Συμφωνία Μητσοτάκη - Νετανιάχου: «Πράσινο» φως για τουρίστες από το Ισραήλ φέτος το καλοκαίρι

Μαρία Νταλιάνη
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Συμφωνία Μητσοτάκη - Νετανιάχου: «Πράσινο» φως για τουρίστες από το Ισραήλ φέτος το καλοκαίρι

Η δυνατότητα να έρθουν με «πράσινο διαβατήριο» (το πιστοποιητικό εμβολιασμού) τουρίστες από το Ισραήλ φέτος το καλοκαίρι, ανεξαρτήτως τι θα αποφασίσει τελικά η ΕΕ και το αίτημα της Ελλάδας να συμμετάσχει στις κλινικές δοκιμές του φαρμάκου EXO-CD24 που αναπτύσσει το ιατρικό Κέντρο Ichilov του Τελ Αβίβ κατά του κορονοϊού, είναι οι άμεσοι ‘καρποί’ της συμφωνίας Μητσοτάκη- Νετανιάχου. Το Ισραήλ είναι η πρώτη χώρα με την οποία η Ελλάδα προχωράει σε διμερή συμφωνία για τον τουρισμό με πιστοποιητικό εμβολιασμού. Άλλωστε το 2019 είχαν έρθει περίπου 715.000 ισραηλινοί για διακοπές στην χώρα μας, ενώ φέτος το στοίχημα είναι μεγαλύτερο.

Την ίδια στιγμή η Ελλάδα επιβεβαιώνει την αποφασιστικότητα να συνεργαστεί ακόμα περισσότερο με το Ισραήλ σε τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος όπως η αμυντική συνεργασία, η τεχνολογία και καινοτομία, η ενέργεια, και ο τουρισμός.

Μαζί στον Τουρισμό

Η επιλογή της κυβέρνησης να εμβαθύνει στην συνεργασία με το Ισραήλ αντανακλά άμεσα στην συμφωνία πενταετούς διάρκειας - και θα ανανεώνεται αυτομάτως - μεταξύ των Εθνικών Αρχών Τουρισμού Ελλάδας και Ισραήλ. Η συμφωνία που υπέγραψε χθες ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης με την ομόλογό του κ. Orit Farkash-Hacohen προβλέπει την ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με τα τουριστικά στατιστικά στοιχεία, την τουριστική πολιτική, την έρευνα και τις εξελίξεις στην παγκόσμια τουριστική αγορά και δημιουργεί προϋποθέσεις άμεσης συνεργασίας για τις ειδικές μορφές τουρισμού και για την ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με τις τουριστικές επενδύσεις, και τις επενδυτικές ευκαιρίες. Ελλάδα και Ισραήλ θα έχουν συντονισμένη εκπροσώπηση στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού, καθώς και άλλων διεθνών τουριστικών οργανισμών.

Όπως δήλωσε μάλιστα η κ. Farkash «η υπογραφή της Συμφωνίας για τον διεθνή τουρισμό είναι φάρος ελπίδας, τη στιγμή που οι ουρανοί είναι κλειστοί και οι διακοπές πολύ μακριά. Η Συμφωνία αποτελεί μια υπενθύμιση σε όσους απασχολούνται σε ολόκληρη την τουριστική βιομηχανία ότι εργαζόμαστε προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι θα ξανανοίξουν το συντομότερο δυνατό».

Το Ισραήλ σύμμαχος στην Ανατ. Μεσόγειο

Η αμυντική συμφωνία με το Ισραήλ, είναι άλλο πεδίο στο οποίο η Ελλάδα έχει επενδύσει τόσο διπλωματικά, όσο και με άλλες πρωτοβουλίες όπως το Διεθνές Κέντρο Εκπαίδευσης Πιλότων στην Καλαμάτα. Χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και πριν μεταβεί στο Ισραήλ τόνισε έστειλε μήνυμα προς την Τουρκία λέγοντας ότι «η Ελλάδα είναι παρούσα στις διερευνητικές επαφές με την Τουρκία για τον καθορισμό θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Σε αυτές τις επαφές η Ελλάδα προσέρχεται με ειλικρινή διάθεση, με συγκρατημένη αισιοδοξία, αλλά και με μηδενική αφέλεια. Η Ελλάδα απέδειξε έμπρακτα ότι οι σχέσεις καλής γειτονίας και ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου μπορούν να οδηγήσουν στην επίλυση διαφορών που χρονίζουν. Το πετύχαμε υπογράφοντας συμφωνία οριοθέτησης Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης με την Ιταλία και την Αίγυπτο». Ειδικά για το Κυπριακό, ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι η Ελλάδα στηρίζει ενεργά την πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα και προσδοκά να συγκαλέσει την άτυπη πενταμερή πολύ γρήγορα. Αμετακίνητη κοινή θέση Ελλάδας και Κύπρου παραμένει η κατάργηση του αναχρονιστικού συστήματος των εγγυήσεων και των επεμβατικών δικαιωμάτων στις αμιγώς κυπριακές υποθέσεις. Και φυσικά προαπαιτούμενο της επανένωσης αποτελεί η πλήρης και ταχεία απόσυρση των κατοχικών στρατευμάτων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider