Το πράσινο φως για την επαναλειτουργία μετά από 10 χρόνια, της Σχολής Ξεναγών Θεσσαλονίκης έδωσε σήμερα ο υφυπουργός Τουρισμού, κ. Μάνος Κόνσολας, υπογράφοντας την σχετική απόφαση για την έναρξη του πρώτου εκπαιδευτικού έτους της σχολής

Η έναρξη των μαθημάτων θα γίνει στις 3 Φεβρουαρίου και η ολοκλήρωση του εκπαιδευτικού έτους στις 30 Ιουνίου 2020. Να υπενθυμίσουμε ότι χθες ανακοινώθηκαν τα ονόματα των επιτυχόντων, που θα φοιτήσουν στη Σχολή Ξεναγών Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για τα οριστικά αποτελέσματα των επιτυχόντων και επιλαχόντων της δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, τα οποία έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του υπουργείου Τουρισμού και στη Σχολή Ξεναγών Θεσσαλονίκης. Το ενδιαφέρον ήταν πολύ μεγάλο, καθώς σύμφωνα με την προϊσταμένη της Σχολής, Περσεφόνη Τρίχα, 1.036 άτομα έκαναν αίτηση για να φοιτήσουν στη σχολή, εκ των οποίων πέτυχαν 40 (28 άτομα προέρχονται από την Δευτεροβάθμια εκπαίδευση και 12 είναι απόφοιτοι πανεπιστημίου). Στο σύνολο των αιτήσεων, το 16,5% προερχόταν από άνδρες και το 83,5% από γυναίκες.

«Η λειτουργία της Σχολής Ξεναγών Θεσσαλονίκης αποτελούσε πάγιο και διαχρονικό αίτημα, που έγινε πράξη με παρέμβαση και πρωτοβουλία της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Τουρισμού, ξεπερνώντας όλα τα εμπόδια που υπήρχαν για τη λειτουργία της Σχολής Ξεναγών. Σήμερα, υπογράψαμε επίσης και την έναρξη του εκπαιδευτικού έτους για τη δεύτερη σειρά εισαγωγής στη Σχολή Ξεναγών Αθήνας. Στόχος μας στο Υπουργείο είναι η διεύρυνση των εκπαιδευτικών δομών και σε άλλες περιοχές με αυξημένο τουριστικό ενδιαφέρον καθώς και η αναβάθμισή τους που θα έρθει με ένα νόμο τομή για την τουριστική εκπαίδευση στη χώρα», ανέφερε σε δήλωσή του ο υφυπουργός Τουρισμού.

Να υπενθυμίσουμε πως η  η Σχολή Ξεναγών Θεσσαλονίκης λειτούργησε για πρώτη φορά το 1955. Ωστόσο στις 21 Ιανουαρίου το 2011, οι σπουδαστές έδωσαν εξετάσεις στο τελευταίο μάθημα, και μετά η Σχολή Ξεναγών Θεσσαλονίκης έκλεισε και δεν ξαναλειτούργησε μέχρι σήμερα. Για την ιστορία, οι Σχολές Ξεναγών μπαίνουν ξανά σε λειτουργία από το 2017, με κοινή Απόφαση των Υπουργών Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων και Τουρισμού. Πρώτη ανοίγει το 2017 η Σχολή Ξεναγών της Αθήνας και τώρα θα ανοίξει της Θεσσαλονίκης. Κατά το ενδιάμεσο χρονικό διάστημα, δόθηκε η δυνατότητα απόκτησης διπλώματος ξεναγού, μέσω των ταχύρρυθμων προγραμμάτων, μόνο σε πτυχιούχους των Τμημάτων Αρχαιολογίας, Ιστορίας και άλλων συναφών Πανεπιστημιακών Σχολών.

Παράλληλα διαφαίνονται νέες προοπτικές για ένταξη των σπουδών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση αφού σύμφωνα με παλαιότερες ανακοινώσεις του κ. Κόνσολα, ετοιμάζεται η ενσωμάτωση και η ανωτατικοποίηση των Σχολών Ξεναγών και των ΑΣΤΕ μέσω ενός Ιδρύματος Ανώτατης Εκπαίδευσης του υπουργείου Τουρισμού, εστιάζοντας στην εξειδίκευση για την απόκτηση εφοδίων που απαιτεί η τουριστική αγορά σήμερα, αλλά και στο άμεσο μέλλον.