Οι επιδιώξεις της Αθήνας από την συνάντηση Τσίπρα - Erdogan

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι επιδιώξεις της Αθήνας από την συνάντηση Τσίπρα - Erdogan

Με το προσφυγικό στην αντζέντα και με φόντο τα τρομοκρατικά χτυπήματα στο Παρίσι θα συναντηθεί σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας με τον τούρκο πρωθυπουργό Ahmet Davutoglu και τον τούρκο πρόεδρο Recep Tayyip Erdogan.

Συνοδευμόμενος από την κυβερνητική εκπρόσωπο Όλγα Γεροβασίλη, τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά αλλά και τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα, πραγματοποιεί επίσκεψη εργασίας στην Άγκυρα μετά από πρόσκληση που του απηύθυνε ο κ. Davutoglu κατά τη διμερή συνάντηση των δύο ηγετών, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Ο έλληνας πρωθυπουργός, ο οποίος είχε χθες τηλεφωνική επικοινωνία με τη Γερμανίδα καγκελάριο Angela Merkel, αναμένεται να θέσει στην τουρκική πλευρά το θέμα της δημιουργίας hot spot στην Τουρκία προκειμένου οι πρόσφυγες και οι μετανάστες να ελέγχονται στη γειτονική χώρα που είναι και η βασική πύλη εισόδου τους στο δρόμο προς την Ευρώπη, πριν περάσουν στην Ελλάδα.

Παράλληλα αναμένεται να ζητήσει οι πρόσφυγες να προωθούνται απευθείας από την Τουρκία στις ευρωπαϊκές χώρες μέσω του σχετικού προγράμματος μετεγκατάστασης, χωρίς να χρειαστεί να κάνουν το επικίνδυνο πέρασμα στην Ελλάδα. Για το λόγο αυτό και σε αυτή την περίπτωση η η ελληνική πλευρά όχι μόνο δεν διαφωνεί με την χρηματοδότηση της Τουρκίας, αλλά τη θεωρεί και επιβεβλημένη ενέργεια από πλευράς της Ε.Ε..

Μείζον ζήτημα για την Αθήνα είναι και η καταπολέμηση των δικτύων διακίνησης, η εφαρμογή της συμφωνίας επανεισδοχής, την οποία η Τουρκία δεν εφαρμόζει και ο συντονισμός σε ζητήματα μετανάστευσης, αστυνόμευσης και ακτοφυλακής.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider