Ολοκληρώθηκε η συζήτηση για τον Προϋπολογισμό

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ολοκληρώθηκε η συζήτηση για τον Προϋπολογισμό

Με την ομιλία του πρωθυπουργού, κ.Τσίπρα, ολοκληρώθηκε η συζήτηση για τον Προϋπολογισμό. Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «ο Προϋπολογισμός είναι μια δύσκολη άσκηση για εμάς για αναδιανομή πόρων σε συνθήκες δημοσιονομικής στενότητας». Για τη συμφωνία με τους δανειστές επεσήμανε ότι «πετύχαμε μια συμφωνία που δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ήταν συμβιβασμός». Αναφορικά με την πορεία της οικονομίας και την κριτική από την Αντιπολίτευση, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι διαψεύστηκαν σενάρια περί εξόδου από το ευρώ και περαιτέρω ύφεσης. Συγκεκριμένα, είπε ότι το «όχι» του δημοψηφίσματος δεν οδήγησε τη χώρα εκτός ευρώ αλλά ενίσχυσε τη διαπραγματευτική θέση της χώρας και οδήγησε σε συμφωνία με καλύτερους όρους.

Ακόμη η επιβολή τραπεζικών περιορισμών, όπως ανέφερε ο κ. Τσίπρας, «δεν οδήγησε σε κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος ούτε σε κούρεμα των καταθέσεων» και πρόσθεσε ότι με τους χειρισμούς της κυβέρνησης γλιτώσαμε 19 δισ. χρέος.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στις εκλογές υπογραμμίζοντας ότι αυτές δεν καθήλωσαν την οικονομία αλλά δημιούργησαν μια σταθερή κυβέρνηση ενώ ανέκαμψαν γρήγορα οι δείκτες εμπιστοσύνης και οικονομικού κλίματος.

Για την προστασία της πρώτης κατοικίας, ανέφερε ότι εξασφαλίστηκε η απόλυτη προστασία του 25% των οφειλετών ενώ το 35% έχει τη δυνατότητα κουρέματος δανείου.

Ακόμη, ο πρωθυπουργός είπε ότι η ύφεση για το 2015 ήταν μηδενική ενώ η κατανάλωση, οι εξαγωγές και η απασχόληση αυξήθηκαν ελαφρώς δημιουργώντας προσδοκίες για θετικούς ρυθμούς μεγέθυνσης το β’ εξάμηνο του 2016.

Φοροδιαφυγή και περιουσιολόγιο

«Η πάταξη της φοροδιαφυγής είναι θέμα πολιτικής βούλησης. Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί επικεντρώνονται σε υποθέσεις οικονομικού εγκλήματος», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

«Δεκάδες υποθέσεις οδηγούνται στον εισαγγελέα. Ελέγχονται όλες οι λίστες παλιές και νέες και πάνε εκεί που πρέπει και όχι σε κάποια συρτάρια», πρόσθεσε. Ως προς αυτό, επεσήμανε ότι εισάγεται ένα σύγχρονο σύστημα διασταύρωσης καθαρής περιουσίας με τα δηλωθέντα εισοδήματα σε βάθος 15ετίας ενώ προωθείται νομοσχέδιο για εθελοντική αποκάλυψη κεφαλαίου σε εσωτερικό και εξωτερικό «για να μπορούν να πληρώσουν όσοι εκμεταλλεύθηκαν το καθεστώς ασυδοσίας των τελευταίων ετών», όπως ανέφερε.

Ο κ. Τσίπρας επεσήμανε ότι η κυβέρνηση προχωρά στην άμεση νομοθέτηση του περιουσιολογίου, το οποίο θα ισχύει από το Σεπτέμβριο του 2016 και με το οποίο οι φορολογικές αρχές θα μπορούν να παρακολουθούν διαχρονικά πως εξελίσσεται η περιουσιακή κατάσταση των πολιτών.

Ασφαλιστικό και συντάξεις

Ο κ. Τσίπρας άσκησε κριτική στον τρόπο που χειρίζονται τα Μέσα το ασφαλιστικό αναφέροντας ότι «τίποτα την τελευταία περίοδο δεν αναπαράγεται στα ΜΜΕ. Ξαφνικά κάποιοι ανακάλυψαν ότι υπάρχει φοροκαταιγίδα ενώ τα προηγούμενα ήταν καλύτερα όταν μιλάμε για 11 διαφορετικές μειώσεις συντάξεων τα τελευταία πέντε χρόνια».

«Ψηφίσαμε αυτή τη συμφωνία, η οποία περιλαμβάνει υποχρέωση μείωσης συνταξιοδοτικών δαπανών στο 1% του ΑΕΠ και όχι μείωση με οριζόντιες περικοπές.Το μεγαλύτερο μέρος εξοικονόμησης αυτής , δηλαδή το 0,6% από το 1%, έχει ήδη επιτευχθεί με κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων. Άρα μένει το 0,4% που μπορεί να βρεθεί με κοινωνική μέριμνα χωρίς νέες περικοπές", σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Οι προοπτικές ανάπτυξης

Ο δημοσιονομικός χώρος που δημιουργείται ισούται με 20 δισ. ευρώ, ανέφερε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε ότι «μέχρι το 2018, θα αξιοποιηθεί για διόρθωση κοινωνικών αδικιών και για μετριασμό των συνεπειών της ύφεσης».

«Η ανακεφαλαιοποίηση και η αναβάθμιση από οίκους θα ανοίξουν το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης μειώνοντας το κόστος εξεύρεσης κεφαλαίων για τις τράπεζες», δήλωσε ο κ. Τσίπρας ενώ πρόσθεσε ότι «δημιουργείται κλίμα εμπιστοσύνης για επιστροφή των ελληνικών καταθέσεων».

Προς αυτή την κατεύθυνση υλοποιείται και το εθνικό σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης, η αναβάθμιση του ρόλου συνεταιριστικών τραπεζών και η δημιουργία αναπτυξιακής τράπεζας, τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider