε μια υγιή κι επαγγελματική ατμόσφαιρα. Μόνο που όλα τα παραπάνω γίνονται λίγο πιο σύνθετα εξαιτίας της φύσης του προϊόντος.

Καθήκον του «υπεύθυνου καταστήματος» είναι όλοι οι εργαζόμενοι να είναι σύννομοι και όλοι οι χρήστες που μπαίνουν στο κατάστημα να είναι άνω των 21 ετών. Σε περίπτωση δε, που είναι κατάστημα που πουλά ιατρική κάνναβη να έχουν όλοι οι πελάτες τα απαραίτητα ιατρικά έγγραφα. 

Σε περίπτωση που κάτι από τα παραπάνω δεν διασφαλίζεται το μαγαζί θα μπορούσε να κλείσει από την μια ημέρα στην άλλη. Γι αυτό και το πόστο αυτό απαιτεί την εμπειρία διαχείρισης μιας οιασδήποτε επιχείρησης λιανικής πώλησης, όπως ένα κατάστημα ενδυμάτων ή κοσμημάτων.

Μέσος μισθός: Από 56.000 έως 98.000 δολάρια ετησίως.

Όπως ο φαρμακοποιός, ο μπάρμαν έτσι και ο budtender είναι κάτι σαν τον «οικοδεσπότη» εκεί που η βιομηχανία μαριχουάνας συναντά τον καταναλωτή.

Από πίσω από τον πάγκο τους, οι budtenders  ελέγχουν τα δελτία ταυτότητας και τις κάρτες συνταγών, παρακολουθούν τις πωλήσεις κάνναβης και - το πιο σημαντικό - βοηθούν τους πελάτες να κατανοήσουν το προϊόν και πώς πρέπει να το χρησιμοποιούν.

Παρόλο που θα πρέπει να μάθουν τα πάντα γύρω από τα προϊόντα κάνναβης, η προηγούμενη εμπειρία δεν κρίνεται απαραίτητη. Πολλά φαρμακεία προσφέρουν εκπαίδευση κατά τη διάρκεια της εργασίας και οι budtenders έχουν και δυνατότητες εξέλιξης στον κλάδο. 

Μέσος μισθός: Από 13,25 έως 16 δολάρια την ώρα
 

Όσοι δραστηριοποιούνται ήδη στον κλάδο συνομολογούν ότι η καλλιέργεια υγιούς μαριχουάνας είναι τέχνη και επιστήμη μαζί.  Όλες οι επιχειρήσεις τέτοιου τύπου ανεξαρτήτως μεγέθους, χρειάζονται έναν διευθυντή καλλιέργειας, ο οποίος θα επιβλέπει την φύτευση, την κλωνοποίηση, το μπόλιασμα, το πότισμα και τη διαχείριση των παρασίτων. Σε μεγαλύτερες επιχειρήσεις, οι διευθυντές καλλιέργειας έχουν την ευθύνη διαχείρισης μιας ομάδας καλλιεργητών και η θέση συνήθως απαιτεί συχνή επικοινωνία με τις αρχές για να διασφαλιστεί η συμμόρφωση με το εκάστοτε νομοθετικό πλαίσιο. 

Απαραίτητο υπόβαθρο γι αυτή τη θέση είναι η κηπουρική ή η γεωργία. Φυσικά η εξοικείωση με την καλλιέργεια της κάνναβης προτιμάται, αλλά πολλοί εργοδότες δεν διστάζουν να προσλάβουν κάποιον με πείρα στη διαχείριση μεγάλων θερμοκηπίων ακόμα κι αν σ αυτά δεν καλλιεργούνταν κάνναβη. 

Μέσος μισθός για ειδικευμένους επαγγελματίες: 88.000 έως 250.500 δολάρια το χρόνο.
 

Προηγούμενο
Επόμενο

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

20:40

Συνάντηση Χρυσοχοΐδη - Γκίλφοϊλ: Τι συζήτησαν

20:29

Μελόνι: Εφικτή η διαχείριση των μεταναστευτικών ροών - Προτεραιότητα στη νομιμότητα

20:16

Theon: Συμφωνία ρεκόρ 1 δισ. ευρώ για την προμήθεια 100.000 συστημάτων νυχτερινής όρασης για τον γερμανικό στρατό

20:14

Τσιάρας: Με διάλογο μπορούμε να τα λύσουμε όλα - Η κυβέρνηση δίπλα στους αγρότες

20:08

Τραμπ: Κατηγορεί για «προδοσία» τα ΜΜΕ που διερωτώνται για την υγεία του

20:00

Paramount vs Netflix: Η ιστορία επαναλαμβάνεται στη μεγαλύτερη σύγκρουση του Χόλιγουντ

19:56

Η Ουκρανία έπληξε δεξαμενόπλοιο του «σκιώδους στόλου» της Ρωσίας στη Μαύρη Θάλασσα

19:48

Σπύρος Θεοδωρόπουλος: Η Ελλάδα ούτε έδωσε, ούτε δίνει σημασία στον αγροτικό τομέα – Το παράδειγμα της Ολλανδίας

19:40

Ακτή Βουλιαγμένης: 4 δεσμευτικές προσφορές για τη μίσθωσή της

19:30

Ελαιοπαραγωγοί: Από 1η Μαΐου 2026 η Α’ φάση ψηφιακής παρακολούθησης διακίνησης αποθεμάτων

19:20

Γεωργιάδης: Ήταν σκάνδαλο γιατρών η Novartis

19:11

Ευρωαγορές: Ήπιες διακυμάνσεις με το βλέμμα στην Fed - «Άλμα» 14% για την Delivery Hero

19:07

Mevaco: Νέα σύμβαση 6,5 εκατ. ευρώ για παραγωγή μεταλλικών βάσεων Φ/Β Πάρκου στην Βόρεια Ελλάδα

19:01

Πανελλήνιες 2026: Ανακοινώθηκαν οι συντελεστές Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής

18:56

Συμφωνία Ιταλίας - Amazon Italia να καταβάλει η τελευταία 723 εκατ. ευρώ στο δημόσιο

18:55

Παπαθανάσης: Για πρώτη φορά η Ελλάδα έχει ένα Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης ύψους 22,4 δισ. ευρώ

18:51

Ideal Holdings: Δωρεάν διάθεση 253.000 ιδίων μετοχών σε 10 δικαιούχους

18:50

Κυβέρνηση Όρμπαν: Δεν θα δεχτούμε «ούτε έναν μετανάστη»

18:49

Παπαστεργίου: Προς ψήφιση στη Βουλή το νομοσχέδιο για το ΑΙ εργοστάσιο «Pharos»

18:46

Ενισχύσεις 3,8 δισ. ευρώ για τους αγρότες στο 2025 - Ποιες πληρωμές απομένουν

18:33

Επικοινωνία Τραμπ με Μακρόν, Μερτς και Στάρμερ για την Ουκρανία

18:26

Κύκλοι ΥΠΕΝ: Πλήρης δικαίωση Μητσοτάκη η πρόταση Κομισιόν για αναβάθμιση των ενεργειακών υποδομών της ΕΕ

18:24

ΧΑ: Οριακές απώλειες σε υποτονικό κλίμα, εν αναμονή Fed

18:20

ΑΔΜΗΕ: Στα 344,8 εκατ. ευρώ τα έσοδα 9μηνου - Στα 242,3 εκατ. τα EBITDA

18:16

Παπασταύρου για CCS: Συμβάλλει στην απανθρακοποίηση της βιομηχανίας, χωρίς μείωση της ανταγωνιστικότητας

18:08

Κυρανάκης: Διαγωνισμός για 15 νέους συρμούς του μετρό ως τον Φεβρουάριο

18:00

ΕΔΕΥΕΠ: Σύσταση επιτροπής παρακολούθησης για το στρατηγικό έργο αποθήκευσης CO2 στον Πρίνο

17:53

Μητσοτάκης για κατάργηση προσωπικής διαφοράς: Τέλος το «παίρνω αύξηση αλλά δεν τη βλέπω»

17:46

Θεοχάρης: Η Ελλάδα αναδεικνύεται σε αναδυόμενο ενεργειακό και επενδυτικό κόμβο της ΝΑ Ευρώπης

17:43

Ιαπωνία: Σεισμός 5,7 Ρίχτερ στην επαρχία Χοκάιντο

gazzetta
gazzetta reader insider insider