Μητσοτάκης: Δεν φοβάμαι για θερμό επεισόδιο με την Τουρκία

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μητσοτάκης: Δεν φοβάμαι για θερμό επεισόδιο με την Τουρκία
Για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, τις γερμανικές αποζημιώσεις και την ελληνική κρίση μίλησε ο Μητσοτάκης στην Bild.

Σε μια συνέντευξη εφ' όλης της ύλης στη γερμανική εφημερίδα Bild, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μίλησε για την ελληνική κρίση και την αποπληρωμή του χρέους, την αξίωση από την πλευρά της Ελλάδας των γερμανικών αποζημιώσεων ενώ σχολίασε και τις εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, κληθείς να σχολιάσει τις εξελίξεις μετά από τη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης ανέφερε ότι δεν φοβάται για ένα θερμό επεισόδιο. Ωστόσο, σημείωσε ότι αυτό δεν είναι κάτι το οποίο μπορεί να αποκλειστεί εντελώς.

«Φυσικά υπάρχει πάντα η πιθανότητα, αλλά αν φοβάμαι; Όχι, δεν φοβάμαι. Δεν νομίζω ότι τα πράγματα θα βγουν εκτός ελέγχου. Αναφερθήκατε στη λέξη «κρίση». Θεωρώ ότι έχουμε μια οξυμένη κατάσταση. Η συμφωνία που υπεγράφη, αυτό το μνημόνιο που υπεγράφη με τη Λιβύη είναι παράνομο και άκυρο. Όλοι συμφωνούν σε αυτό, η Ευρωπαϊκή Ένωση, ακόμα και οι Ρώσοι με τους Αμερικανούς συμφωνούν. Η Αμερική, η Ρωσία, η Αίγυπτος και το Ισραήλ. Όλοι φαίνεται να συμφωνούν ότι αυτό που έκανε η Τουρκία είναι προκλητικό και παράνομο. Συνεπώς, θεωρώ ότι η Τουρκία θα απομονωθεί όλο και περισσότερο στο ζήτημα αυτό. Καταστήσαμε σαφές ότι θέλουμε να συνομιλήσουμε, αλλά δεν θα δεχθούμε καμία παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας. Διότι, εμείς σεβόμαστε το διεθνές δίκαιο. Η Τουρκία είναι αυτή που δεν σέβεται το δίκαιο της θάλασσας, όχι εμείς. Για το λόγο αυτό είμαστε αισιόδοξοι όσον αφορά στην επίλυση των προβλημάτων μας».

Κληθείς να απαντήσει για την ελληνική κρίση χρέους, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι«η ελληνική κρίση θα τελειώσει επιτέλους οριστικά, εάν η Ελλάδα αναπτυχθεί γρήγορα –πράγμα που φαίνεται ήδη να κάνει-, εάν δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας, εάν υλοποιήσουμε τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις για να γίνουμε πιο ανταγωνιστικοί και εάν οι πολίτες αισθανθούν πραγματικά ότι η κρίση έχει περάσει. Μιλάτε για την ικανότητα να αποπληρώσουμε τα χρέη μας... Αυτή είναι η πιο σημαντική πτυχή: Για πρώτη φορά, η Ελλάδα δανείστηκε βραχυπρόθεσμα με αρνητικό επιτόκιο. Ποιος θα πίστευε ότι αυτό θα ήταν δυνατόν πριν από μερικούς μήνες; Σε κάποια στιγμή το 10ετές ομόλογό μας διαπραγματευόταν σε χαμηλότερη απόδοση από το ιταλικό ομόλογο».

Σε ερώτηση του δημοσιογράφου για το «αν η Γερμανία θα πάρει όλα τα χρήματα πίσω», ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι «τα χρήματα θα αποπληρωθούν. Δεν θα υπάρξει άλλο «κούρεμα» του χρέους. Το χρέος μας δεν αποτελεί πλέον ένα μεγάλο πρόβλημα. Μπορεί να είναι ονομαστικά υψηλό, αλλά με πολύ χαμηλά επιτόκια. Έχουμε μια εξαιρετικά περιορισμένη ανάγκη αποπληρωμής χρέους. Σήμερα, αν το θέλαμε, θα μπορούσαμε να δανειζόμαστε πολύ περισσότερα χρήματα απ’ όσα χρειαζόμαστε, επειδή τα επιτόκια είναι τόσο χαμηλά. Απλώς, αυτή τη στιγμή δεν χρειαζόμαστε περισσότερα χρήματα. Επομένως δεν ανησυχώ καθόλου για το χρέος. Μπορώ να διαβεβαιώσω τους αναγνώστες σας ότι δεν πρέπει να ανησυχούν για το χρέος».

Για τις γερμανικές αποζημιώσεις

Κληθείς να απαντήσει εάν πιστεύει ότι η Ελλάδα θα πάρει χρήματα από τη Γερμανία (αποζημιώσεις άνω των 370 εκατ. ευρώ), ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι «το μόνο που θα πω, επί του θέματος, είναι ότι πρόκειται για αξίωση που είναι νομικά ενεργή από την ελληνική πλευρά. Ξέρετε, υπάρχουν δύο πτυχές σε ό,τι αφορά τις επανορθώσεις. Υπάρχει η συζήτηση για τις αποζημιώσεις και υπάρχει και η ιδιαίτερη περίπτωση του κατοχικού δανείου, ενός υποχρεωτικού δανείου που η Ελλάδα χορήγησε στη Γερμανία κατά τη διάρκεια του πολέμου -που είναι πολύ ιδιαίτερο. Έχει νομικές διεκδικήσεις πέραν της κανονικής συζήτησης για τις επανορθώσεις. Έχω πει ότι οι δύο κατηγορίες δεν είναι απαραίτητα ίδιες με όρους νομικών διεκδικήσεων, και θα συνεχίσουμε να έχουμε έναν ειλικρινή διάλογο με την Γερμανία για το πώς μπορεί να λυθεί αυτό το πρόβλημα».

«Είναι απαράδεκτο η Ελλάδα να αντιμετωπίζει μόνη της το προσφυγικό»

Για το προσφυγικό, ο Έλληνας πρωθυπουργός σημειώνει: «Είναι απαράδεκτο η Ελλάδα να αντιμετωπίζει μόνη της το προσφυγικό. Πρέπει να αλλάξουμε το σύστημα του Δουβλίνου. Πρέπει να δημιουργήσουμε μια σύμβαση για το άσυλο και την μετανάστευση, όπως είχε υποσχεθεί η Κομισιόν, και να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα με δίκαιο επιμερισμό βαρών».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider