Χωρίς «λευκό καπνό» η Σύνοδος - Δεν υπογράφει το προσχέδιο η Ιταλία

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χωρίς «λευκό καπνό» η Σύνοδος - Δεν υπογράφει το προσχέδιο η Ιταλία
«Δεν τα βρίσκουν» οι ηγέτες της ΕΕ για τη λήψη πρόσθετων μέτρων για την αντιμετώπιση του κορονοϊού. Στο «τραπέζι» είχαν πέσει η έκδοση κορονο-ομολόγων και η χρήση της πιστωτικής γραμμής ενισχυμένων όρων του ESM.

Συμφώνησαν ότι διαφωνούν οι ηγέτες της ΕΕ ως προς την λήψη οικονομικών μέτρων για την καταπολέμηση του κορονοϊού.

Τα μέτρα που είχαν πέσει στο τραπέζι ήταν η έκδοση κορονο-ομολόγων και η χρήση της πιστωτικής γραμμής ενισχυμένων όρων του ESM. Σε σχέση με τον ESM η συζήτηση των Ευρωπαίων ηγετών περιστράφηκε γύρω από την πιστωτική γραμμή ενισχυμένων όρων του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας και κατά πόσο μπορεί να επιστρατευθεί για τη στήριξη κρατών στη μάχη κατά της οικονομικής κρίσης που προκαλεί η πανδημία του κορονοϊού.

Δεν υπογράφει η Ιταλία και η Ισπανία

Ωστόσο όπως αναφέρουν πηγές, η Ιταλία έκανε πίσω δηλώνοντας ότι δεν μπορεί να εγκρίνει το προσχέδιο συμπερασμάτων για τα οικονομικά μέτρα κατά του κορονοϊού. «Μέσα σε δέκα μέρες η Ένωση πρέπει να βρει τη λύση. Αν η Ευρώπη βοηθήσει όπως έκανε στο παρελθόν, τότε θα βασιστούμε στις δυνάμεις μας», ανέφερε ο Αντόνιο Κόντε σύμφωνα με διεθνή μέσα. Τη γραμμή της Ιταλίας δείχνει πως ακολουθεί και η Ισπανία η οποία πλήττεται από τον κορονοϊό, όντας η δεύτερη χώρα στην ΕΕ, μετά την Ιταλία σε νεκρούς.

Αξίζει να σημειώσουμε πως με επιστολή τους οι Κυριάκος Μητσοτάκης, Εμανουέλ Μακρόν, Πέδρο Σάντσεθ, Αντόνιο Κόστα, Σόφι Βίλμες, Λίο Βαράντκαρ, Ξαβιέ Μπέτελ και Γιάνεζ Γιάνσα είχαν ζητήσει την ενεργοποίηση όλων των κοινών δημοσιονομικών εργαλείων για να υποστηριχθούν οι εθνικές προσπάθειες και να διασφαλιστεί η οικονομική αλληλεγγύη, ειδικά μέσα στην ευρωζώνη. Επεσήμαναν δε την ανάγκη, «να εργαστούμε για ένα εργαλείο κοινού χρέους το οποίο θα εκδοθεί από ευρωπαϊκό θεσμό για να βρεθεί χρηματοδότηση στις αγορές, στην ίδια βάση και προς όφελος όλων των χωρών μελών διασφαλίζοντας έτσι τη σταθερή μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση για τις πολιτικές που απαιτούνται προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ζημιά που έχει προκαλέσει η πανδημία».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider