Τι περιλαμβάνει το διάγγελμα του Πρωθυπουργού στις 19:30 - Σκληρό lockdown έως τις 21 Φεβρουαρίου εισηγήθηκαν οι λοιμωξιολόγοι

Μαρία Νταλιάνη
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τι περιλαμβάνει το διάγγελμα του Πρωθυπουργού στις 19:30 - Σκληρό lockdown έως τις 21 Φεβρουαρίου εισηγήθηκαν οι λοιμωξιολόγοι
Lockdown τύπου Μαρτίου προτείνει η Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, τα μέτρα θα ισχύσουν από τα χαράματα της Πέμπτης 11 Φεβρουαρίου. Ο περιορισμός της κυκλοφορίας θα παραμείνει από τις 21.00 έως τις 05.00 τα ξημερώματα.

Σκληρό lockdown δύο εβδομάδων στην Αττική, φέρεται να εισηγήθηκε η Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων που συνεδρίασε εκτάκτως το απόγευμα και εξέτασε την κατάσταση και τις αντοχές της Αττικής στην οποία ζουν περίπου 4 εκατομμύρια άνθρωποι.

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα απευθυνθεί στους πολίτες με τηλεοπτικό μήνυμα, στις 19:30 προκειμένου να εξηγήσει τους λόγους λήψης αυστηρών μέτρων αυτή την χρονική στιγμή.

Τα μέτρα θα ισχύσουν από τα χαράματα της Πέμπτης 11 Φεβρουαρίου έως τα χαράματα της Δευτέρας 22 Φεβρουαρίου στο λεκανοπέδιο της Αττικής.

Το lockdown θα είναι αντίστοιχο με αυτό του Μαρτίου, δηλαδή τα καταστήματα θα είναι κλειστά, χωρίς τη δυνατότητα click away, ενώ θα λειτουργούν μόνο σούπερ μάρκετ, φαρμακεία, καταστήματα τροφίμων και βενζινάδικα. Τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά. Ο περιορισμός της κυκλοφορίας θα ισχύει όπως και σήμερα από τις 21.00 και τις 05.00 τα ξημερώματα, ενώ τις υπόλοιπες ώρες θα γίνεται με sms.

Κλειστές θα είναι εκκλησίες, κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής, ενώ, όπως και στο πρώτο lockdown, καταστήματα οπτικών και βαρυκοΐας, θα πωλούν μόνο είδη πρώτης ανάγκης με ραντεβού. Επίσης, αναμένεται να αυξηθεί το ποσοστό της εξ αποστάσεως εργασίας.

Η επιτροπή κατέληξε στην εισήγηση για την Αττική με 16 ψήφους υπέρ και 8 λευκά.

Είχε προηγηθεί έκτακτη σύσκεψη που συγκάλεσε στο Μαξίμου ο Πρωθυπουργός στις 13:30.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μαζί με τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά, και τον Πρόεδρο του ΕΟΔΥ Παναγιώτη Αρκουμανέα καθώς και τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, ο οποίος είναι σε ανοιχτή γραμμή με την Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων, εξέτασαν τα κρίσιμα στοιχεία με την ραγδαία άνοδο κρουσμάτων και εισαγωγών στα νοσοκομεία της Αθήνας.

Επί τάπητος τέθηκαν το κλείσιμο των σχολείων και του λιανεμπορίου, ο περιορισμός της κινητικότητας στις απολύτως απαραίτητες (σούπερ μάρκετ, φαρμακεία) και τις κυκλοφορίας από τις 18:00 και τις καθημερινές.

Νωρίτερα, ο υπουργός Υγείας σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Open έριξε τη «βόμβα», λέγοντας ότι η δική του εισήγηση θα είναι καθολικό lockdown τύπου Μαρτίου, δημιουργώντας «ηλεκτρικό κύμα» σε άλλους υπουργούς που εκείνη την ώρα έδιναν επίσης συνεντεύξεις για θέματα της αρμοδιότητάς του όπως ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης.

«Δεν δικαιούμαστε να κάνουμε τίποτα λιγότερο από αυτό που προστάζει η ανάγκη. Άρα λοιπόν η δική μου, εικόνα με βάση τα στοιχεία αυτά και των ειδικών, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι θα πρέπει ενδεχομένως, αν και σήμερα τα στοιχεία είναι τέτοια, -θα περιμένουμε τον ΕΟΔΥ-, και η εισήγησή μου αν θέλετε στην Επιτροπή θα είναι, ένα πιο σύντομο, πιο σκληρό, οριζόντιο μέτρο» ήταν η πρόταση του κ. Κικίλια. Δηλαδή ένα lockdown τέτοιο ενδεχομένως όπως του προηγούμενου Μαρτίου, που θα μπορέσει να φέρει σύντομα αποτελέσματα και σύντομα να αποκλιμακώσει και να μαζέψει την κατάσταση» τόνισε ο υπουργός Υγείας.

Εντωμεταξύ, όπως έγινε γνωστό, ο πρωθυπουργός αύριο Τετάρτη θα δώσει συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ και στον Αλέξη Παπαχελά – μια συνέντευξη σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή, τόσο για το θέμα αντιμετώπισης της πανδημίας και τις αποφάσεις, τα μέτρα, την ενδυνάμωση των σχέσεων με το Ισραήλ, αλλά και την μεγάλη μεταρρύθμιση στον χώρο της Παιδείας. Το νομοσχέδιο Κεραμέως για αλλαγή τρόπου εισαγωγής και ειδικό σώμα φρούρησης στα ΑΕΙ, στο οποίο αντιδρά σφόδρα η αντιπολίτευση, εισήχθη σήμερα και ψηφίζεται Πέμπτη στην Ολομέλεια της Βουλής. Μάλιστα, δεν αποκλείεται την Πέμπτη η συζήτηση να ολοκληρωθεί με ομιλίες των πολιτικών αρχηγών και του πρωθυπουργού καθώς θεωρείται εμβληματική μεταρρύθμιση.

Οι παράμετροι

Η επιδείνωση των επιδημιολογικών στοιχείων που οφείλεται κυρίως στα νέα στελέχη «συνδυασμός» μεταλλάξεων, τα περίφημα variant όπως εξήγησε αναλυτικά ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας, του κορονοϊού τρομάζει την κυβέρνηση. Άλλωστε όπως είπε πρόσφατα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Ταραντίλης, στο ασφυκτικό πρέσινγκ των δημοσιογράφων της περασμένης Πέμπτης «τα δεδομένα αλλάζουν από ώρα σε ώρα. Και η δική μου εμπειρία έδειξε ότι συνήθως πιο γρήγορα αλλάζουν προς το χειρότερο, ενώ με πιο αργό ρυθμό προς το καλύτερο».

Διαβάστε επίσης:

Εισήγηση Κικίλια για καθολικό lockdown στην Αττική - Έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου

Έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου μετά την εισήγηση Κικίλια

Υπέρ καθολικού lockdown ο Αθ. Εξαδάκτυλος

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider