Πάιατ: Ο EastMed έχει πολιτική και διπλωματική σημασία

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πάιατ: Ο EastMed έχει πολιτική και διπλωματική σημασία
Με ανάρτησή του στο Twitter o κ. Πάιατ σημείωσε την πολιτική και διπλωματική σημασία αυτής της συμφωνίας.

Τη στήριξη της κυβέρνησης των ΗΠΑ στον αγωγό EastMed, μέσω της συμμετοχής της στην τριμερή συνεργασία Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ, επανέλαβε ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ.

Με ανάρτησή του στο Twitter o κ. Πάιατ σημείωσε την πολιτική και διπλωματική σημασία αυτής της συμφωνίας.

Η τοποθέτηση του Τζέφρι Πάιατ αποτελεί μια έμμεση απάντηση στις σημερινές ανακοινώσεις της Τουρκίας για την υπογραφή της συμφωνίας για τον ενεργειακό αγωγό EastMed, μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ .

Κρίσιμος ο ρόλος της Ιταλίας

Η χθεσινή υπογραφή της συμφωνίας κατασκευής του αγωγού Eastmed έφερε χαμόγελα αισιοδοξίας στην Αθήνα καθώς η χώρα μας έβαλε πλέον τις βάσεις για μια στρατηγική διπλωματική σχέση που δεν περιορίζεται μόνο στα θέματα της ενέργειας, ενώ κρίσιμος θεωρείται και ο ρόλος της Ιταλίας για την υλοποίηση του αγωγού.

Πίσω από τα χαμόγελα και τις πανηγυρικές χθεσινές διακηρύξεις, οι ηγέτες των τριών χωρών, Ελλάδας Κύπρου και Ισραήλ περιμένουν την προσθήκη της Ιταλίας στο πρότζεκτ ώστε να αποτελέσει και τη χώρα - σύνδεσμο με τις αγορές της Κεντρικής Ευρώπης. Σχετική αναφορά έκανε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στο Ζάππειο, όπου φάνηκε αισιόδοξος για την τελική συμμετοχή της χώρας στο σχέδιο. Στην Ιταλία το πρόβλημα ξεκινάει από το εσωτερικό και αφορά σε διαφωνίες που είχε αναπτύξει το Κίνημα των Πέντε Αστέρων, που ήταν αρνητικό σε κάθε νέα υποδομή. Το έργο πάντως έχει εγκριθεί ως πρότζεκτ Κοινού Ενδιαφέροντος από την Ευρωπαϊκή Ένωση κι αυτό αποτελεί ακόμη ένα κίνητρο ώστε η «δύσπιστη» Ρώμη να προσέλθει στην διακρατική συμφωνία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider