Μητσοτάκης: Κρίσιμος ο Απρίλιος, αν χαλαρώσουμε θα το πληρώσουμε (vid)

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μητσοτάκης: Κρίσιμος ο Απρίλιος, αν χαλαρώσουμε θα το πληρώσουμε (vid)
Συζήτηση της Ολομέλειας στη Βουλή για την κύρωση των Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου για τα υγειονομικά μέτρα σχετικά με την αντιμετώπιση της κρίσης του κορονοϊού.

«Προσέρχομαι στη Βουλή για να καταθέσω τον απολογισμό 30 ημερών μάχης κατά της πανδημίας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την έναρξη της ομιλίας του, στην Ολομέλεια της Βουλής, για την κύρωση των Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου για τα υγειονομικά μέτρα σχετικά με την αντιμετώπιση της κρίσης του κορονοϊού.

«Όσα έρχονται, απαιτούν προσήλωση στο στόχο, σχεδιασμό και πειθαρχία. Και, πάνω από όλα, ενότητα και αλληλεγγύη. Γιατί όλοι είμαστε ίσοι απέναντι στην απειλή» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Δεν είμαστε στην αρχή του τέλους. Είμαστε ίσως στο τέλος της αρχής» τόνισε ο πρωθυπουργός επισημαίνοντας ότι είναι σημαντικό να μην υπερφορτωθεί το Σύστημα Υγείας και πρόσθεσε ότι «ο Απρίλιος ίσως αποδειχθεί καθοριστικός για το μέλλον».

«Από αυτή την περιπέτεια θα βγούμε λαβωμένοι αλλά και κερδισμένοι, την επόμενη μέρα θα είμαστε η μικρή Ελλάδα, με τους μεγάλους ανθρώπους, μένουμε σπίτι σαν ελεύθεροι πολιορκημένοι...» δήλωσε χαρακτηριστικά από το βήμα της Βουλής.

Κατατέθηκε η τροπολογία

Με τη μορφή τροπολογίας κατατέθηκε στη Βουλή η αύξηση των πιστώσεων του τακτικού προϋπολογισμού, κατά 5 δισ. ευρώ για να χρηματοδοτηθούν τα μέτρα στήριξης για όσους πλήττονται, φυσικά και νομικά πρόσωπα, από την πανδημία.

Η τροπολογία κατατέθηκε στο σχέδιο νόμου με τα μέτρα των τριών πρώτων Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου για τον περιορισμό της διάδοσης του κορονοϊού και την αντιμετώπιση των αρνητικών συνεπειών της εμφάνισης της επιδημικής κρίσης.

Τα μέτρα ελήφθησαν έγκαιρα

Ο πρωθυπουργός έκανε μια σύντομη αναφορά στα μέτρα που ελήφθησαν «πολύ νωρίς» σε συνδυασμό με μια καμπάνια ενημέρωσης και ταυτόχρονο σχεδιασμό των πρώτων μέτρων στήριξης πολιτών και επιχειρήσεων. Επεσήμανε ότι όλα αυτά δεν συνέβησαν σε μία ουδέτερη χρονική στιγμή αφού στον Έβρο μαινόταν μία δεύτερη μάχη για την υπεράσπιση των εθνικών και ευρωπαϊκών συνόρων.

«Τα χαμηλά εισοδήματα ζημιώνονται λιγότερο. Οι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις που πλήττονται, ανακουφίζονται άμεσα από υποχρεώσεις, καθώς 1,7 εργαζόμενοι θα λάβουν το επίδομα των 800 ευρώ» σημείωσε και τόνισε πως «κανείς δεν θα χάσει το δώρο Πάσχα», ενώ πρόσθεσε πως η πληρωμή σε όσους βρίσκονται στην πρώτη γραμμή θα γίνει μέχρι τις 10 Απριλίου.

«Πρόκειται για ηθική αναγνώριση σε 108.000 γιατρούς και νοσηλευτές 800.000 επιχειρήσεις, σχεδόν 3 στις 4, υπάγονται στα μέτρα στήριξης, ενώ σχεδόν όλες ανακουφίζονται από τις υποχρεώσεις τους» συμπλήρωσε.

Ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις επιπτώσεις στην οικονομία: «Τα μέτρα που λαμβάνουμε έχουν κόστος. Ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός αυξάνει τις πιστώσεις μέσω του υπουργείου Οικονομικών, κατά 5,1 δισ. ευρώ».

Πετύχαμε μέγιστη δημοσιονομική ευελιξία

Όλα τα παραπάνω δίνουν απαντήσεις στα προβλήματα του χθες, μπορεί να μην αρκούν στο σήμερα - για αυτό η διαχείριση της υγειονομικής κρίσης πρέπει να είναι συνεχής και πανευρωπαϊκή, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης και τόνισε πως στηρίζει σθεναρά μια κοινή λύση σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

«Το 2020 δεν είναι ούτε 2010, ούτε 2015, ζούμε ένα συμμετρικό σοκ και πρέπει μαζί ως Ευρώπη να το αντιμετωπίσουμε» σημείωσε δηλώνοντας βέβαιος πως παρά τις διαφωνίες στη Σύνοδο Κορυφής, μια κοινή λύση σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα έρθει».

Παράλληλα, συνέστησε προς όλους του πολίτες να ακολουθήσουν τα μέτρα που έκαναν παράδειγμα προς μίμηση στο εξωτερικό.

«Πρέπει να μείνουμε στο σπίτι για να γίνουμε μέρος της λύσης, το φετινό Πάσχα πρέπει να είναι Πάσχα ευθύνης και ζωής. Δεν πρέπει να χαλαρώσουμε».

Παρακολουθείστε εδώ την ομιλία του πρωθυπουργού:

Αναφορά για ΣΥΡΙΖΑ

Ο πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις βολές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «Δεν είναι σωστό να μας κατακρίνει για προσλήψεις, όταν μέσα σε λίγο διάστημα κάναμε τόσες προσλήψεις, όσα δεν έκανε για χρόνια» δήλωσε και απευθύνθηκε στον Αλέξη Τσίπρα λέγοντας:

«Κύριε Τσίπρα, σήμερα είναι μια καλή ευκαιρία να αποδείξετε πιο πρόσωπο θέλετε. Όσοι ζητούν από σήμερα ανεξάντλητες παροχές, ωθούν τη χώρα σε νέο μνημόνιο».

Στη σημερινή συνεδρίαση αναμένεται και η τοποθέτηση πολιτικών αρχηγών των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα της Βουλής, πρόκειται για μόνη συζήτηση και ψήφιση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Υγείας:

«Κύρωση α) της από 25.2.2020 Π.Ν.Π. "Κατεπείγοντα μέτρα αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης κορωνοϊού" (Α΄ 42), β) της από 11.3.2020 Π.Ν.Π. "Κατεπείγοντα μέτρα αντιμετώπισης των αρνητικών συνεπειών της εμφάνισης του κορωνοϊού COVID-19 και της ανάγκης περιορισμού της διάδοσής του" (Α΄ 55) και γ) της από 14.3.2020 Π.Ν.Π. "Κατεπείγοντα μέτρα αντιμετώπισης της ανάγκης περιορισμού της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19" (Α΄ 64)».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider