«Η ελληνική κυβέρνηση στην αρχή της επιδημιολογικής κρίσης χρησιμοποίησε το σύνθημα «μένουμε σπίτι» το οποίο οι πολίτες το αντιλήφθηκαν και το υπηρέτησαν. ανέφερε αρχικά στη δευτερολογία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Ακούγοντας τον κ. Τσίπρα σκέφθηκα ότι θα σας ταίριαζε το «μένουμε ίδιοι, ίδιοι και απαράλλακτοι». Ένα κόμμα που δεν μπορεί να κάνει καμία ουσιαστική αυτοκριτική και δεν έχει το θάρρος να αναγνωρίσει ότι η χώρα κατάφερε κάτι που ξέφευγε από τα συνηθισμένα. Ένα κόμμα που δεν έχει το θάρρος να πιστώσει στον ελληνικό λαό και στην κυβέρνηση, στο κράτος, το γεγονός ότι έγιναν πράγματα τα οποία στην χώρα ήταν ασυνήθιστα. Με τη συμπεριφορά αυτή δεν μικραίνετε την κυβέρνηση, μικραίνετε τη χώρα» τόνισε ο πρωθυπουργός απαντώντας στον Αλέξη Τσίπρα.

«Θα περίμενα μεγαλύτερη γενναιότητα και αναγνώριση αυτού που πέτυχε η χώρα. Όλα αυτά τα οποία έγιναν ήταν για σας περίπου αυτονόητα» είπε και πρόσθεσε «Αλλά όχι. Τίποτα από αυτά που έγιναν δεν ήταν αυτονόητα. Δεν ήταν αυτονόητο ότι πήραμε μια απόφαση πριν να υπάρξει το πρώτο κρούσμα, δεν ήταν αυτονόητο ότι τολμήσαμε πολύ νωρίτερα από άλλες χώρες να κλείσουμε σχολεία, να κλείσουμε καταστήματα και να επωμιστούμε ένα μεγάλο οικονομικό κόστος. Δεν ήταν αυτονόητο ότι σε 48ώρες το υπουργείο έφτιαξε ένα sms για να ενημερώνονται οι πολίτες, δεν ήταν αυτονόητο ότι μέσα στην κρίση έγιναν τεράστια ψηφιακά άλματα».

Είναι αδύνατον να προβλεφθεί το εύρος της ύφεσης, απλώς γιατί κανείς δεν ξέρει πόσο θα κρατήσει η πανδημία

Ως προς την οικονομία, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι είναι αδύνατον να προβλεφθεί το εύρος της ύφεσης, απλώς γιατί κανείς δεν ξέρει πόσο θα κρατήσει η πανδημία. Απάντησε, δε, και στο επιχείρημα του Αλέξη Τσίπρα ότι ύφεση πάνω από 4% που προβλέπει ο Γιάννης Στουρνάρας θα είναι ύφεση με σφραγίδα Μητσοτάκη. «Είναι ακαταλαβίστικα αυτά που λέτε. Με αυτό το σκεπτικό, οποιαδήποτε ύφεση κάτω από το 15% που προβλέπει ο κ. Βαρουφάκης, θα είναι επιτυχία Μητσοτάκη», είπε ο πρωθυπουργός.

Προανήγγειλε, δε, και αποφάσεις για την προκαταβολή των επιχειρήσεων, ενώ επέμεινε ότι η χώρα εξακολουθεί να έχει πρόσβαση στις αγορές και έκανε λόγο για μια «μεγάλη αντεπίθεση» που προγραμματίζεται από το δεύτερο εξάμηνο του 2020 και για το 2021.

Για τις μάσκες

«Για τις μάσκες ακολουθήσαμε απόλυτα τις υποδείξεις της υγειονομικής επιτροπής. Όσο ήμασταν κλεισμένοι στα σπίτια δεν ήταν απαραίτητες. Και τώρα κρίνονται απαραίτητες μόνο ως συμπληρωματικό μέτρο. Και έχει εξηγηθεί πού η χρήση της μάσκας είναι υποχρεωτική και που προαιρετική» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε «το αν πρέπει να πάμε σε διατίμηση είναι ένα εύλογο ερώτημα. Και με τα αντισηπτικά το εξετάσαμε και επιλέξαμε να μην πάμε σε αυστηρή διατίμηση. Η αγορά, με δική μας παρότρυνση, κάλυψε τις ανάγκες. Το ίδιο πιστεύω θα γίνει και με τις μάσκες. Οι μάσκες έχουν επίσης το πρόσθετο πλεονέκτημα ότι έχουν υποκατάστατο.

Αν δούμε φαινόμενα αισχροκέρδειας θα το επανεξετάσουμε». Επίσης σημείωσε «το ότι βρέθηκαν ελληνικές εταιρείες να παράγουν μάσκες είναι θετικό. Άλλες χώρες παραγγέλνουν από την Κίνα».