Κρίσιμος ο ρόλος της Ιταλίας στο διπλωματικό μαραθώνιο για τον EastMed

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κρίσιμος ο ρόλος της Ιταλίας στο διπλωματικό μαραθώνιο για τον EastMed
Η Διακρατική Συμφωνία για τον ενεργειακό αγωγό EastMed, είναι επιστέγασμα μιας νέας γεωπολιτικής εταιρικής σχέσης μεταξύ Ελλάδος Κύπρου και Ισραήλ, σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η χθεσινή υπογραφή της συμφωνίας κατασκευής του αγωγού Eastmed έφερε χαμόγελα αισιοδοξίας στην Αθήνα καθώς η χώρα μας έβαλε πλέον τις βάσεις για μια στρατηγική διπλωματική σχέση που δεν περιορίζεται μόνο στα θέματα της ενέργειας, ενώ κρίσιμος θεωρείται και ο ρόλος της Ιταλίας για την υλοποίηση του αγωγού.

Επιστέγασμα μιας νέας γεωπολιτικής εταιρικής σχέσης μεταξύ Ελλάδος, Κύπρου και Ισραήλ, χαρακτήρισε τη Διακρατική Συμφωνία για τον ενεργειακό αγωγό EastMed, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αμέσως μετά την υπογραφή της Συμφωνίας, επισημαίνοντας πως ο αγωγός EastMed αποτελεί και συμβολή στην ειρήνη και στη γεωπολιτική σταθερότητα, και αποδεικνύει την έμπρακτη πρόθεση των κρατών μας να αντιμετωπίσουν την ενέργεια ως κρίκο συνεργασίας μεταξύ των λαών και όχι ως αφορμή διαφωνιών και συγκρούσεων. Πίσω από τα χαμόγελα και τις πανηγυρικές χθεσινές διακηρύξεις, οι ηγέτες των τριών χωρών, Ελλάδας Κύπρου και Ισραήλ περιμένουν την προσθήκη της Ιταλίας στο πρότζεκτ ώστε να αποτελέσει και τη χώρα - σύνδεσμο με τις αγορές της Κεντρικής Ευρώπης. Σχετική αναφορά έκανε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στο Ζάππειο, όπου φάνηκε αισιόδοξος για την τελική συμμετοχή της χώρας στο σχέδιο. Στην Ιταλία το πρόβλημα ξεκινάει από το εσωτερικό και αφορά σε διαφωνίες που είχε αναπτύξει το Κίνημα των Πέντε Αστέρων, που ήταν αρνητικό σε κάθε νέα υποδομή. Το έργο πάντως έχει εγκριθεί ως πρότζεκτ Κοινού Ενδιαφέροντος από την Ευρωπαϊκή Ένωση κι αυτό αποτελεί ακόμη ένα κίνητρο ώστε η «δύσπιστη» Ρώμη να προσέλθει στην διακρατική συμφωνία.

Σε κάθε περίπτωση, ο διπλωματικός μαραθώνιος συνεχίζεται, καθώς ο κ. Νετανιάχου, θα έχει σειρά διμερών επαφών με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια και, βεβαίως, με τους κ. Μητσοτάκη και Αναστασιάδη.

Μετά την υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας, ακολουθεί, στις 4-5 Ιανουαρίου, η διευρυμένη συνάντηση Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου (σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών) στο Κάιρο, με τη συμμετοχή και της Γαλλίας που κρίνεται ιδιαίτερης σημασίας. Ιδιαίτερη διπλωματική σημασία, έχει και το ταξίδι που θα κάνει στις ΗΠΑ ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης μετά την υπογραφή της συμφωνίας για τον EastMed. Στις 7 Ιανουαρίου, θα περάσει το κατώφλι του Λευκού Οίκου και θα συναντηθεί με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.

Παράλληλα, κλιμάκια διπλωματών και τεχνικών εμπειρογνωμόνων από την Ελλάδα και την Αίγυπτο αναμένεται να συναντηθούν στις 8 Ιανουαρίου, προκειμένου να συζητηθεί το θέμα της οριοθέτησης ΑΟΖ. Νωρίτερα, στις 7 Ιανουαρίου επισκέπτεται τη Λευκωσία ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο, ενώ στις 15-16 Ιανουαρίου έχει ήδη προγραμματιστεί η διεξαγωγή του East Med Gas Forum στο Κάιρο. Πρόκειται για το φόρουμ για το φυσικό αέριο της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, που τείνει να μετατραπεί σε έναν οργανισμό συνεργασίας σε μόνιμη βάση. Σε αυτό συμμετέχουν εκτός από την Ελλάδα, την Κύπρο και το Ισραήλ. η Αίγυπτος, η Ιορδανία και η Παλαιστινιακή Αρχή. Συμμετέχουν δηλαδή κράτη τα οποία είχαν -και εξακολουθούν να έχουν- διαφορές μεταξύ τους, στέλνοντας το μήνυμα ότι πρέπει να βάλουμε τις διαφορές στην άκρη και να προχωρήσουμε μπροστά.

Αντιδρά η Τουρκία

Αντιδρώντας στην υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας για τον ενεργειακό αγωγό EastMed, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας Χαμί Ακσόι, δήλωσε ότι κάθε σχέδιο που αγνοεί τα δικαιώματα της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων για τους φυσικούς πόρους στην ανατολική Μεσόγειο θα αποτύχει.

«Ο πιο οικονομικός και ασφαλής δρόμος για την αξιοποίηση των φυσικών πόρων στην ανατολική Μεσόγειο και η διανομή τους στις καταναλωτικές αγορές στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της χώρας μας, είναι η Τουρκία», υπογράμμισε ο Ακσόι στην ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ.

Πηγή: Reader.gr

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider