Η Ελλάδα στο επίκεντρο των ευρωπαϊκών ηλεκτρικών διασυνδέσεων

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η Ελλάδα στο επίκεντρο των ευρωπαϊκών ηλεκτρικών διασυνδέσεων
Στην επόμενη φάση της αξιολόγηση του ENTSO-E πέρασαν έργα διασυνδέσεων της Ελλάδας με την Αφρική ενώ παρέμειναν στη λίστα και άλλα σημαντικά έργα διασύνδεσης στο Kεντρικό Αιγαίο, αλλά και πρότζεκτ αποθήκευσης ενέργειας.

Προβιβάστηκαν στην επόμενη φάση αξιολόγησης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού των Διαχειριστών Συστημάτων Ηλεκτρικής Ενέργειας (ENTSO-E) έργα ηλεκτρικών διασυνδέσεων ελληνικού ενδιαφέροντος.

Ειδικότερα, στη λίστα του Οργανισμού με τις προωθούμενες ηλεκτρικές διασυνδέσεις (η οποία αποτελεί προάγγελο του δεκαετούς προγράμματος ανάπτυξης για την περίοδο ως το 2030), περιλαμβάνονται 174 έργα, ενώ των οποίων αρκετά αφορούν την Ελλάδα.

Ανάμεσά τους διακρίνονται δύο έργα για τη διασύνδεση της χώρας μας με την Αίγυπτο. Η προοπτική ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας Αιγύπτου, έχει έρθει πολλάκις στο προσκήνιο τα τελευταία χρόνια. Το πρώτο (Greece Africa PowerInterconnector) προβλέπει την πόντιση καλωδίου το οποίο θα συνδέει το λιμάνι της Μάρσα Ματρούχ με τον Αθερινόλακκο της Κρήτης και προωθείται από την εταιρεία «Κυκλαδικά Μελτέμια», του ελληνικών συμφερόντων ομίλου Eunice.

Το δεύτερο έργο προτείνεται από την εταιρεία Elica του ομίλου Κοπελούζου και το καλώδιο ακολουθεί τη διαδρομή Ras Ghareb-Nile West- Wadi El Natroon- Acharnes. Η σχέση του ελληνικού ομίλου με την Αίγυπτο είναι παλιά. Πριν από μια δεκαετία είχαν επιχειρηθεί να μπουν τα θεμέλια της συνεργασίας με την κρατική εταιρεία ηλεκτρισμού της Αιγύπτου Egyptian Electricity Holding Company (E.E.H.C.), για την υλοποίηση ενός τιτάνιου έργου που περιελάμβανε την εγκατάσταση αιολικών πάρκων 3.000 Μεγαβάτ στην περιοχή του Σουέζ. Στόχος τότε ήταν η περισσότερη παραγόμενη ενέργεια να καταναλώνονταν εντός της Αιγύπτου και η υπόλοιπη (περί τα 1.000 Μεγαβάτ) θα εξάγονταν, μέσω υποθαλάσσιου καλωδίου (σύνδεση μέσω Κρήτης και Πελοποννήσου), στην Ελλάδα με το …βλέμμα στην Ευρωπαϊκή αγορά.

Μια άλλη πρόταση που πέρασε την πρώτη αξιολόγηση του ENTSO-E είναι και η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας - Λιβύης (Λινοπεράματα - Τομπρούκ), η οποία είχε περιληφθεί και στο προηγούμενο δεκαετές πρόγραμμα ανάπτυξης του Οργανισμού, του 2018 από την GreenPower 2020.

Όσο για το περιβόητο έτερο έργο της Eunice, το Southern Aegean Interconnector, το οποίο επιχειρεί εδώ και χρόνια να υλοποιήσει ο όμιλος, περιλαμβάνει την εγκατάσταση ανεμογεννητριών σε 23 βραχονησίδες του Αιγαίου και τη διασύνδεσή τους με την Κω, την Κρήτη και την Αττική (σε πιθανό συνδυασμό και με τον Euroasia) με επίκεντρο τη νήσο Λέβιθα, έργο ενταγμένο και στο προηγούμενο δεκαετές του Οργανισμού.

Η λίστα του ENTSO-E περιλαμβάνει ακόμη τα έργα του ΑΔΜΗΕ για τη μικρή και μεγάλη διασύνδεση της Κρήτης (μέσω Πελοποννήσου και Αττικής αντίστοιχα) με το ηπειρωτικό ηλεκτρικό σύστημα της χώρας, καθώς επίσης και τη διασύνδεση Ελλάδας - Βουλγαρίας . Επίσης, περιλαμβάνει και τον EuroasiaInterconnector, έργο το οποίο έχει απενταχθεί από τη λίστα των έργων κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος (PCI).

Ακόμη, από τον ευρωπαϊκό κατάλογο δεν λείπουν και τα έργα αποθήκευση ενέργειας όπως είναι το πρότζεκτ της «ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή» για αντλησιοταμίευση στην Αμφιλοχία. Έκπληξη αποτελεί ένα νέο έργο της Eunice για εγκατάσταση μπαταριών ιόντων λιθίου στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας, στην Πτολεμαΐδα, ισχύος 250 μεγαβάτ. Στόχος είναι η πράσινη ενέργεια που θα παράγεται, να αποθηκεύεται όταν η ζήτηση ενέργειας είναι χαμηλή, ώστε να είναι διαθέσιμη για κατανάλωση τις ώρες αιχμής.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider