Γαλλική «ομπρέλα» προστασίας επιδιώκει η Ελλάδα

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γαλλική «ομπρέλα» προστασίας επιδιώκει η Ελλάδα
O πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε το απόγευμα της Πέμπτης τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν. Τι συζητήθηκε.

Η τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη - Μακρόν λίγες μέρες πριν τη Σύνοδο Κορυφής, όπου θα τεθεί και θέμα τουρκικών προκλήσεων, καταδεικνύει τη σημασία που δίνει η Αθήνα στην ταύτισή της με το Παρίσι, την ώρα που πάντως η Τουρκία συντηρεί την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο. Η παρουσία στην Ελλάδα και το μήνυμα στήριξης του Ζοζέπ Μπορέλ προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση της Άγκυρας με τον εκπρόσωπο του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών να καλεί Ελλάδα και Κύπρο «να μην κάνουν όνειρα ότι δεν θα επεκταθεί η Τουρκία στην ανατολική Μεσόγειο».

O πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε το απόγευμα της Πέμπτης τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν. Στη συνομιλία, η οποία διήρκεσε πάνω από μισή ώρα, συζητήθηκαν οι Ελληνογαλλικές σχέσεις, οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και η προετοιμασία του επόμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 17 και 18 Ιουλίου. Υπενθυμίζεται ότι ο Εμμανουέλ Μακρόν είχε ασκήσει σφοδρή κριτική στην Άγκυρα για τη στήριξή της στην κυβέρνηση Σάρατζ, λέγοντας ότι παίζει «επικίνδυνο παιχνίδι» στη Λιβύη, το οποίο αντίκειται σε όλα όσα είχε συμφωνήσει διεθνώς. Ο κ. Μακρόν θεωρεί πως τα όσα κάνει η Τουρκία αντιβαίνουν σε όλες τις δεσμεύσεις που είχε λάβει στη διάσκεψη του Βερολίνου και έχει μιλήσει ανοιχτά για την ανάγκη σύναψης μιας νέας σχέσης Ευρώπης - Τουρκίας.

Εκνευρισμός στην Άγκυρα από την επίσκεψη Μπορέλ

Η επίσκεψη Μπορέλ στην Αθήνα και οι ευρωπαϊκές εγγυήσεις που προσέφερε στην ελληνική πλευρά προκάλεσε νέο παραλήρημα της Άγκυρας και ειδικότερα του εκπροσώπου του Υπουργείου Εξωτερικών, Χαμί Ακσόι, που χαρακτήρισε «εξωπραγματικές» τις δηλώσεις του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών, για την τουρκική παραβατικότητα σε Αιγαίο και ανατολική Μεσόγειο. «Πρέπει να ξυπνήσουν από το όνειρο ότι ο "εγκλωβισμός" της Τουρκίας στις ακτές της συνάδει με το διεθνές δίκαιο. Το να στήνει συμμαχίες του κακού κατά της Τουρκίας και να προσπαθεί να εκμεταλλευτεί την Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν θα βοηθήσει την Ελλάδα. Αντίθετα, θα πρέπει να σεβαστεί τα νόμιμα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας», είπε χθες ο Τούρκος εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών για να εισπράξει την απάντηση της Αθήνας πως η Ελλάδα έχει το δίκιο με το μέρος της αλλά και τη δύναμη να κάνει ό,τι χρειαστεί για να προασπίσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

Χθες, για τις ευρωτουρκικές σχέσεις και την παραβατική συμπεριφορά της Άγκυρας σε Αιγαίο και ανατολική Μεσόγειο συζήτησαν μέσω τηλεδιάσκεψης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ. Την ίδια ώρα, οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις στέλνουν ισχυρό μήνυμα αποτροπής με εντυπωσιακή αεροναυτική άσκηση 60 ναυτικά μίλια νοτίως της Καρπάθου. Σε μια κίνηση υψηλού συμβολισμού, φρεγάτες, πυραυλάκατοι, υποβρύχια, μαχητικά αεροσκάφη και ελικόπτερα, προχώρησαν σε εντυπωσιακή προβολή ισχύος, σε περιοχή που η Τουρκία έχει προαναγγείλει έρευνες υδρογονανθράκων.

Είδε Αναστασιάδη ο Μπορέλ

Μετά την Αθήνα ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας επισκέφτηκε τη Λευκωσία όπου ενημερώθηκε εκτενώς από τον κ. Αναστασιάδη για τις έκνομες τουρκικές ενέργειες και την κατάσταση, όπως διαμορφώνεται στην Ανατολική Μεσόγειο, εκφράζοντας παράλληλα την έντονη ανησυχία του για τους επεκτατικούς σχεδιασμούς της Άγκυρας που ενέχουν κινδύνους για την ασφάλεια και ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος Μπορέλ εξέφρασε τη δέσμευση της ΕΕ στη συνέχιση της προάσπισης της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, σε σχέση με την τουρκική προκλητικότητα, την οποία και η ΕΕ καταδικάζει. Τόνισε πως η εξερεύνηση και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων εντός της κυπριακής ΑΟΖ αποτελούν αποκλειστικά κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, σύμφωνα με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Πηγή: Reader.gr

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider